Drugi kolosijek

Bijeli danas protiv Neretvanca kreću u lov na sedmo Rabuzinovo sunce. Đalović neće previše mijenjati

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dolazak Neretvanca na Rujevicu početak je domaće serije od tri utakmice



RIJEKA – Nogometaši Rijeke danas se prebacuju na drugi preostali kolosijek, od 18.30 sati na Rujevici ugošćuju trećeligaša Neretvanca iz Opuzena u šesnaestini finala SuperSport Hrvatskog kupa.


Bijeli izuzetno dobro plove HNL-om čija su vodeća momčad, nakon šokantnog ispadanja iz Konferencijske lige, a cilj je što bolje zaploviti i vodama Kupa, prestižnom domaćem natjecanju u kojem su posljednjih godina imali zapaženih uspjeha osvojivši u eri Damira Miškovića četiri Rabuzinova sunca. Lani su dogurali do finala, jednako kao i prije dvije godine, no Dinamo prošle sezone na Rujevici i Hajduk na Poljudu bili su uspješniji. Prvenstvo je u novonastaloj situaciji prioritet Riječana, ali niti Kup nije samo sporedni kolosijek kada se zna da donosi trofej i brojne benefite, posebno kod izlaska u Europu.


Dolazak Neretvanca na Rujevicu početak je domaće serije od tri utakmice. Nakon toga Đalovićeva momčad u nedjelju ugošćuje Šibenik, povratnika u prvoligaško društvo, od 20 sati, a u istom terminu igrat će se sedam dana kasnije Jadranski derbi. Uslijedit će potom dvije gostujuće utakmice, sa Slaven Belupom i Lokomotivom,tako da će se Bijeli opet vratiti Rujevici opet 26. listopada u ogledu s Varaždinom.




– Gledao sam dvije utakmice Neretvanca, a Kup je jedno natjecanje u kojem ima puno iznenađenja i ona su moguća. Utakmicu moramo shvatiti izuzetno ozbiljno i igrati kao da je riječ o prvenstvenom ogledu. Imamo i, može se reći, što igramo na našem terenu i pred našim navijačima. Očekujem od svojih igrača da utakmicu shvate kao da je prvenstvena i da od prve minute tražimo prolaz – ističe Radomir Đalović, trener Rijeke koji je s ostatkom stožera pregrmio ljubljansko prizemljenje i vratio momčad u život. Odmah potom osvojena su četiri boda, uz remi s Dinamom i trobod kod uvijek neugodne Gorice, što je bitno popravilo ozračje, ali i spoznaju igrača da imaju kvalitetu i da je Ljubljana bila samo jedan loš dan.


Promjene


Oko ogleda s gostima iz Opuzena razvila se svojevremeno trakavica oko njegovog domaćinstva. No, odlukom odgovornih u vodstvu Kup natjecanja, a na preporuku MUP-a, utakmica je prebačena na Rujevicu jer tamošnji stadion ne zadovoljava sigurnosne uvjete.


– Sigurno nam je činjenica da se igra na Rujevici puno toga olakšala. Nakon Velike Gorice i igre po onako lošem terenu igrači su se dosta umorili i dodatni put bi im bio još veći umor. Dobro je zato što igramo doma – dodaje Đalović.


Kup i ogledi s niželigašima su dvosjekli mač. Prigoda se tada obično daje igračima koji manje igraju, nisu u fokusu, prinove su ili se vraćaju kao oporavljenici. Dojam je da Đalović puše i na hladno, takve promjene želi pravilno dozirati jer nema se pravo na pogrešku. Tako je za očekivati da će šansu na vratima možda dobiti Posavec jer Zlomislić se nabranio u Kupu kao pričuva Labroviću i sada je učvrstio jedinicu, da će šansu dobiti Goda kao povratnik nakon duge ozljede kao i Selahi koji jedno vrijeme nije bio u punom treningum te prinove, Gojak, Perica i Dogan. Ovo je pak prigoda da se odmore neki igrači poput Fruka, Jankovića, Pašalića…


Svi spremni


– Moguće su dvije, tri izmjene, a neki igrači koji se vraćaju nakon ozljeda također će dobiti prigodu. Ali ništa previše jer želimo odigrati ozbiljnu i pravu utakmicu, da novi igrači još više osjete teren i atmosferu na Rujevicu – potvrđuje trener.


Đalović nema problema s ozlijeđenim igračima, od ranije je tek van stroja na duže vrijeme mladi Kitin. Uglavnom riječ je o manjim problemima koje nužno nose teški tereni kakav je onaj u Velikoj Gorici.


– Velika Gorica nije ostavila na sreću puno posljedica, svi igrači su OK, Petrovič je imao manjih problema, ali s njim će biti sve u redu. Svi igrači su na dispoziciji.


Nije tajna da Rijeka puca visoko i da sve tri domaće utakmice želi riješiti u svoju korist. Generalno, u svima je favorit i za sve na Rujevici bilo bi sjajno listopad dočekati lider. No, očekivano, kormilar Bijelih ne želi preskakati utakmice.


– Svi bi smovoljeli da te tri utakmice završimo s pobjedama, ali ne razmišljamo tako daleko. Prvo Neretvanac pa ćemo vidjeti što i kako dalje – zaključuje Đalović uoči utakmice u kojoj bi sve osim glatkog i uvjerljivog prolaza Rijeke bila jako velika senzacija.


Lov na sedmo Rabuzinovo sunce


Riječani utakmicom protiv Neretvanca počinju lov na sedmo Rabuzinovo sunce. Bijeli su do sada devet puta igrali u finalu ovog natjecanja i šest puta ga osvojili (2005., 2006., 2014., 2017., 2019., 2020.) nakon tri poraza u finalu (1994., 2022., 2024.) želja je ponovo otići do kraja.


U Jugoslaviji su Bijeli pak osvajali dva Kupa, 1978. i 1979. godine kada je pehare podigao Zvjezdan Radin.