Rutinska pobjeda

FOTO/VIDEO Dva riječka blitz pogotka slomila Šibenčane i vratila Bijele na vrh ljestvice

Denis Frančišković

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Riječani su matirali goste brzopoteznim golovima u 3. i 20. minuti, potom lakše igrali, dojam je da se nisu niti previše umorili



RIJEKA  Rijeka – Šibenik 3:0! Visoka i zaslužena pobjeda riječkih Bijelih, puno lakša od očekivanog, kojom se momčad s Kvarnera vraća na čelo ljestvice. Sve u predvečerje pravog, onog velikog Jadranskog derbija, ovaj “mali” bio je samo uvertira za nedjelju na Rujevicu i dolazak Splićana, u dosad u HNL-u neosvojivu utvrdu.


Riječani su matirali goste brzopoteznim golovima u 3. i 20. minuti, potom lakše igrali, dojam je da se nisu niti previše umorili. Igrali su na kartu kompaktnosti, mirnoće i kombinatorike ne želeći previše niti isprazniti spremnike pred dolazak Hajduka. Bit će to opet pravi derbi, Rijeka i Hajduk bježe Modrima u ovom trenutku četiri boda, što je malo tko očekivao.


Za Riječane je sjajna stvar što su opet sačuvali svoju mrežu netaknutom, nakon sedam kola dobili su tek jedan pogodak, od Dinama. A zabili ih 15…




Sinoćnja utakmica odrađena je baš onako, na rutinu. Momčad je vratila i psihološki na najbolji način nakon najvećeg europskog poraza.


Rano vodstvo


Rijeka je mirno i na najbolji način ušla u utakmicu, povela već u 3. minuti što je poprilično presjeklo goste. Fruk je nakon dodavanja iz kornera, malo iskosa sa 17 metara, lansirao dobru loptu u gornji kut Đakovića – 1:0. Bijeli su potom umirili igru, imali kvalitetan protok lopte koju su spustili na zemlju i igrali od noge do noge. Ali uglavnom su prijetili iz daljine. Prvo je Janković (10′) dobro tukao s 20 metara iznad grede, Pašalić (12′) iz slobodnog udaraca iz slične pozicije također iznad grede, a seriju je zaključio Fruk (15′) silovitim udarcem sa 16 metara nakon povratne lopte Pašalića.


U takvoj igri vrlo brzo su Riječani došli lako i do drugog pogotka, Andrić je s dva metra poentirao glavom nakon oštrog ubačaja Smolčića – 2:0. Gol koji poprilično ide na dušu neuvjerljivog vratara Đakovića, ali i uže obrane gostiju. Ali i kvaliteta Andrića koji koristi baš takve pozicije…


Nakon tog “blitza” gosti su se malo oslobodili pritiska i uspostavili kakvu-takvu igru. Dobru prigodu imali su u 24. minuti kad je brzonogi Torres poput šila probio riječku obranu, prošao tri igrača, a onda pucao sa 17 metara, a Zlomislić poletio i u padu izbio loptu u korner. Baš u tom trenutku oglasilo se i tridesetak Funcuta, navijača gostiju s grlatom porukom: Hoćemo pobjedu!


Foto galerija: Utakmica Rijeka - Šibenik na Rujevici Foto: Sergej Drechsler


No, vidjela se kvaliteta Rijeke, ali i nemoć i nedostatak želje gostiju da nešto naprave do odmora. Izgledali su daleko od sastava koji je hit otvaranja prvenstva. U 37. minuti gosti su zaprijetili iz prekida, Žuta je s 22 metra iz slobodnog udarca pucao kraj gola. Do poluvremena Fruk je u 39. minuti još jednom protegnuo Đakovića koji je izbio loptu u korner, a Janković odmah potom prizemno pucao kraj vratnice.


Majićeva vratnica


Drugo poluvrijeme započelo je dobrom zabavom za gledatelje i skandiranjem “Žuta, Žuta!”, ali i prijetnjom gostiju. Majić, koji je na poluvremenu zamijenio Kolegu, silovitim je udarcem sa 17 metara u 50. minuti pogodio vratnicu. Zlomislić je ostao ukopan…


Šibenčani su malo opustili “napadačke kočnice”, povezali redove, ali Rijekina obrana bila je budna. Toliko da su u jednom trenutku brzonogog Torresa hvatala čak petorica igrača. I zaustavila na ulazu u šesnaesterac. Na udarac Jankovića i paradu Đakovića (57′) odgovorio je opet Majić (66′), ali pravo u dobro postavljenog Zlomislića.


Foto galerija: Utakmica Rijeka - Šibenik (2) Foto: Sergej Drechsler


Trener gostiju Mario Carević pokušao je izmjenama razbuditi momčad, ali baš kad se spremala izmjena, Rijeka je došla do trećeg gola i pečata na slavlje, za goste više nije bilo povratka. Pašalić je napravio mali slalom po lijevoj strani šesnaeatsrca i dodao za Galešića na sedam metara od gola, koji je samo postavio nogu – 3:0.


Nakon dvije minute sudačke nadoknade i obostranih čestitki igrača počelo je riječko slavlje. Prvo na istoku, a zatim na kraju tradicionalno i ispod sjevera. Šibenik je bio lak zalogaj za sve bolje Riječane…


 


Rijeka – Šibenik 3:0

Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 4.431. Sudac: Mario Zebec (Varaždin) – 6,5. Strijelci: 1:0 Fruk (3′), 2:0 Andrić (20′), 3:0 Galešić (81′).


RIJEKA: Zlomislić -, Smolčić 7, Galešić 7, Radeljić 6,5, Devetak 6,5, Petrovič 6,5 (82′ Selahi -), Pašalić 7 (82′ Djouahra -), Fruk 7 (85′ Ilinković -), Janković 6,5, Rukavina 6 (46′ Gojak 6), Andrić 6,5 (61′ Perica 6).


ŠIBENIK: Đaković 5, Perić  5,5, Agyemang 5, Punčec 5,5 (79′ Kulušić -), Kolega 5 (46′ Majić 6), Bakić 5,5, Kavelj 5, Žuta 5,5, Torres 6 (70′ Laća -), Vasilj 5 (61′ Delić  5), Božić 5.

Pogotke s Rujevice možete pogledati OVDJE.