Stožerni igrač

Niko Janković: “Ne bih govorio o novoj Rijeci. U struci, predsjedniku i mladosti leži naša moć”

Denis Frančišković

NOVA IZAZOVNA SEZONA - Niko Janković/Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

NOVA IZAZOVNA SEZONA - Niko Janković/Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

"Uvjeravam vas da igrači Rijeke mogu bez problema igrati ritam četvrtak - nedjelja i da nema straha"



RIJEKA Nogometaši Rijeke sitno broje, sutra ih čeka let za Rumunjsku, a u četvrtak premijerni eurookršaj s Corvinul Hunedoarom u okviru drugog pretkola Europske lige. Zadnjih dana dodatno se radilo na uigravanju, a u presjeku priprema vidljivo je da su Bijeli fizički spremni, da je momčad generalno stabilna i organizirana. Nedostaje možda malo više automatizama u igri i bolja realizacija. Ali, po Željku Sopiću, sve bi trebalo sjesti na svoje mjesto. Optimist je i Niko Janković, jedan od stožernih igrača Bijelih, motor vezne linije i igrač s idejom od kojeg se očekuje nastavak uzlazne putanje na planu igre.


Iza momčadi su naporne pripreme nakon kojih je najvažnije vratiti svježinu. Koliko ste zadovoljni učinjenim glede cijele momčadi, ali i sebe osobno?


– Pripreme su bile top. Šprintalo se i trčalo »sve u šesnaest«. A vjerujte, bilo je i puno smijeha i zafrkancije. Kad se ove dvije stvari spoje, onda je i zadovoljstvo tu. Ova zadnja utakmica protiv Red Bull Salzburga pokazala je našu snagu i zajedništvo. Momčadi koja vrijedi 250 milijuna eura napravili smo pet matnih situacija za gol i to bez nekoliko naših prvotimaca. Osobno sam top fizički spreman i jedva čekam da karavana krene.


Kroz pripremne utakmice vidjeli smo jednu stabilnu Rijeku, koja se dobro brani u srednjem bloku i razvija kontre. Što bi još trebalo popraviti?


– Nogomet se igra za golove. Tu imamo još prostora za napredak. Čvrsto vjerujem u poboljšanje naše realizacije.


Odlaskom Marka Pjace trener Sopić više vas je forsirao na lijevom krilu. Koliko ste spremni na zahtjeve te pozicije s obzirom na to da ste u ovom trenutku u prednosti pred Rukavinom i Djouahrom ili vam više odgovara mjesto u vezi kao plemenitijeg igrača?




– Moja primarna pozicija je »osmica«. Novinari često uz moje ime koriste izraz polivalentni igrač. I ja to stvarno jesam. Znam da se analitičari i stručnjaci neće složiti sa mnom, možda će se i cinično nasmijati, ali za mene onaj tko zna igrati nogomet može odigrati barem tri, četiri pozicije. Meni je Rijeka sve dala, isto tako, šef mi u potpunosti vjeruje. Zato ću od svega srca igrati tamo gdje me trener stavi i gdje sam klubu najpotrebniji.


Četvorka na leđima ostaje

Neki igrači uzeli su nove brojeve za novu sezonu. Ostaje li četvorka na vašim leđima?


– Ostaje. Nudili su mi iz kluba neki atraktivniji broj, ali ostao sam kod četvorke. Ima o tom broju jedna tužna priča, ali eto, to je to… – kaže Niko.

Sve jasno


Dojam je da vam je tijekom priprema dosta nedostajao Selahi koji je još u fazi oporavka. Za vas vezne igrače posebno je važna njegova uloga zadnjeg veznog. Kako se Petrovič snašao u toj ulozi?


– Nije na meni da nekog od svojih kolega ocjenjujem ili izdvajam, to je više pitanje za trenere. Ali tko je gledao utakmicu protiv Red Bulla, posebno prvo poluvrijeme, a zna nogomet, sve je jasno.


Prošle sezone bili ste najbolje ocijenjeni igrač Rijeke, vrijednost vam je porasla, napredovali ste u svakom smislu… Sad je vrijeme za novi dodatni iskorak?


– Sve stoji. Kakav bi sportaš i karakter bio da nemam ciljeve? Samo neka dragi Bog da zdravlja.


Prijelazni rok još je dug, momčad se formira u hodu, bit će dolazaka i odlazaka… Kako vidite novu Rijeku u novoj sezoni i kakvi su vam ciljevi?


– Ja čak ne bih govorio o novoj Rijeci. Isti je stručni stožer, isti predsjednik pa skoro i isti mladi igrači među koje i sam spadam, obogaćeni iskustvom igranja u prošloj sezoni. Tu leži naša snaga i naša moć. Sigurno će biti još dolazaka i, nadam se, ne puno odlazaka. A ciljevi Rijeke se znaju. Znaju ih i mala djeca jer je Rijeka velik klub.


Nema straha


Raste adrenalin i pozitivna vibra u ostatku klubova HNL-a. Za očekivati je opet dobro i zanimljivo prvenstvo?


– Naša liga je prošle godine u nekim trenucima izgledala spektakularno. Naravno, govorim o borbi za prvo mjesto. Toliko neizvjesnosti i draži. Hajduk je bio prvi na polusezoni pa smo mi preuzeli primat i na kraju je Dinamo uzeo sve. Bit će dobra i ova sezona i siguran sam da će nogometni kibici uživati. I nadam se da će se ove godine voditi veća bitka oko ostanka u ligi.


Sezonu otvarate u Rumunjskoj, veliki ste favoriti, no riječ je o klubu koji je na neki način »nagazna mina«. Očekivanja?


– Respekt prema svakome. Ne bih nas stavljao u ulogu favorita. Idemo u Rumunjsku odigrati hrabro i muški. Mi i ne znamo drugačije. A dobro znate kako mi igramo na Rujevici. Vjerujte, kada smo pravi i imamo svoj dan, mnoge momčad iz Lige petice bi nam »položile oružje«.


Ove se sezone od Rijeke puno više očekuje u Europi. Prođete li, čekaju vas još najmanje četiri utakmice. Imate li širinu i kadar za gusti tempo utakmica svaka četiri dana?


– U medijima se često provlače teze o umoru hrvatskih nogometaša, o »teškim nogama«…pogotovo kad igramo protiv stranih klubova. To su stereotipi. Uvjeravam vas da igrači Rijeke mogu bez problema igrati ritam četvrtak – nedjelja i da nema straha. Samo da ne bude ozljeda i da nam se roviti igrači vrate.


Navijači su vas nosili prošle sezone. Poruka na startu sezone?


– Moji u Dalmacijii vole zapjevati onu »Nije u šoldima sve«. Kakva je to Rijeka i kakva smo mi momčad bez Armade i naših vjernih navijača. Znam da su karte poskupjele, ali dođite nas podržati, a mi ćemo ostaviti i srce i dušu na terenu za našu Rijeku.