Dino Špiranec

Nekadašnji vratar rukometaša Zameta sada je trener vratara u Bundesligi: “Osjeti se pritisak osvajanja trofeja”

Igor Duvnjak

SEZONA ZA PAMĆENJE - Dino Špiranec

SEZONA ZA PAMĆENJE - Dino Špiranec

Bundesliga je zahtjevna, a u klubu kao što je Magdeburg osjeti se pritisak osvajanja trofeja. Veličina kluba se osjeti u svakoj utakmici i ne možeš se opustiti niti na jednom susretu - kaže Špiranec



RIJEKA Dino Špiranec, nekadašnji vratar Kvarnera, Kozale, a potom i Zameta, rukometno je ime s ovih prostora koje je stiglo daleko, postao je trener vratara u uglednom bundesligašu Magdeburgu koji je, između ostalog, osvojio i titulu europskoga prvaka.


– Posljednjih godina počeo sam raditi s mladim vratarima u klubu u Njemačkoj gdje sam branio, oni su igrali Bundesligu, uz to sam radio i u raznim regionalnim selekcijama – kaže Špiranec, jedan iz generacije znanih riječkih rukometaša, kao što su sadašnji prvotimac Zamećana Dario Černeka te Krešimir Kozina. Put ga je davno, još prije trinaest godina, odveo u Njemačku gdje je godinama branio, ali usput i stvarao uspješnu trenersku karijeru.


– Kroz te sam godine doveo dva vratara do mlade njemačke reprezentacije. Iz Magdeburga su pratili moj rad, javili su se i dogovorili smo se, imam ugovor do 2026. godine. Prošla sezona je bila odlična, najuspješnija u povijesti kluba. Inače, stigao sam prošlo ljeto, oni su prije toga bili prvaci Europe.


Razvoj




Gledajući ovdašnje uvjete i okruženje hrvatskih rukometnih klubova, spomen imena poput Magdeburga može samo izazvati uzdahe, asocijaciju na nešto teško dostižno.


– Sve je dobro organizirano i zapravo na jednoj puno višoj razini. Rukomet se stalno razvija, tako se razvijaju i treneri. Primjerice, u Njemačkoj je normalna stvar da svakog tjedna dolaze neki treneri na treninge i prate rad. Kod nas u Hrvatskoj je pak nešto drukčije, ljudi kao da se, ajmo reći, srame nešto doći pogledati. Recimo da trener u Kozali misli da je pametniji od onoga u nekom drugom klubu i obrnuto.


Bundesliga je u nogometu odavno pojam za elitno natjecanje, godinama daleko od toga nije ni razmišljanje o rukometnoj Bundesligi, svakako vrhunskom europskom natjecanju.


Elita


– Sve je zahtjevno, klub koji se bori u Ligi prvaka igra dvije utakmice tjedno. Tu je i dosta putovanja, trenira se jednom dnevno jer su veća opterećenja budući da igrači imaju veliki broj službenih utakmica i to bez onih koje su razni dečki imali u reprezentaciji. Sada ćemo početi pripreme, a pet igrača će biti na Olimpijskim igrama.


U svemu tome neki su igrači došli do 85 utakmica u sezoni. Bundesliga je zahtjevna, a u klubu kao što je Magdeburg osjeti se pritisak osvajanja trofeja u ritmu od dvije utakmice tjedno. Veličina kluba se osjeti u svakoj utakmici i čovjek se ne može opustiti niti na jednom susretu. Primjerice, kao prvi igramo s posljednjeplasiranim Ballingenom i pobijedimo tri razlike te zapravo nema slabih utakmica.