Bednja na Rujevici

Bijele večeras čeka kup ogled protiv petoligaša: “Od prve minute krenuti po prolaz u četvrtfinale”

Denis Frančišković

Toni Fruk i Komnen Andrić/Foto S. DRECHSLER

Toni Fruk i Komnen Andrić/Foto S. DRECHSLER

Očekujem od mojih igrača da budu pravi. To je Kup i u njemu nema popravnog - kaže trener Radomir Đalović



RIJEKA Nogometaši Rijeke nastavljaju gusti ritam utakmica, večeras (19.30) se prebacuju na kolosijek SuperSport Hrvatskog kupa i na Rujevici ugošćuju sastav Bednje Bedovinec u sklopu osmine finala. Utakmica je bila prvotno zakazana u Bednji, no dogodila se svojevrsna repriza Neretvanca, klub domaćin nije zadovoljavao uvjete odigravanja susreta, izašao je sa zamolbom prema Rijeci koja je prihvatila domaćinstvo u papirnatoj ulozi gosta.


Riječani najnoviji kup sudar u kojem su apsolutni favoriti dočekuju nakon triju ligaških remija u nizu, a sve je na neki način i generalka za subotnji domaći ogled s Varaždinom. Momčad Radomira Đalovića zaredala je s podjelama bodova, ne gubi, ali niti ne pobjeđuje. Bodovno se ipak očekivalo više u posljednjim trima utakmicama, poglavito protiv sastava Slaven Belupa i Lokomotive, koji su zauzimali dva posljednja mjesta na ljestvici. No, izuzev Hajduka i Osijeka, niti Dinamu ne ide baš najbolje u posljednje vrijeme. Riječani i dalje nose epitet najboljeg gostujućeg sastava, kao i Splićani u pet utakmica osvojili su devet bodova, uz istu gol razliku (5:2).


– Sada kad smo pogledali utakmicu protiv Lokomotive dva puta i analizirali je, ostaje još veći žal za pobjedom. Imali smo dobra razdoblja utakmice i kreirali dosta dobrih situacija. Imali smo i 26 udaraca prema golu – kaže Đalović. – Moramo nastaviti u tom ritmu i vjerujem da će doći pobjede. Iskoristio bih priliku i da se zahvalim našim navijačima, Armadi koja je došla po onakvom vremenu i bodrila nas cijelu utakmicu. Žao mi je zbog igrača i navijača što im nismo podarili pobjedu.


Stari izostanci




U rubrici izostanaka nema prevelikih promjena. Za utakmicu po svemu sudeći neće konkurirati Niko Galešić i pričuvni vratar Josip Posavec, kao niti Nais Djouahra koji je počeo s treninzima i očekuje se u konkurenciji za sedam do deset dana. Stoga bi u pričuvi, kao i u Kranjčevićevoj, trebao biti mladi vratar juniora Domagoj Ivan Marić.


– Ozlijeđeni igrači bit će i dalje van kadra. Ostali su zdravi i spremni za ovu utakmicu – potvrđuje Rijekin trener.


Bednja je amaterski klub koji igra Županijsku nogometnu ligu Varaždin, no i kao takav pokazao se koban za favorite. Pomalo senzacionalno svladao je na domaćem travnjaku prvo Orijent (2:1) pa uvjerljivo i Belišće (3:0). U ligaškom natjecanju je drugoplasirani s 21 bodom iz devet utakmica, vodi Jalžabet s tri boda plusa i utakmicom više. Posljednju utakmicu izgubio je na svom travnjaku od Razvitka Čičkovina (1:2) i generalno sve osim rutinskog pa i uvjerljivog prolaska pred svojim gledateljima stvorilo bi dodatne probleme na Rujevici.


– Analizirali smo Bednju, ja sam ih gledao i uživo. To je jedna momčad koja je agresivna, momčad koja u svom prvenstvu pobjeđuje i u vrhu je ljestvice. Očekujem od svojih igrača da večeras budu pravi i da od prve minute idemo po prolaz. To je Kup i u njemu nema popravnog. Iznenađenja su uvijek moguća i zato moramo od prve minute krenuti jako agresivno i tražiti prolaz – dodaje Đalović


Ovakve kup utakmice prigoda su za igrače koji manje igraju, hvataju formu ili se vraćaju nakon ozljeda.


– Oko rotacija ćemo još vidjeti. Sigurno će biti nekih promjena, ali ne velikih – zaključuje Đalović.


Drugi ogled


Gosti su od Razvitka izgubili prvi put u svom prvenstvu, a sada kako najavljuju, čeka ih najveća utakmica u klupskoj povijesti. Rijeka je u šesnaestini finala na Rujevici pobijedila Neretvanac iz Opuzena 3:1. Uvjerljivo i na kartu kvalitete, ali i gosti su ostavili jako dobar dojam. Đalović i stožer večeras očekuju prije svega pravi pristup, po mogućnosti rani gol nakon kojeg je lakše s momčadima puno slabije kvalitete.


Zanimljivo, Bednja i Rijeka već su jednom igrali u Kupu i to u rujnu 2015. godine kada su Bijeli u gostima pred 1.500 gledatelja slavili s visokih 0:10. Četiri gola postigao je Marin Tomasov, tri Miral Samardžić te po jedan Bekim Balaj, Filip Bradarić i Lima Moises. Riječane je vodio Matjaž Kek, a domaćine Saša Paska, nekadašnji igrač Rijeke. Bila je to utakmica šesnaestine finala…


Utakmica je za Bijele uvertira u ritam zahtjevnih ligaških nadmetanja, nakon Varaždina Bijeli moraju na Drosinu, potom na Kvarner stiže Osijek, pa momčad igra s Dinamom na Maksimiru. Do sredine rujna bit će to zahtjevno razdoblje s brojnim iskušenjima za riječki sastav. Rijeka se mora dodatno dignuti…