Poraz Rijeke

Lirim Kastrati uništio riječke nade u dobar proljetni start, vratar Pandur ipak nije svemoguć

Ivana Vaupotić

Alexander Gorgon/Foto D. KOVAČEVIĆ

Alexander Gorgon/Foto D. KOVAČEVIĆ



ZAGREB Početak drugog dijela HT Prve lige Rijeci je donio poraz Lokomotivi kojoj je ritam davao Lirim Kastrati. Brzonogi Kosovar predstavljao je nerješiv problem za obranu gostiju, a odličnu partiju je okrunio sa dva gola. Rijeka je u završnici imala pokušala doći do boda kroz stihijske napade, ali to je bilo dovoljno tek za popravljane rezultatske kozmetike.


Subota je u Kranjčevićevu donijela ugodnih šesnaest stupnjeva celzija, stvorivši više nego idealne uvjete za igranje utakmice u razdoblju koje, prema kalendaru, spada u sredinu zime. Sudeći prema prikazanom u uvodu utakmice, vremenske prilike na razini pranog proljeća savršeno su odgovarale igračima obje momčadi.


Napadi su nizali od prvog zvižduka suca Damira Batinića, a i tempo je bio sasvim pristojan. Prvu pravu priliku imala je Lokomotiva u 5. minuti, kada je Sammir povukao loptu od centra do desne strane kaznenog prostora Rijeke i sjajno proigrao Kastratija, koji je bio usamljen na dvanaest metara od gola, i to po sredini.





Bila je to jedna od onih situacija poznatih po kolokvijalnom izrazu “mrtva šansa”. Kastrati je uputio pristojan udarac, a Ivor Pandur sjajno je reagirao, odbivši loptu. Ta intervencija išla je u prilog gostima, ali ne samo zbog sačuvane mreže. Naime, Panduru je morala donijeti prijeko potrebno samopouzdanje.


Jedanaest minua kasnije Rijeka je kreirala veliku opasnost pred domaćim golom. Ivan Tomečak je s desne strane uputio centaršut na drugu stativu, gdje je Kranko Andrijašević nadvisio svoje čuvare. Na njegovu žalost, lopta je prohujala iznad gola. Lokomotiva je uzvratila već u idućem napadu. Mario Budimir otresao je Joaoa Escovala i krenuo sam prema golu, malo iskosa, s desne strane, ali Pandur je još jednom sjajno reagirao.


U tom je razdoblju Lokomotiva bila za nijansu bolji suparnik. Zapravo, gosti nisu imali lijek za domaće krilne napadače, Kastratija i Myrta Uzunija, čiji su im bijegovi po bokovima stvarali pregršt problema. Povrh toga, odrađene pripreme dovele su Sammira u optimalno fizičko stanje, a to je ono što ga je mučilo tijekom jeseni. Znanje, lucidnost i finesa nikada nisu bili upitni.


Početak 25. minute otvorio je vatromet prilika na obje strane, u trajanju od sto sekundi. Prvo je Budimirov udarac glavom nakon kornera usmjerio loptu nekoliko centimetara od Pandurove desne stative, a zatim se Uzuni odlučio na sprint po lijevom krilu. Jednostavno, čovjek si je samo gurao loptu u for i sjurio se u šesnaesterac, poput brzog vlaka. No, požrtvovni Pandur je izašao je s gola i uspješno intervenirao.


Kroz nekoliko sekundi se razvio napad Rijeke, koji je mogao kazniti Lokomotivine promašaje. Preciznije, Andrijašević je na desnoj strani gurnuo pas u dubinu za Roberta Murića, čije ubacivanje u sredinu nije pronašlo nekog od suigrača. Domaći su pokušali otkloniti opasnost, no u tome nisu bili uspješni, pa je lopta završila u nogama Tibora Halilovića. Njegova bomba sa dvadeset metara nije bila dovoljno precizna.


Idućih petnaest minuta na obje je strane donijelo nekoliko obećavajućih situacija bez konkretne završnice, odnosno opasnog udarca po golu. Dok se čekao odlazak na odmor, sijevnula je ubojita kontra Lokomotive. Uzuni je s lijeve strane lansirao dijagonalu, a Kastrati je projurio pokraj Darka Velkovskog i Hrvoja Smolčića kao da ih nema. Tu ni raspoloženi Pandur nije mogao ništa – 1:0.


Uvodne minute drugog dijela donijele novi juriš Lokomotive. Tako je u 52. minuti Uzuni servirao povratni pas za Budimira, koji se odlučio za udarac iz prve, na devet metara od gola. Srećom po Rijeku, lopta je prohujala nekoliko centimetara iznad prečke. Na suprotnoj je strani Tibor Halilović u 54. minuti još jednom pucao s distance, s time da je ovoga puta lopta išla ravno u Ivu Grbića. Bio je to prvi udarac Rijeke u okvir gola na utakmici.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



Najzrelija prilika za izjednačenje stigla je s desne strane u 65. minuti. Nakon sasvim pristojne akcije, Tomečak je pronašao dovoljno prostora za udarac iskosa, no zatresao je mrežu s pogrešne, vanjske strane. Nakon toga Riječani nisu uspijevali doći do situacije koja bi im ponudila nadu.


Štoviše, Kastrati je vrlo brzo otklonio većinu dvojbi. Bilo je to u 71. minuti, kada je Budimir odigrao dugu loptu iza leđa obrane suparnika. U jednom trenutku se učinilo da Smolčić može otkloniti opasnost, ali to je bio pogrešan dojam. Naime, beskompromisni Kastrati je izgurao lijevog beka Rijeke, isfintirao Pandura i gurnuo loptu u prazan gol – 2:0.


Tračak nade za goste ukazao se u 86. minuti, i to zahvaljujući lošoj reakciji obrane Lokomotive. Preciznije, Stjepan Lončar uputio je centaršut s desne strane, a domaći stoperi su mislili da će onaj drugi otkloniti opasnost. Dok su oni oklijevali, lopta se pored Grbića ušuljala u gol – 2:1.



Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 836. Sudac: Damir Batinić (Osijek) 7. Pomoćnici: Zobenica (Velika Gorica), Đurak (Sisak). VAR sudac: Dario Bel (Osijek). Strijelci: 1:0 Kastrati (45′), 2:0 Kastrati (71′), 2:1 Raspopović (86′). Žuti karton: Lepinjica, Andrijašević (Rijeka).


LOKOMOTIVA: Grbić 6,5, Karačić 6,5, Mersinaj 6,5, Kolinger 6,5, Marković 6,5, Petrak 6,5, D. Halilović 6,5, Kastrati 8 (90′ Vojković -), Sammir 7 (81′ Jakić -), Uzuni 7, Budimir 7 (88′ Rakić -).


RIJEKA: Pandur 7, Tomečak 6 (77′ Raspopović -), Escoval 6, Velkovski 6, Smolčić 5,5, T. Halilović 6,5, Lepinjica 6 (69′ Lončar 6,5), Murić 5,5 (55′ Vuk 6), Andrijašević 6, Gorgon 5,5, Čolak 5,5.