Gabriel Rukavina

Krilni napadač Rijeke najavljuje pobjedu protiv Varaždina: “Idealno vrijeme za slavlje s navijačim”

Denis Frančišković

Gabriel Rukavina/Foto S. DRECHSLER

Gabriel Rukavina/Foto S. DRECHSLER

Nema sumnje, imperativ je na riječkoj strani, gosti večeras dolaze na Rujevicu opušteniji, samim tim i opasniji



RIJEKA Nogometaši Rijeke večerašnjim okršajem s Varaždinom otvaraju drugu četvrtinu prvenstva na domaćem travnjaku. Utakmica nosi epitet derbija kola, ulog je popriličan, drugoplasirana Rijeka bježi četvrtoplasiranim Varaždincima pet bodova. Bijeli su bodovno malo zastali u seriji remija (Hajduk, Slaven Belupo, Lokomotiva), varaždinski Plavi u posljednih su pet utakmica osvojili sedam bodova, uz tijesne poraze od Dinama i Osijeka.


Nema sumnje, imperativ je na riječkoj strani, gosti dolaze na Rujevicu opušteniji, samim tim i opasniji.


Trener Radomir Đalović ne krije da imperativ postoji, a problem su i ozljede nekolicine igrača. No, Rijeka ima dovoljno širok kadar i dosta manevarskoga prostora. Brojni igrači čekaju svoju pravu prigodu (Dogan, Goda, Butić, Čabraja…).




– Znamo da je Varaždin dobra momčad, čvrsti su i primili su dosad jako malo golova. Mogu ugroziti svakoga i zato od početka moramo biti na našoj prepoznatljivoj razini – kaže Gabriel Rukavina, lijevokrilni mladi napadač Bijelih, pristigao minulog ljeta iz Dinama nakon posudbe u Gorici.


Rukavina je sjajno asistirao Marcu Pašaliću za vodeći gol protiv Bednje kojim je prelomljena utakmica. Đalovićeva momčad je dominirala kroz posjed i udarce s distance, ali gosti su namučili Rukavinu i suigrače. Dojam je da je ta utakmica uzela i previše energije.


– Svatko tko je igrao nogomet zna da ovakve utakmice u Kupu nisu lagane. I njihov vratar imao je svoj dan i prvo poluvrijeme nas je dosta namučio. No, u nastavku smo zabili na vrijeme i mirno priveli utakmicu kraju.


Varaždinci su također stabilna momčad. Rubrika gol razlike im je posebno zanimljiva. Zabili su tek osam, ali i primili su samo šest golova.


– Krasi ih čvrstoća u obrani, a prema naprijed imaju tri, četiri dobra, brza igrača. Mi smo se dobro spremili i nadam se da ćemo uspjeti to anulirati i svoje šanse što bolje iskoristiti. U našoj ligi se manje-više sve zna, nema tu nekih tajni – dodaje Rukavina.


Prijatelj i konkurent


Tri od mogućih devet bodova u zadnjim utakmicama, mršav je učinak. Istina, Rijeka ne gubi, ali niti ne pobjeđuje.


– U zadnje tri utakmice smo mogli izvući više bodova, ali što je, tu je. Na nama je da sada pred svojim navijačima damo sve od sebe. U zadnjim utakmicama igralo se dosta tvrdo bez šansi, mislim da je subota idealna da na našem travnjaku pobijedimo i obradujemo navijače.


Lijevo krilo ove sezone uglavnom pokriva Niko Janković. No, vrlo je izgledno i da Janković zaigra više u sredini na lijevoj strani, a Rukavina na prirodnoj krilnoj poziciji.


– Niku znam od ranije. Otkad sam došao u Rijeku, stvarno mi je jedan od najboljih prijatelja i na njega ne gledam isključivo kao na konkurenciju. Želim mu sve najbolje, kao i on meni. Na treneru je da odluči tko će igrati.


Rijeku čeka težak raspored. Već drugi vikend mora preko Učke, potom dolazi Osijek na Rujevicu pa momčad odlazi u Maksimir.


– Iskreno, nisam previše razmišljao o rasporedu. Sada nam je fokus samo na Varaždinu. Nema ništa od toga ako gledamo previše unaprijed.


Odlasci i dolasci su promijenili krvnu sliku Rijeke, ali momčad je zadržala važnu stabilnost.


– Svi dobro radimo, puno je kvalitetnih mladih igrača u našoj sredini. Perica, Andrić i Gojak kao stariji i iskusniji su tu da nam pomognu i usmjere nas. Dobar smo spoj, kako se voli reći, mladosti i iskustva. Kako bude odmicala sezona, bit ćemo samo još bolji.


Konkurencija Bijelima više nisu samo Hajduk i Dinamo. Pokazuje se da je i najboljem hrvatskom trojcu teško pobijediti u Koprivnici, na Drosini, u Kranjčevićevoj…


– Osjetili smo na svojoj koži da nema lake utakmice. Evo, i Dinamo ode u goste u Pulu pa izvuče remi. Nikoga nije lako dobiti, pogotovo u gostima. Ljudi možda to malo podcjenjuju, ali to je realnost HNL-a – tvrdi Rukavina.


Golovi i vrijeme


Gabriel je dosad prezentirao okomitost uz aut liniju, a zabio je efektan pogodak Istri 1961. Prednosti i mane iz vlastitoga kuta?


– Mislim da su mi bolje strane dribling i brzina. I igra s loptom. Volio bih popraviti igru bez lopte i malo ojačati. To će doći s vremenom.


Gabriel je sin poznatijeg Tomislava koji je s Dinamom osvojio tri, a s Hajdukom dva naslova. U Rijeku je došao iz redova aktualnog hrvatskoga prvaka.


– Nedostaje još taj pokoji gol. Na meni je samo da dobro treniram, sve ostalo će doći. U Rijeci uživam, lijepo mi je i zasad je sve OK. Svaki početak je težak, ali mislim da sam dosad pokazao da mogu. Ima i oscilacija u mojoj igri, mlad sam, ali željan napredovanja – zaključio je Rukavina.


Prva utakmica u gradu baroka završila je bez pobjednika i golova. Bio je to ogled za zaborav u kojem su obje momčadi imale tek po jednu pravu prigodu. Rijeka i Varaždin dosad su odigrali tek 17 susreta, Bijeli su pobjeđivali u njih deset, dok su tri završavala remijem. Varaždin je u posljednjem domaćem ogledu prošloga prvenstva slavio 3:1, u onom zadnjem na Rujevici Rijeka je bila bolja 2:0. Gosti su iznenadili Riječane na Rujevici u rujnu prošle godine (2:2), dok su u kolovozu 2022. godine uzeli cijeli plijen (2:1). No, neovisno o svemu, pa i dobrom trenutku momčadi Nikole Šafarića, Rijeka je večeras veliki favorit. Eventualni novi remi bio bi neuspjeh. Martin Zlomislić i društvo moraju od početka tražiti novu, šestu ligašku pobjedu.


 



Tablice omogućuje Sofascore