SAŠA PERŠON

Bivši igrač Rijeke i Hajduka o uspjehu Vatrenih i Jadranskom derbiju: “Veliki uspjeh za malu zemlju, Rijeci blaga prednost”

Denis Frančišković

Saša Peršon/Foto: D. FRANČIŠKOVIĆ

Saša Peršon/Foto: D. FRANČIŠKOVIĆ

Portugal mora u dodatne kvalifikacije, a Nizozemska i Italija nisu još sigurni. Ovo je fantastičan, veliki uspjeh za malu zemlju. Jadranski derbi? Rijeci dajem blagu prednost - kaže Peršon



RIJEKA Nogometni vikend protekao je u znaku Vatrenih i još jednog izborenog Svjetskog prvenstva, Zlatko Dalić, Luka Modrić i društvo razgalili su iznova srca nacije u trenucima dok pandemija svima otežava život. Poljudska razglednica bila je sjajan završni čin kvalifikacija, a ona riječka mogla bi biti poslana s Rujevice ove nedjelje, kad Rijeka i Hajduk igraju još jedan Jadranski derbi. Što o svemu kaže Saša Peršon, trener u Omladinskoj školi Orijenta 1919, nekadašnji igrač Rijeke i Hajduka te hrvatski reprezentativac koji je branio boje Vatrenih i u prvoj povijesnoj utakmici s SAD-om (2:1) u Maksmiru pred 30 tisuća gledatelja, zajedno s Ladićem, Kasalom, Kranjčarom, Mladenovićem, Mlinarićem, Asanovićem, Cvjetkovićem…


– Velik je to uspjeh, a što se tiče same utakmice, normalno je da smo svi očekivali pobjedu, iako smo znali da neće biti lako – kaže Peršon. – Više smo nego zasluženo pobijedili i direktno se plasirali tamo gdje nam je mjesto. Na kraju smo ostvarili velik cilj, a normalno je da tijekom kvalifikacija bude i loših trenutaka. Tako je to u nogometu. Pa pogledajmo samo Portugal koji mora u dodatne kvalifikacije. A tu je još Nizozemska koja još uvijek nije sigurna. Ovo je veliki, fantastičan uspjeh za malu zemlju.


Modrić i Majer


U cijeloj priči oko Vatrenih bitno je da smjena generacija ide postupno i bezbolno. Hrvatska će i dalje imati što reći na najvećim natjecanjima.




– To je nešto što nam ide u korist, a vidimo i da U-21 vrsta Igora Bišćana radi odlične rezultate. Nema strepnje, mladi jedva čekaju svoju šansu i nastavak kontinuiteta. A čuli smo i Modrića, koji je rekao da ne zna što bi ga trebalo zaustaviti da ne odigra još ovaj SP. S druge strane je, primjerice, Majer nagovijestio da ne moramo brinuti tko bi jednog dana mogao zamijeniti kapetana.


Što očekivati od novog Jadranskog derbija u koji Rijeka ulazi s prvog mjesta i šest bodova prednosti ispred četvrtoplasiranog Hajduka?


– To je uvijek poseban derbi, neovisno o trenutačnom plasmanu dviju momčadi. Rijeka je u jednom jako dobrom nizu, a Hajduk se malo bolje posložio nego na početku sezone i sigurno nije digao još ruke od ovog prvenstva. Splićani sigurno računaju da se pobjedom mogu vratiti u igru za drugo mjesto. Ipak mislim da je Rijeka lagani favorit s obzirom na to da igra doma i na cjelokupnu situaciju – kaže Peršon.
Rijeka je zasigurno najugodnije iznenađenje HNL-a s obzirom na brojne odlaske i dolaske i slaganje momčadi u hodu. No, trener Goran Tomić dobro je izbalansirao sve te stvari i Bijelima dao prepoznatljiv pečat momčadi koja igra za gol više.


Livaja i Drmić


– Svi su sigurno na prvom mjestu nekako vidjeli Dinamo. Mislim da se niti u klubu nisu nadali da će u ovom trenutku momčad biti vodeća. Prvenstvo je dugo, visoko puca i Osijek, znamo što znači Dinamo, a i Hajduk se želi u sve to umiješati. Bit će zanimljivo.


Rijeka igra zanimljiv nogomet, nogomet s puno emocija, danih i primljenih golova…


– Zadnja linija Bijelih sada je sigurnija i vjerujem da će Tomić posebno poraditi na tome. Momčad koja cilja na prvo mjesto kao bitan preduvjet mora imati i dobru obranu. Rijeka je dosta tržila, ali ovi igrači su se stvarno dobro uklopili. I Tomić radi dobar posao. Nešto slično radio je i s Lokomotivom, koja je jedno vrijeme bila hit HNL-a. Očekujem i vrlo zanimljivu završnicu Kupa.


Hajduk puno ovisi o Livaji, Rijeka ima bolju igru i – Drmića.


– U Hajduku se nadaju da će dolaskom novog trenera neke stvari krenuti nabolje. Splićane ne treba otpisivati, a o Drmićevoj klasi sve znamo. Vidjeli smo koliko nosi momčad i zabija ključne golove. U svakom slučaju očekujem dobar i zanimljiv Jadranski derbi – zaključuje Peršon.