Ljetni mercato

Klub s Rujevice odradio ponajbolji prijelazni rok zadnjih godina. Zarada će prijeći 10 milijuna eura

Denis Frančišković

Photo: Carl Sandin/Bildbyran/PIXSELL

Photo: Carl Sandin/Bildbyran/PIXSELL

Rijeka je najviše zaradila od transfera u ljetnom prijelaznom roku, u isto vrijeme nije ništa uložila

RIJEKA – Reprezentativna stanka i remi s Dinamom amortizirali su otvaranje sezone na Rujevici. Ispadanje od Olimpije u play-offu Konferencijske lige, ponajprije način na koji se sve dogodilo, bacili su mrlju na sezonu koja je jednim dijelom već sada promašena te će se igrači i struka morati itekako dobro potruditi za iskupljenje.


Bijelima je, kao i ostatku hrvatskih klubova, izuzev Dinama, ostala jurnjava domaćim kolosijecima, borba dojam je, ponajprije za Kup, a poklope li se neke stvari, riječka momčad doima se u ovom trenutku kao jedina koja donekle može ugroziti Modre na putu do još jednog u nizu naslova.


U ovakvoj konstelaciji snaga u kojoj je HNL bitno izgubio na kvaliteti, a s obzirom na aktualnu momčad i ulazno/izlazne transfere, Europa je nešto što bi se trebalo »podrazumijevati« u Rijekinom slučaju. Iako su na Rujevici ne tako davno znali ustvrditi kako je isto biti drugi, treći ili pak četvrti, to nimalo ne drži vodu. Posebno kad se na euro sceni piše i važe neka nova pravila i kad se svaka stepenica iznad puno više vrednuje. I u konačnici i financijski isplaćuje.


Povijesna euro blamaža i ponašanje navijača na Stožicama veliki je minus Bijelih na startu sezone, uostalom momčad je različita lica pokazivala u Europi i u HNL-u tako da je potajno sve slutilo na loš scenarij. Ali ne u tolikoj mjeri. Mučila se Rijeka već s rumunjskim drugoligašem Corvinulom, protiv Elfsborga bila je nemoćna, a protiv kvalitetom ipak drugorazredne kolonije Zmajčeka izgledala kao trećerazredna momčad. S druge strane, Rijeka je u HNL-u imala zasad samo jedan pogrešan korak, odnosno remi u Varaždinu. Pobjede protiv Istre 1961 i Lokomotive bile su i više nego uvjerljive uz dojmljive izvedbe, prezentacija na Opus Areni za pohvalu kao i drugo poluvrijeme protiv Dinama. I to sve uz jedan primljeni pogodak…


Pašalić i Baturina


Na Rujevici u konačnici mogu biti zadovoljni načinom na koji je odrađen prijelazni rok pri čemu su se ubirali i još će plodovi prošle sezone. Dinamo je sjajan posao odradio plasmanom u skupine Lige prvaka i zaradio velik novac, no podvuče li se crta, Rijeka je na izlaznim transferima najviše zaradila u ljetnom prijelaznom roku, osam milijuna eura, a uz skorašnji transfer Veldina Hodže u Rubin iz Kazanja ta će brojka prijeći deset milijuna eura. U isto vrijeme nije ništa uložila, sve igrače (Dogan, Andrić, Rukavina, Perica, Gojak, Devetak, Posavec, Majstorović) dovela je za nula eura.


Očekivao se za riječke prilike megatransfer Marca Pašalića, no on je ostao na Rujevici, što je velik dobitak za Bijele, nešto slično kao ostanak Martina Baturine u redovima Modrih. I zato šteta što je Rijeka ostala bez Europe, ne samo za klub nego i za hrvatski nogomet. Igrači bi se još više profilirali, a s dodatnih 3,2 milijuna eura za plasman u skupinu bio bi zatvoren gotovo i cjelokupan godišnji budžet. Franjo Ivanović (4), Nediljko Labrović (2,5) i Marko Pjaca (1,5) donijeli su Rijeci glavnu financijsku injekciju.


Rezervna opcija


S druge strane, zanimljivo je da je Osijek zaradio oko 4,5 milijuna eura na odlascima, Dinamo 2,5, a Hajduk samo 1,2 milijuna. Dinamo je u dolaske uložio najviše, 4,3 milijuna, Osijek 2,1 milijun, Hajduk 700.000 eura, a Rijeka u skladu sa svojom prepoznatljivom, ali pragmatičnom politkom – ništa.


Dinamo je najviše izdvojio za desnokrilnog napadača Juana Cordobu iz Deportivo Calija (2,1 milijun eura), za Pjacu 1,5 te za Kačavendu 0,75 milijuna, a Hajduk za jedinu svoju investiciju Abdouliea Sanyanga iz Grenoblea 700.000 eura Osijeku zasad ide neočekivano najlošije od Velike četvorke premda su Slavonci odradili solidan financijski prijelazni rok. Ali i navukli bijes navijača. Mierez je prodan za 3, Nejšamić za milijun, a Andre Duarte za 400 tisuća eura, dok je u dolazak Jakupovića uložen milijun eura, Jelenića 800 tisuća, ali i ranije u Duartea 300 tisuća. Rijeka je kao nikad dosad išla na jačanje napada, dovedena su dva provjerana napadača, Andrić i Perica, koje bi HNL trebao opet vratiti u život, Rukavina kao ljevokrilni napadač i Gojak kao središnji ofenzivac i kao igrač koji će zamijeniti Hodžu i zaoštriti konkurenciju Fruku i Jankoviću.


U cijeloj priči vidljiv je i nastavak trenda povratka hrvatskih igrača iz inozemstva koji su u svojim klubovima pali u drugi plan ili uopće ne igraju. Hrvatska liga njima je očekivano do kraja prijelaznog roka bila svojevrsna rezervna opcija.


 


Prijelazni rok Velike četvorke


– RIJEKA


DOŠLI: Gabriel Rukavina (Dinamo), Josip Posavec (Aalborg), Dominik Dogan (Zrinski), Stipe Perica (Standard Liege), Amer Gojak (Ferencvaroš), Komnen Andrić (Clermont), Mladen Devetak (Palermo), Ante Majstorović (Istra 1961), Silvio Ilinković (Zrinjski, kraj posudbe), Andro Babić (Posušje, kraj posudbe).


OTIŠLI: Franjo Ivanović (Union Saint-Gilloise), Nediljko Labrović (Augsburg), Marko Pjaca (Dinamo), Matej Mitrović (Al Ahli), Mirko Marić (Monza, kraj posudbe), Emir Dilaver (?), Momo Yansane (Torpedo Kutaisi), Danilo Veiga (Estrela Amadora), Niko Gajzler (Radomlje, posudba), Dominik Simčić (Koper, posudba), Damjan Pavlović (Gorica), Anton Krešić (Cluj).


– DINAMO


DOŠLI: Juan Cordoba (Deportivo Cali), (Marko Pjaca (Rijeka), Nikola Čavlina (Lokomotiva), Samy Mmaee (Ferencvaroš), Raul Torrente (Granada), Ivan Filipović (Paris), Juan Cordoba (Deportivo Cali), Jan Oliveras (Roma), Nathanael Mbuku (Augsburg), Lukas Kačavenda (Lokomotiva).


OTIŠLI: Boško Šutalo (Standard), Marko Bulat (Standard, posudba), Fran Brodić (Ujpest), Mahir Emreli (Nürnberg), Takuro Kaneko (Sapporo, kraj posudbe), Marko Soldo (Osijek), Nikola Čavlina (Osijek, posudba), Gabriel Rukavina (Rijeka), Ivan Šaranić (Al Bataehe), Luka Vrbančić (Lokomotiva, posudba), Fran Topić (Zrinjski), Luka Lukanić (Genk), Filip Brekalo (Reggiana), Moreno Živković (Lokomotiva, posudba), Josip Drmić (?), Gabriel Vidović (Bayern, kraj posudbe), Deni Jurić (Koper), Zlatan Koščević (Šibenik).


– HAJDUK


DOŠLI: Ivan Rakitić (Al Shabab), Abdoulie Sanyang (Grenoble), Stipe Biuk (Valladolid, posudba), Mate Antunović (Monza), Madžid Šošić (Radomlje, kraj posudbe).


OTIŠLI: Francisco Ferro (Estrela Amadora), Laszlo Kleinheisler (Panathinaikos, kraj posudbe), Josip Brekalo (Kasimpasa, kraj posudbe), Tino Blaž Lauš (Velež), Dino Mikanović (Gorica), Karlo Sentić (Diosgyor), Filip Čuić (Lokomotiva), Mateo Jurić-Petrašilo (Spartak Varna), Ivan Krolo (Lokomotiva), Ivan Ćubelić (Slaven Belupo), Vadis Odjidja-Ofoe (kraj karijere), Nikola Kalinić (kraj karijere), Ivan Perišić (?), Mateo Bačić (Sampdoria), Duje Reić (Lokomotiva).


– OSIJEK


DOŠLI: Jorge Santos Hernani (Al-Najma), Tiago Dantas (Benfica), Emin Hasić (Värnamo), Luka Jelenić (Varaždin), Marko Soldo (Dinamo), Ricuenio Kewal (AZ Alkmaar), Kemal Ademi (Luzern), Nikola Čavlina (Dinamo, posduba), Pedro Lima (Palmeiras, posudba), Ivan Cvijanović (Šibenik, kraj posudbe), Arnel Jakupović (Maribor), Alessandro Tuia (Cremonese).


OTIŠLI: Ramon Mierez (Al-Jazira), Darko Nejašmić (Sharjah), Andre Duarte (Ujpest), Kristijan Lovrić (Amed SK), Slavko Bralić (Celje), Ivan Baković (Šibenik), Nikola Janjić (Sutjeska), Šime Gržan (?), Vinko Petković (?), Oleksandr Drambajev (Šahtar, kraj posudbe), Ladislav Almasi (Banik Ostrava, kraj posudbe), Enis Cokaj (Panathinaikos, kraj posudbe), Stefanos Evangelou (Zalaegerszeg), Kristian Fućak (Zalaegerszeg, posudba), Franko Kolić (Mura), Luka Zebec (BSK, posudba), Marin Prekodravac (Šibenik).