Zanimljiv roster

Menalov transfer na Rujevicu otpao, napadački potencijal jamči slatke brige

Denis Frančišković

Luka Menalo/Foto V. KARUZA

Luka Menalo/Foto V. KARUZA

Struka i vodstvo kluba odradili su jako dobar posao, doveli slobodne i još uvijek relativno mlade igrače koji itekako dižu napadački potencijal momčadi. No, tek treba vidjeti kako će se oni uklopiti i što će donijeti Bijelima



 RIJEKA  Ništa od povratka Luke Menala na Rujevicu. Transfer ipak u završnici prijelaznog roka nije dogovoren, ostaje pitanje i je li igrač uspio u zadnji tren dogovoriti sporazumni raskid ugovora s Dinamom, no službeno ovaj krilni napadač neće pojačati Bijele u nastavku sezone. Menalo je trebao odraditi posudbu u Celju do siječnja, ali posvađao se s trenerom i napustio klub. U Dinamu pak na njega više ne računaju…


No, u novonastaloj situaciji to izgleda na Rujevici nikoga previše ne brine kada se zna da su posljednjih dana u redove Rijeke došla tri igrača, dva provjerena i jedan koji bi se tek trebao dokazati, a koja jamče dimenziju više u igri. Rijeka se »riješila« Jorgea Obregona, zaradila četiri milijuna eura na transferu Franje Ivanovića koji je baš proigrao te priskribila sebi Stipu Pericu, Amera Gojaka i Dominika Dogana u koje nije ništa uložila. Praktički, struka i vodstvo kluba opet su, dojam je, odradili jako dobar posao, doveli slobodne i još uvijek relativno mlade igrače koji itekako dižu napadački potencijal momčadi.


Naravno, tek treba vidjeti kako će se oni uklopiti i što će donijeti Bijelima koji očito žele biti što konkurentniji. Možda će i zagorčati život Dinamu koji je, kao i obično, jedini hrvatski klub igra Europu.


Bez odlazaka




Rijeka je kao nikad do sada u ljetnom prijelaznom roku uložila u napad, ofenzivni roster Bijelih postaje itekako zanimljiv i širok, ostaje tek pitanje hoće li to biti dovoljno za napad na Dinamo. Riječani su u posljednjem derbiju (1:1) pokazali da se mogu nositi s najboljom hrvatskom momčadi, a nakon euro debakla u Ljubljani ostao im je domaći front na kojem očito žele pomutiti račune Modrima u borbi za naslov ozbiljnije nego prošle godine.


U cijeloj priči nije beznačajno što će Zagrepčani biti itekako zaokupljeni Europom, u mlinu stalnih ogleda, kao i da su Bijeli uspjeli zadržali okosnicu momčadi do zime. Marco Pašalić i društvo (Hodža, Selahi, Janković, Fruk…) ostali su na Rujevici. Ponude za neke od njih očito nisu zadovoljile klub, a i zanimanje je za neke očito palo nakon onako teškog prizemljenja u play-offu Konferencijske lige. Rijeka je u Stožicama izgubila puno toga, dosta srozala ugled i ostala bez važne financijske injekcije, euro promocije i daljnje zarade. To je sada prošlost, Radomir Đalović i igrači kupili su mir remijem protiv Dinama u dobrodošloj stanci i sada se spremaju za nove izazove. Gojak i prinove ne kriju da s Bijelima žele slavlja i – trofeje. Kako će to sve izgledati, kako će se prinove uklopiti među riječku mladost u kojoj je najstariji Ante Majstorović (30) vidjet će se već vrlo brzo.


Bitan redizajn


Aktualni napadački potencijal Bijelih trebao bi struci jamčiti slatke brige. Doživio je riječki napad veliki redizajn i dodana mu je prije svega bitna doza iskustva. Komnen Andrić u derbiju je pokazao da riječkom napadu donosi nešto novo i puno ozbiljnije. U HNL-u znaju njegove mogućnosti iako prošle sezone nije previše igrao, nastupio je tek sedam puta u dresu Clermonta i očito mu treba malo vremena. Ipak, čini se ne previše, Andrić je na dobrom putu da postane jedan od stožernih igrača Bijelih.


Stipe Perica nije se baš naigrao prošle sezone u Standardu iz Liegea, imao je tek osam nastupa bez postignutog gola, sezonu ranije postigao je četiri pogodaka u 23 utakmice. Na Rujevici priželjkuju da se Zadranin može vratiti na prepoznatljivu razinu koju je imao posebno igrajući za Maccabi Tel Aviv kada je u 51 nastupu zabio 20 golova ili barem na onu koju je imao u NAC Bredi ili pak Udineseu.


Amer Gojak zaoštrit će konkurenciju ofenzive veznog reda, prije svega Fruku, Hodži i Jankoviću i to na pozicijama na kojima je Rijeka prošle sezone, uz krila, bila najjača. Niti on nije previše igrao zadnje sezone u Ferencvarošu, sezonu ranije u 34 nastupa postigao je tri pogotka. Rijeka bi ga trebala opet »vratiti u život«, njegovo djelovanje iz drugog plana pa i u samom vršku napada, moglo bi momčadi donijeti nešto novo i sadržajnije u igri. Dominik Dogan bit će tu u početku alternativa Andriću i Perici. Tek ga čeka privikavanje na elitni domaći razred, tek treba dokazati svoju devizu kako iz malo prigoda postiže dosta golova.