DRAGE USPOMENE

Na Rujevici predstavljena knjiga Marka Cvijanovića “Vatreni odsjaj”. Spomenar epskih uspjeha i motiv za EURO

Denis Frančišković

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Knjiga će biti veliko i važno štivo za sve one koji vole i prate našu reprezentaciju. Ovo je Hrvatska nogometna reprezentacija napravila je sjajno, pomalo nestvarno. A zasluge za to idu igračima. Neka nakon EURO-a pišemo isto tako lijepe, nove priče... - istaknuo je izbornik Zlatko Dalić



RIJEKA – Vatreni odsjaj i ovog utorka mogao se vidjeti u očima brojnih onih koji su pohodili press centar na Rujevici koja je ovih dana baza najboljih hrvatskih nogometaša uoči još jedne velike nogometne smotre. I mjesto staro-novog zajedništva, iščekivanja, a potom i svi se nadaju još jedne euforije.


“Vatreni odsjaj” ovog je puta imao i upečatljivije značenje, zapravo naslov je knjige Marka Cvijanovića, nekadašnjeg novinara Novog lista, sada djelatnika HNS-a, koja na svojstven način evocira uspomene na Katar i svjetsku broncu posebnog sjaja najbolje hrvatske nogometne vrste, kao i na srebro u Ligi nacija.


Veliko i važno štivo


Njeni nakladnici su hrvatska kuća nogometa i HNS International, a koliko su Marko i Drago Sopta, autor fotografije, na poseban način sve zabilježili i perom te okom i prstom govorilo je najbolje odabrano društvo koje se skupilo pod svodovima Rujevice.





Kao i naslovi sadržaja poput Kišne rapsodije, Gospodar drame, Brojke ne lažu, Samba Croata, Povijesna trilogija, Moć senatora, Za deset!, Duboki naklon… Za ljubitelje istinskog sportskog štiva. Ali i više od toga. Svoje emocije redom su prenijeli autor, Marijan Kustić, predsjednik HNS-a, izbornik Zlatko Dalić, ali i trojac igrača, Dominik Livaković, Bruno Petković i Andrej Kramarić.



Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak znakovito je istaknuo kako svaki čitatelj knjige može doživjeti čaroliju SP-a, da ona sa sobom nosi puno detalja i zanimljivosti te nije samo puka faktografija. Jednostavno to je knjiga o kemiji i emociji hrvatske nogometne vrste. Svojevrsni spomenar…


– Knjiga će biti veliko i važno štivo za sve one koji vole i prate našu reprezentaciju. S obzirom na učinjeno u posljednjih šest godina, trebalo bi izdati i deset knjiga – kaže izbornik Zlatko Dalić kojem je posvećena priča Duboki naklon.



– Ovo je Hrvatska nogometna reprezentacija napravila je sjajno, pomalo nestvarno. A zasluge za to idu igračima. Neka nakon EURO-a pišemo isto tako lijepe, nove priče…


Nogometna lektira


Ona Gospodara drame krije se iza imena Dominika Livakovića koji je sakupio 14 obrana protiv Brazila i glavni je junak te priče pa i cijelog prvenstva.


– Ovo je pisani trag, nešto što će ostati mladima pa i mom sinu. Bilo je to za nas na neki način i savršeno prvenstvo, bilo je puno dobrih obrana i da sam pisao bolji scenarij, vjerojatno on ne bi mogao biti bolji – kaže Livaković. – Što posebno pamtim? Zajedništvo, druženje… To je ono što nas je krasilo i krasi.



Andrej Kramarić zabio je dva gola u Kataru i tvrdi kako su to uspomene za cijeli život.


– Marka poznajem dugi niz godina. Riječanin je, a i ja sam dugo igrao u Rijeci. Malo je debela, ha, ha…, ali vjerujem knjiga s puno poučnih citata. Zanimljivo bi bilo da bude i dio neke školske lektire – dodao je Krama.


Dužnost i rejting


Bruno Petković bio je strijelac izjednačujućeg gola za sva vremena Brazilu u četvrtfinalu. Sve ostalo je povijest…


– Jednostavno, takav je bio splet okolnosti. Neopisiva je emocija bila srušiti Brazil. Sve što se dogodilo moglo bi se sažeti u taj jedan trenutak. Sretan sam zbog toga – kaže Bruno.



Prezentaciji su nazočili i legendarni Zorislav Srebrić te izbornik mlade reprezentacije Dragan Skočić, a posebno ponosan na cijelu energiju oko reprezentacije opet je mogao biti i Marijan Kustić, prvi čovjek HNS-a.


– Čestitke Marku na prekrasnoj knjizi o povijesnim rezultatima. Ne treba trošiti puno riječi o njegovom profesionalnom odnosu. Tajna svih ovih uspjeha? Rekao bih jedno zajedništvo, jedna smo obitelj. To je bit uspjeha i ne znam ima li to koja reprezentacija – rekao je Kustić.



Hrvatska je sada pred novim izazovima. Odbrojavaju se dani do početka EURO-a i nove navijačke groznice. Osim u Hrvatskoj, kockice će preplaviti i Njemačku.


– Kad se sjetim sada Rotterdama, vidim da smo opet napravili velike stvari, u ogledu s domaćinima pola stadiona bila je na našoj strani. Ta atmosfera dala je čar Ligi nacija. Sada imamo dužnost da održimo rejting hrvatske reprezentacije – znakovito je zaključio Petković.



Cvijanović: Hvala svima koji su uspjesima isprovocirali pisanje


Nakon naslova Staro mjesto, nova vatra i Ljeto najljepših snova, ovo je treća knjiga Marka Cvijanovića, dugodišnjeg kroničara hrvatske nogometne reprezentacije.


– Hvala HNS-u što su prepoznali važnost kontinuiranog izdanja knjiga i izborniku Daliću što je otvorio dušu. Luka Modrić je u prvom licu naslova Deja vu pak napisao svoju priču i usporedio dosadašanje rezultate. Hvala svim djelatnicima reprezentacije što su bili kooperativni i svojim uspjesima isprovocirali pisanje knjige – kaže Cvijanović. – Što se tiče koncepta, on je mali dio veličanstvenih nogometnih dana, nekada sam ih plasirao kao novinar, sada sam osobno bio dio svega toga pa sam mogao i sve emotivnije dočarati. S te strane knjiga je unikatnija.