Borba za polufinale

Nagelsmann i Elf danas na velikom ispitu. Može li domaćin EURO-a pobijediti zahuktalu Španjolsku?

Davor Petrović

JEDAN OD KLJUČNIH IGRAČA ELFA - Ilkay Gündogan/Foto REUTERS

JEDAN OD KLJUČNIH IGRAČA ELFA - Ilkay Gündogan/Foto REUTERS

lf je na kontinentalnoj smotri 2016. godine dogurao do polufinala, a zatim je potonuo u prosječnost. Na zadnja dva SP-a Njemačka nije uspjela proći skupinu, dok joj je EURO 2020. donio poraz od Engleske na prvoj stepenici nokaut faze natjecanja



STUTTGART Cijela Njemačka danas gleda prema Stuttgartu, s nadom da Elf može savladati zahuktalu Španjolsku i probiti se u polufinale kontinentalne smotre. Vjera u momčad pod stručnim vodstvom Juliana Nagelsmanna je velika, ponajviše zbog igranja na domaćem terenu. Zapravo, već neko vrijeme je više nego jasno da Nijemci ovaj EURO doživljavaju kao veliku priliku za buđenje svog posrnulog nogometnog ponosa koji već osam godina čeka na značajan rezultat.


Preciznije, Elf je na kontinentalnoj smotri 2016. godine dogurao do polufinala, gdje ga je savladala Francuska, a zatim je potonuo u prosječnost. Na zadnja dva svjetska prvenstva Njemačka nije uspjela proći skupinu, dok joj je EURO 2020. donio poraz od Engleske na prvoj stepenici nokaut faze natjecanja. Baš zato sada svi vjeruju da »finale prije finala« nije nepremostiva prepreka. Doduše, na zadnjoj konferenciji za medije uoči utakmice Nagelsmann je pokušao spustiti loptu na zemlju.


– Ovo je četvrtfinale, a ne finale. Naravno, mi želimo biti jedna od reprezentacija koja će biti u polufinalu. Španjolska to također želi. Znamo da je pred nama vrlo teška i zahtjevna utakmica. Obje momčadi su dobre u posjedu lopte, imaju sjajnu kvalitetu u igri bez lopte i mogu staviti svoje suparnike pod pritisak. Važan segment ove utakmice će biti situacije »jedan na jedan« koje moramo pokušati riješiti u našu korist – ističe najmlađi izbornik ove kontinentalne smotre.


Yamal i Jamal




Prema njegovim riječima, ne postoje nikakve dvojbe vezane uz izgled udarne jedanaestorice.


– Naše pripreme za ovu utakmicu bile su iste kao i za svakog drugog suparnika koji nam je donio EURO i sada su završene. Odlučili smo tko počinje, a tko ne. Tijekom ovog tjedna obavili smo mnogo individualnih razgovora i gledali smo puno videozapisa kako bismo temeljito analizirali suparnika. Nadam se da smo bili uspješni. Dobro smo pripremljeni za ovu utakmicu i uvjereni smo da možemo pružiti dobru partiju – dodaje Nagelsmann koji će 24. srpnja proslaviti 37. rođendan.


Njemačku sportsku javnost najviše zanima kako se njihova reprezentacija namjerava nositi sa šesnaestogodišnjim »wunderkindom« Lamineom Yamalom kojeg doživljavaju kao ozbiljnu prijetnju.


– U posljednje vrijeme ima kontinuitet. Na kraju krajeva, to i je njegov je posao. Yamal očigledno ima sjajne nogometne kvalitete, osobito u situacijama »jedan na jedan«. A tek mu je šesnaest godina! On je već sada vrlo svestran igrač od kojeg se ne može uvijek obraniti i vrlo je zabavan za gledanje neutralnim promatračima koji ne igraju protiv njega. Međutim, moj fokus nije na Yamalu, već na Jamalu, našem Musiali – rezonira Nagelsmann.


Poštovanje


Isto pitanje servirano je pred Illkaya Gündogana koji će danas izvesti Elf na teren u ulozi kapetana.


– Taj dečko iza sebe ima veliku kilometražu za jednog šesnaestogodišnjaka. Kad se sjetim gdje sam ja bio u toj životnoj dobi… Yamal je na potpuno drugom mjestu. Način na koji igra nogomet čini ga iznimno važnim igračem za Španjolsku, i zbog toga imam ogromno poštovanje prema onome što radi – tvrdi Gündogan, dodajući da je za Njemačku od sada svaka utakmica kao finale.


Zatim se osvrnuo i na bivšeg suigrača iz Manchester Cityja, koji će mu danas biti izravni suparnik na terenu.


– Sjećam se Rodrijeve prve sezone u Engleskoj. Tada je znao provesti dodatnih sat vremena na treningu s Pepom Guardiolom. Za mene je Rodri definitivno najbolji veznjak na svijetu. Igrača takvog kalibra ne može se kontrolirati cijelu utakmicu, ali postoje načini da mu se neke stvari otežaju – zaključuje Gündogan.