Liga prvaka

Monaco favorit u prvom pravom izazovu Nenada Bjelice. Remi bi puno značio Modrima

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Poraz ne bi bio nikakvo iznenađenje jer Monaco u Zagreb stiže kao favorit i nakon pobjede nad Barcelonom. Bjelici se pak pruža mogućnost da kroz pozitivni rezultat vrati momčadi stabilnost i vjeru



ZAGREB Samo jedna utakmica pod stručnim vodstvom Nenada Bjelice bila je dovoljna za micanje sivih oblaka iznad Maksimirske 128, koji su se tamo ukazali u zadnjih desetak dana trenerskog mandata Sergeja Jakirovića. U jednom trenutku činilo se da je Dinamo opasno zaglibio, nakon serije od tri uzastopna poraza, ali uvjerljiva pobjeda nad Lokomotivom (5:1) vratila je boju u obraze svima iz modrog tabora.


Doduše, nije teško pretpostaviti da je pravi izazov za Bjelicu na rasporedu sutra, kada se na stadionu Maksimir igra drugo kolo Lige prvaka, protiv Monaca. Uz dužno poštovanje prema Lokomotivi i čudotvorcu Silviju Čabraji koji na Kajzerici svakog ljeta mora graditi novu momčad, ipak postoji fina razlika između SuperSport HNL-a i najelitnijeg nogometnog natjecanja na svijetu. Povrh toga, Monaco je suparnik vrijedan svakog poštovanja.


Nije pretjerano reći da ta utakmica predstavlja jedan od ključnih trenutaka za modre ambicije u Europi za ovu sezonu,u kontekstu ove faze Lige prvaka. Doživi li još jedan uvjerljivi poraz, Dinamo će se naći u vrlo neugodnoj situaciji i ostat će zakucan za dno ogromne ljestvice koju donosi novi format Lige prvaka. Povrh toga, momčad bi mogla izgubiti samopouzdanje, a to nikako neće biti dobro za Bjelicu na početku mandata.


Sjever rasprodan




Naravno, bilo bi pretjerano očekivati pobjedu jer Monaco nije bezazlen suparnik. No, svakome je jasno da bi Dinamu puno značio neriješen rezultat, pogotovo ako igra bude na podnošljivoj razini. Uz naklonost Fortune, možda stigne i trijumf, ali razmišljanja o takvom ishodu u ovom trenutku spadaju u sferu nadanja i priželjkivanja jer realnost je drugačija. Jedino je sigurno da bi sutra navečer momčad trebala izgledati osjetno bolje nego prije dva tjedna u Münchenu. Zapravo, to neće biti niti malo teško izvesti.


Subotnja pobjeda nad Lokomotivom podigla je razinu optimizma među Dinamovim navijačima koji još uvijek pamte europske rezultate iz Bjeličinog prvog mandata u Maksimirskoj 128. Praktički do jučer među njima su vladali nelagoda i bojazan od još jednog debakla, a sada su tonovi potpuno drugačiji. Na kraju krajeva, dovoljno će reći činjenica da su ovog ponedjeljka u rekordnom roku rasprodane sve ulaznice za sjevernu tribinu stadiona Maksimir.


Pod vodstvom novog šefa struke Dinamo bi trebao preferirati okomiti nogomet, odnosno, u jakoj međunarodnoj konkurenciji, odgovornu igru s naglaskom na brze kontre i polukontre. Uostalom, tu recepturu je Bjelica koristio u svom prvom mandatu, kada je, nakon skoro pola stoljeća posta, doveo europsko proljeće u Maksimirsku 128. Budući da od imenovanja do danas nije imao previše vremena za rad s momčadi, može se pretpostaviti da će taktički pristup biti postavljen na takvim smjernicama.


Pomak u igri


U svakom slučaju, savršeno je jasno da Dinamo u ovoj utakmici može dobiti puno toga. Naime, poraz ne bi bio nikakvo iznenađenje jer Monaco u Zagreb stiže kao favorit, nakon pobjede nad Barcelonom u prvom kolu Lige prvaka. Bjelici se pak pruža mogućnost da kroz pozitivni rezultat vrati momčadi stabilnost i vjeru u vlastite mogućnosti. Modri definitivno imaju dovoljno igračke kvalitete za takav doseg kojim bi se stvorio čvrst temelj za nastavak sezone. Unatoč navijačkom optimizmu, imperativ ne postoji, a svaki pomak u igri za sobom će potegnuti pozitivne odjeke i isti takav utjecaj na momčad.


Naravno, to neće biti lako postići jer Monaco je mlad i poletan, a krase ga brza distribucija lopte i ista takva igra u tranziciji. Jedan od ljučnih igrača je kapetan Denis Zakaria koji je, između ostalih klubova, igrao i za Juventus i Chelsea. Zatim, tu su krilni napadač Maghnes Akliouche i centarfor Folarin Balogun. Kompletna momčad je vrlo dobro igrački pokrivena i protkna kvalitetom, a Adi Hütter joj je dao snažan stručni pečat, što ove sezone potvrđuju odlični rezultati.


Za Bjelicu bi bilo puno bolje da mu je raspored servirao nekog drugog suparnika. Opet, on je na službenom predstavljanju sam istaknuo da je tijekom karijere već u devet navrata stizao u klubove kao vatrogasac, u trenutku kada bi rezultati krenuli neželjenim smjerom, a to bi trebalo značiti da iza sebe ima više nego dovoljno iskustva u ovako zahtjevnim situacijama koje mogu itekako utjecati na nastavak sezone.