Landeka&Čagalj

Đalovićevi najbliži suradnici i bivši suigrači: “Želimo izgraditi i gledati Rijeku koja je gladna uspjeha i nikog se ne boji”

Denis Frančišković

Igor Čagalj i Davor Landeka/Foto V. KARUZA

Igor Čagalj i Davor Landeka/Foto V. KARUZA

Rijeka je mlada, ali i kvalitetna momčad. To je momčad gladna i željna dokazivanja, a utakmica protiv Dinama trebala bi nam biti putokaz - smatra Landeka, dok Čagalj naglašava: Volio bih da dečki budu gladni uspjeha i svaki dan žive za trening i utakmicu



RIJEKA  Bijeli su u prvoj fazi sezone doživjeli bitan redizajn napadačke okosnice momčadi, a nešto prije toga i onaj u stručnom stožeru. Odlaskom Željka Sopića glavnu dirigentsku palicu preuzeo je njegov pomoćnik Radomir Đalović koji je sam izabrao i prve suradnike. Uz trenera vratara Ivana Vargića izbor je pao na Davora Landeku i Igora Čagalja, riječkoj javnosti znanih imena koja su pod stijenama Kantride branili boje Riječana.


Landeka je na Rujevicu došao s pozicije sportskog direktora Posušja, Čagalj kao trener iz omladinske škole Gorice. Davor je kao igrač glavninu karijere proveo u Zrinjskom iz kojeg je i došao na Kantridu, podjednaki broj utakmica odigrao je za Rijeku, Široki Brijeg i Posušje gdje je lani i završio s igranjem, Igor je pak najviše utakmica odigrao za tada jako dobri Hrvatski dragovoljac u dva navrata, tek nešto manje za Rijeku u kojoj je premašio brojku od sto utakmica. Jedan plemeniti vezni, drugi britki branič. Danas zajedno opet u Rijeci s Đalovićem, ovog puta na Rujevici.


– Đale je uvijek kroz neku zezanciju, dok smo prestajali igrati nogomet, govorio kako bi bilo dobro da upišem trenersku školu i da zajedno radimo. Sada me je nazvao, iskreno, u prvi tren me zatekao, ali brzo sam odlučio. Nisam ga mogao odbiti i naravno da mi je drago što sam tu, pošašćen sam pozivom i napravit ćemo sve za dobar rezultat. Imao sam dobru poziciju, ali na kraju bilo bi mi žao da nisam došao – kaže Landeka dok se Čagalj nadovezuje: – Nakon igračke karijere ostao sam u kontaktu s Đalovićem. A dok smo igrali, ne samo da smo se družili i igrali, nego živjeli zajedno. Bili su tu i Štrok, Budicin, Matko… Bila je to grupa ljudi koja je dane provodila zajedno od jutra do mraka. Cilj nam je bio da opet okupimo tu ekipu i u trenerskim vodama. I do se dogodilo. Sada sam odrađivao sedmu godinu u školi Gorice, jednostavno sam spremio stvari i došao. Hvala svima na ukazanoj prigodi, a na nama je da damo sve od sebe.




Davor i Igor dvije su desne ruke Đalovića. Imaju istu funkciju pomoćnika i odgovornost.


– Svakodevno smo 10 do 12 sati na stadionu, dosta radimo na analizama i pripremi utakmica. Svako iznosi svoje mišljenje i donosimo zajedničke zaključke – informira Landeka. – Kakav je šef Đalović? Strog i zahtjevan. Mi smo kroz karijeru jako puno radili, a to sada isto traži i prenosi na igrače. Odnosno, da je sve u treningu i od njega sve polazi. Kad se čovjek tako odnosi prema radu, onda mu život to i vrati – kaže Čagalj.


Križ i budućnost


Obojica su došli u poprilično turbulentnom razdoblju Rijeke. Na smjenu trenera nadovezao se debakl u Ljubljani, potom obećavajuća izdanja protiv Osijeka i Dinama.


– Mislim da smo zaslužili pobjedu u prvoj utakmici protiv Olimpije i sigurno bi bilo drugačije u uzvratu da smo išli s nekom prednošću. Utakmicu u Ljubljani je pak jako teško objasniti. Još nam nije jasno kako nam se mogla dogoditi takva jedna utakmica. Analizirali smo i rekli da je najbolje da je izbacimo iz glave te da se okrećemo budućnosti – rezonira Landeka, dok je Čagalj još realniji i kritičniji: – Ljubljana je jedan križ koji ćemo nositi cijeli život. Nije ništa naslućivalo da se tako nešto može dogoditi. Imali smo stabilnost i konstantu do tada. To nas je lupilo, no život je pun uspona i padova. Nama je to dalo jednu snagu da zagrizemo još više.


Igor Čagalj i Davor Landek/Foto V. KARUZA


Rijeka tradicionalno gaji visoke ambicije na dva preostala domaća kolosijeka. Što očekuju pomoćnici?


– Rijeka uvijek teži vrhu i sigurno da ćemo raditi tako da budemo što bolji. Imamo mladu i potentnu momčad, željnu dokazivanja i gladnu koja se prošle godine do samog kraja borila za trofeje. Vjerujem da ona opet može biti jako dobra – ustvrdit će Davor, a Igor apostrofirati dobar start u HNL-u: – Dobar ulazak u prvenstvo je sigurno dobra baza. Dobro došla nam je i ova stanka da se još bolje upoznamo s momčadi i stavimo pred njih nove zahtjeve. Utakmica s Dinamom mora biti putokaz. Momčad je željna rada i napretka, bit će uspona i padova, a Dinamo je neko ogledalo kako Rijeka mora i može igrati.


Pobjeda protiv Hajduka i Sharbinija

U dresu Rijeke obojica pamte posebno jedan trenutak.


– Pamtim utakmicu protiv Hajduka u koji su tada prešla braća Sharbini. Desetak dana uoči derbija bilo je dosta naboja, sve sa željom samo da njih pobijedimo. Na kraju tako je i bilo. Dva gola iz jedanaesterca zabio je Ramon Fernandes. Tu atmosferu ću zauvijek pamtiti – tvrdi Davor.


– Sigurno da je to bila najbolja utakmica koju sam doživio, ali još jedna. Vodio nas je Zlatko Dalić, bio sam na klupi, a pobijedili smo 4:0 Hajduk. Đalović je letio zrakom i dao gol za 3:0 – dodaje Igor.

Zagrebački Modri opet figuriraju kao prvi favoriti za trofeje, ali dojam je da će se velika borba voditi i oko ostanka u eliti.


– Dinamo posjeduje najširi kadar i opravdano se nada najvišim ciljevima. Isto tako imat će i najviše utakmica u Ligi prvaka na kojoj im čestitam. Sigurno im opet neće biti lako iznijeti prvenstvo, Kup i Europu, što bi mogla biti donekle i naša šansa. Nema posebno slabe momčadi što daje draž prvenstvu, a nadam se da će se borba za vrh opet voditi do samog kraja – priželjkuje Landeka, dok se Čagalj nadovezuje: – Da je netko rekao da će Osijek biti pri dnu nakon stanke, malo tko bi povjerovao. U HNL-u je dosta mladih igrača i bit će puno oscilacija. Za momčadi koje pretendiraju prema vrhu bit će »nagaznih mina«. Sad svaka momčad na motiv i zajedništvo može iznenaditi. Neka prođe desetak kola pa ćemo moći donositi ozbiljnije zaključke.


Prinove i vrijeme


Ante Majstorović s 30 godina najstariji je igrač Rijeke. Rijeka koja je poprilično mlada što uvijek nosi opasnost od oscilacija.


– Rijeka je mlada, ali i kvalitetna momčad. To je momčad gladna i željna dokazivanja, a utakmica protiv Dinama trebala bi nam biti putokaz – smatra Landeka, dok Čagalj naglašava: – Dečki su ozbiljni, za svaku pohvalu. Imamo možda u Hrvatskoj i najpotentniju momčad glede mladosti. Mladi su to igrači po godinama, ali u onim najboljim nogometnim. Bitnu ulogu će igrati njihova glad za uspjehom, želja da se dobro prodaju i da ciljaju na reprezentaciju. Na nema je da ih tu usmjerimo.


Rijeka je doživjela velike promjene u napadu, neke stvari će tek morati leći na mjesto.


– Mislim da su dovedena kvalitetna pojačanja, Perica i Gojak su kvalitetni, provjereni igrači. Zasad nisu u nekom ritmu utakmica, trebat će im vremena, ali ne previše – smatra Davor, a Igor tvrdi: – To su provjereni igrači. Treba im samo neke vrijeme da uđu u sustav rada. Samo strpljenja i vremena.


Rijeka je prošle sezone igrala atraktivno i napadački. Kakvu Rijeku navijači mogu očekivati sljedećih dana i mjeseci?


– Želimo motiviranu, borbenu i rastrčanu Rijeku. Dat ćemo sve od sebe za što bolji rezultat, a vrijeme će pokazati koliko ćemo u tome uspjeti – jasan je Landeka, a Čagalj još određeniji: – Volio bih gledati Rijeku koja se ne boji nikoga gdje god igrala. Da dečki budu gladni uspjeha i svaki dan žive za trening i za utakmicu. Kvalitetu imaju, ona nije upitna.


Nogomet ih izgradio kao osobe

 


Landeka i Čagalj ostali su u nogometu i posvetili se trenerskim karijerama. Jesli li zadovoljni onim igračkima?


– Zadovoljan sam, nemam si što zamjeriti. Moglo je biti bolje, ali i lošije. To je sve nogomet, život i na neke stvari se ne može uvijek utjecati – smatra Landeka.


– Obično se postavi pitanje od kuda si krenuo, što si mogao i gdje si došao. Prošli smo jako puno toga, kroz sport se izgradili kao osobe i to je u biti najvažnije. Nisam puno mijenjao klubove, najmanje sam možda bio u Istri gdje sam ostao dvije godine – kaže Čagalj.