Rujevička kadrologija

Čeka se Miškovićeva odluka o Sopiću, Mitrović, Grgić i Dilaver na odlasku

Denis Frančišković

Damir Mišković i Željko Sopić/Foto M. GRACIN

Damir Mišković i Željko Sopić/Foto M. GRACIN

Mišković zasad nije imao komentara na »temu Sopić«, možda je već odlučio, a možda i uzeo određeni »time-out«



RIJEKA  Nogometaši Rijeke na zasluženom su odmoru sve do 20. lipnja i prvog okupljanja. Sa Željkom Sopićem ili bez njega. Rijekin trener ima ugovor do 30. lipnja iduće godine, a odluka o tome hoće li i dalje voditi aktualnog doprvaka i finalista Hrvatskog kupa isključivo je na Damiru Miškoviću, prvom čovjeku kluba. Mišković zasad nije imao komentara na »temu Sopić«, možda je već odlučio, a možda i uzeo određeni »time-out«. Pogotovo nakon što su na oproštaju od Rujevice brojni navijači utrčali na travnjak i pred vlasnikom kluba i čovjekom koji donosi najvažnije odluke, kao i pred samim trenerom, jasno poručili: »Sopa, ostani!«.


Nema sumnje da je Sopić, neovisno što je klub ostao bez trofeja, na Rujevici radio dobar posao. Trofeji su važni, ali često još važnija promocija igrača. Ili kako bi većina trenera u Omladinskog školi Rijeke rekla, rezultati su važni, ali još važniji razvoj igrača. Rijeka je prvo pod Sergejom Jakirovićem, a potom pod Sopićem, stvorila momčad čiji bi brojni eksponati mogli biti itekako tražena roba ovog prijelaznog roka. I to je ono što Miškovića najviše mora radovati.


S druge strane pitanje je koliko bi promjena trenera bila dobra opcija i koliko bi poremetila kockice Rijekinog brižljivo slaganog mozaika. Ali i ono najvažnije, tko je trener koji će zamijeniti Sopića, odmah uletjeti u »stroj« velikih očekivanja u novoj sezoni i Rijeku učiniti konkurentnom u Europi gdje klub opravdano vidi dio bitnog financijskog kolača.


Labrović i Augsburg




Na Miškoviću i sportskom direktoru Darku Raiću Sudaru sljedećih dana je puno posla, ali i odgovornosti. Za očekivati je da će biti vješti i znati odgovoriti svim izazovima koje nosi budućnost kluba. Rijeka se ove sezone nakon dvije slabije godine vratila na prepoznatljiv kurs, dobila dobre kormilare i posadu, sada samo treba zadržati sigurnu plovidbu i ako se može težiti još boljem.


Već po običaju na Rujevici su »svi na prodaju« ako dođe dobra ponuda. Nekim igračima istječu ugovori i posudbe, drugi su u prvom redu mogućih odlazaka, treći u drugom, neki koji nisu možda toliko u prvom planu, mogli bi također ostvariti transfere… Radi se i na mogućim pojačanjima, a tu je i novi riječki val mladosti koji kuca na vrata prve momčadi.


Gotovo je sigurno da će Rujevicu istekom ugovora napustiti Dilaver i Grgić, kao i Damjan Pavlović i Nwolokor. Tu treba dodati i Mitrovića koji ima izdašniji ugovor i jako je upitno bi li pristao na nastavak suradnje pod bitno drukčijim uvjetima. Mariću istječe ugovor o posudbi iz Monze i nova posudba čini se manje izvjesnom.


U prvom redu izlaznih transfera kvartet je koji predvodi reprezentativni vratar Labrović. Za njega su ranije zanimanje pokazivali neki klubovi Bundeslige, a odredište bi mu mogao biti Augsburg. Nijemci su navodno spremni izdvojiti između dva i pol i tri milijuna eura, što sigurno ne zadovoljava u potpunosti riječke ukuse, ali kada se zna da se vratari puno teže prodaju, to bi mogla biti izgledna opcija. Selahi je na zimu produžio ugovor, ali nije tajna da želi naći klub u kojem će biti još plaćeniji. Dojam je da su se Selahi i Rijeka na neki način malo »zasitili« iako riječki zadnji vezni uvijek ističe kako mu je sjajno na Kvarneru i u ovoj sredini.


Lov na stopera


Pjaca je po mnogima već jednom nogom opet u Dinamu, ali ne treba isključiti niti povratak u Italiju. U ugovoru koji važi do lipnja 2026. ima klauzulu po kojoj može otići uz isplatu od milijun i pol eura. Hodža je pak ovog proljeća bio igrač za kojeg je bilo ponajviše upita. Nekad ga se »selilo« u Maksimir, ali inozemstvo je prva opcija.


Pašalić je igrač koji je pod posebnim povećalom, zanimljiv mnogim klubovima, ali u njegovom slučaju sve bi moglo biti jasnije nakon skorašnje Euro smotre. Tu je i Fruk, najbolji asistent lige kojeg prate mnogi klubovi, a koji je i na pragu A reprezentacije. Janković se i dalje vidi na Rujevici, ali ostanak Jakirovića na kormilu Dinama i činjenicu da je Niko trenerov miljenik i igrač s kojima je surađivao u Zrinjskom pa zajedno došao u Rijeku, uvijek otvara određene mogućnosti.


Dinamo je i u lovu na jednog Rijekinog stopera, a tu je situacija popilično jasna – Galešić ili Radeljić. Obojica iza sebe imaju zapaženu sezonu, posebno proljeće kad su iz udarnog sastava istisnuli Mitrovića i Dilavera.


Zatim, tu je i skupina igrača čiji je izvjesniji ostanak, ali ako kojim slučajem dođe dobra ponuda, i mogući odlazak, pri čemu bi klub sigurno izašao ususret pojedincima (Smolčić, Goda, Obregon).


Juncaj, Djuričin, Krešić, Mateo Pavlović i Djouahra još uvijek su igrači Rijeke na posudbi, a dosta je i Rijekinih mladih igrača iz Omladinske škole u drugim klubovima (Simčić, Gajzler, Bodetić, Dujmović, Ilinković, Babić, Agić), ali i onih još mlađih koji se ozbiljno nameću i prijete da čak i preskoče taj val kao što su Kitin, Butić, Bilajac, Jakac, Valinčić…


 


Sigurni odlasci


Matej Mitrović


Alen Grgić


Emir Dilaver


Mirko Marić


Damjan Pavlović


David Nwolokor


 


Izlazni transferi


Prvi red


Nediljko Labrović


Lindon Selahi


Marko Pjaca


Veldin Hodža


Drugi red


Marco Pašalić


Toni Fruk


Niko Galešić


Stjepan Radeljić


Niko Janković


 Mogući odlasci


Ivan Smolčić


Jorge Obregon


Bruno Goda