Dobar trenutak

Bijeli su puni samopouzdanja uoči Ljubljane: “Dobra priprema, čvrsta obrana i veliko srce recept za uspjeh”

Zlatko Horvat

Radomir Đalović/Foto PIXSELL

Radomir Đalović/Foto PIXSELL

Bijeli su i nakon četiri kola bez primljenoga gola. Rekordan je to start Rijeke po pitanju »čistih« mreža, još na Premijeri HNL-a 1992. godine primljen je jedan gol na startu uz isti učinak, tri pobjede i remi (Šibenik 2:0, Istra 1:1, Cibalia 1:0, Dubrovnik 0:1)



RIJEKA  Nogometaši Rijeke sletjeli su u krčku zračnu luku u 2 sata ujutro s dragocjenim teretom, tri boda osvojena u Opus Areni. Riječani su ostvarili prvu pobjedu u Osijeku poslije 1. prosinca 2018. godine, prvu na novom stadionu kluba koji nakon četiri kola ima jedan bod i nije posljednji samo zbog bolje gol-razlike od Slaven Belupa. U zrakoplovu Saab 340A našlo se još nešto, pune klupske torbe samopouzdanja uoči četvrtka i gostovanja u Ljubljani u uzvratu play-offa Konferencijske lige. Nakon toga slijedi derbi na Rujevici iduće nedjelje, u goste stiže vodeći Dinamo…


Na pravom mjestu


Junaci pobjede nad Osijekom bili su strijelci Stjepan Radeljić (13’) i Marco Pašalić (60’), no cijela je momčad uložila puno energije, pa su Bijeli i nakon četiri kola bez primljenoga gola. Rekordan je to start Rijeke po pitanju »čistih« mreža, još na Premijeri HNL-a 1992. godine primljen je jedan gol na startu uz isti učinak, tri pobjede i remi (Šibenik 2:0, Istra 1:1, Cibalia 1:0, Dubrovnik 0:1).


– Bilo je važno izaći s pravom energijom na teren od prve minute. Pobjeda nije niti jednog trenutka dolazila u pitanje i vrlo je važna uoči utakmice koja nam slijedi. Napravili smo dobru pripremu, znali smo gdje Osijek može prijetiti i koje su im slabije strane. Lako smo dolazili do zadnje trećine. Šteta što nismo još koji put zabili, malo smo patili prema nazad. Na kraju smo izdržali, postigli smo drugi pogodak – kaže Stjepan Radeljić, koji je sjajno reagirao poslije izbijene lopte domaćeg vratara Čavline.




– Postigao sam prvijenac u HNL-u… Našao sam se na pravom mjestu u pravo vrijeme, nisam baš imao težak zadatak. Nadam se samo da će biti još golova. S druge strane, u obrani ne može biti bolje.


Slijedi dvoboj protiv Olimpije u Ljubljani. Utakmica sezone… U svakom smislu jer će puno toga odrediti igrački i financijski.


– Razočarani smo što kod kuće nismo iskoristili šanse, trebali smo se odvojiti na 2:0, a na kraju smo primili nesretan gol iz jedanaesterca. Očekuje nas dosta teška utakmica, moramo se dobro odmoriti. Bit će vremena za analizu prve utakmice, za popraviti što nije bilo dobro. Vjerujem da ćemo spremni dočekati uzvrat. Mi živimo za takve utakmice jer znamo što nam Ljubljana donosi. Bitno je da ostanemo mirni, istrčimo kao u Osijeku. S ovakvom igrom možemo biti opasni. Uz pomoć navijača možemo izboriti grupnu fazu. Imamo šansu… – zaključio je Stjepan Radeljić, proglašen za igrača utakmice, kojeg uskoro čeka i nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u Ligi nacija.


Stabilnost


Trener Radomir Đalović može biti zadovoljan kako je odigrala njegova momčad, koja mora ostati čvrsto na zemlji jer slijedi utakmica godine.


– Ova je pobjeda posebno bitna poslije prve utakmice protiv Olimpije, vratili smo se na pobjednički kolosijek. To nam je odlična uvertira za četvrtak i uzvrat – kaže Đalović. – Moji igrači odradili su sve što smo od njih zahtijevali, sami su prepoznali situacije i pokazali su veliko srce. Naša je pobjeda još vrjednija jer je Rijeka posljednji put slavila u Osijeku prije nepunih šest godina.


Bijeli su produbili krizu Osijeka koji je djelovao nemoćno.


– Osijek nije toliko loš koliko pokazuje ljestvica. Protiv Dinama su do 90. minute imali 1:1, od Gorice su primili gol na kraju. Potrebno je strpljenje, doći će i rezultat.


Đalović je posebno apostrofirao Dejana Petroviča i Veldina Hoždu, koji su ordinirali ispred obrane kao dva zadnja vezna igrača.


– Željeli smo poboljšati neke stvari, imati malo više čvrstine. Hodža, a posebno Petrović, donijeli su nam stabilnost. Odigrali su odlično. Na toj je poziciji još Selahi, koji nije prošao kompletne pripreme. Pašalić? Nisam ga želio mijenjati, on je jedan od najkarakternijih igrača u našoj momčadi. U odličnoj je formi, svaku utakmicu gine, kao i svi drugi igrači. Nisam se bojao da će dobiti drugi žuti karton. Izmjene su odlično odradile posao, Fruk je asistirao za drugi gol.


Bijeli su odradili rekuperaciju nakon Osijeka. Kreće »operacija« Olimpija.


– Analizirat ćemo Olimpiju, pogledati i utakmicu od prošlog četvrtka, vidjeti što smo radili dobro, a što lošije. Pripremit ćemo se najbolje što možemo, a jedino što mogu obećati je da će moji igrači dati sve od sebe za prolaz i pružiti maksimum, kao što je to bio slučaj u Osijeku. Nadam se da ćemo svi zajedno, uz pomoć navijača, ostvariti željeni cilj – poručio je Radomir Đalović.