Dobar ždrijeb

Evo zašto na Rujevici mogu trljati ruke: Aris se pojačao odbačenim juniorom Rijeke, a ukrajinski anonimci…

Mateo Sučić

Kolos iz Kovalivke novo je ime na ukrajinskoj nogometnoj sceni. Klub je osnovan 2012. godine u mjestu koje ima veći kapacitet stadiona (1850) nego što ima stanovnika (1500)



RIJEKA Pozabavili smo se mogućim suparnicima Rijeke u 3. pretkolu Europske lige:


ARIS SOLUN


Aris iz Soluna četvrti je najuspješniji grčki klub po broju naslova prvaka iza Olympiakosa, Panthinakiosa i AEK-a, i izjednačen s gradskim rivalom PAOK-om. Osnovan je 1914. godine od udruženja makedonskih klubova, a ime je dobio po grčkom bogu rata i ratovanja Aresu.


Ipak, najveći uspjesi Arisa datiraju iz prve polovice prošlog stoljeća, posljednji put su bili prvaci 1946. godine, a od tada samo jednom viceprvaci i to prije točno 40 godina.


Ni njih, kao ni mnoge druge grčke klubove nisu zaobišli financijski problemi, pa su 2014. godine izbačeni u treću ligu iz koje su se brzo vratili među grčku elitu. Posljednja dva prvenstva završili su na petom mjestu, a prošle sezone su u kvalifikacijama za Europsku ligu zaustavljeni u trećem pretkolu od norveškog Moldea nakon što su prethodno izbacili AEL Limassol.


Trener im je Nijemac Michael Oenning koji je svojevremeno bio pomoćnik Dicka Advocaata u Borussiji Monchengladbach i koji je prije desetak godina imao epizode na klupi Nurnberga i HSV-a. Kada je riječ o igračkom kadru, član Arisa ovog je ljeta postao Toni Datković, nekadašnji kadet i junior Rijeke koji se afirmirao u Sloveniji i Lokomotivi, pa otišao u Grčku nakon što je prošle sezone sa španjolskim drugoligašem Huescom izborio plasman u Primeru.


Rijeka već pobjeđivala Aris

Rijeka i Aris dvaput su se već susretali u službenim susretima u svojoj povijesti. Bijeli su na putu do osvajanja  Balkanskog kupa 1978. godine bili bolji od Grka u obje utakmice (2:0 i 2:1).

Od ostalih igrača najveća je zvijezda napadač Giannis Fetfatzidis, grčki reprezentativac (27 nastupa) koji je ponikao u Olympiakosu i koji ima iskustva iz Serie A (Genoa, Chievo). Aris se ove sezone pojačao s namjerom da napravi dobar rezultat u Europi s nekoliko iskusnijih imena kao što su Cristian Ganea (Atl. Bilbao), Emanuel Šakić (Sturm), James Jeggo (Austrija Beč) ili Cristian Lopez (Las Palmas).


KOLOS KOVALIVKA


Za razliku od Arisa koji je jedan od najznačajnijih grčkih klubova kroz povijesti, ukrajinski Kolos iz Kovalivke novo je ime na tamošnjoj nogometnoj sceni. Klub je osnovan 2012. godine u mjestu koje ima veći kapacitet stadiona (1850) nego što ima stanovnika (1500). Prije godinu dana prvi put u klupskoj povijesti su izborili plasman u ukrajinsku elitu nakon što su u pet godina napredovali kroz četiri ranga natjecanja.


Svoj uspon prema europskim kvalifikacijama počeli su 2014. godine kada su za trenera angažirali Ruslana Kostyshyna, nekadašnjeg igrača Dnjipra te dobili status profesionalnog kluba koji im je omogućio promociju iz amatersku drugu ukrajinsku ligu (treći rang natjecanja). Kolos je odmah izborio i plasman u viši rang, pa nakon dvije i mjesto među ukrajinskom elitom. A tu su najprije iznenađujuće izborili mjesto u Ligi za prvaka, a iako su prvenstvo okončali s čak 50 bodova zaostatka za prvakom Šahtarom, kroz play-off su pobijedili Dnjipro i Mariupol te izborili mjesto u kvalifikacijama za Europsku ligu što je iznenadilo i klupske čelnike koji su željeli samo izbjeći ispadanje.


Kada je riječ o igračkom kadru Kolos je, za hrvatske prilike, momčad sastavljena od anonimaca s tek ponekim igračem koji je u nekoj fazi karijere prošao kroz mlađe uzraste reprezentacije ili jednog od dva tamošnja velikana, ali bez da je ostavio ikakav trag.