Karlo Matković

Mlada nada Hrvatske zapažena u pripremnim utakmicama: “Zahvalan sam što sam pored Zupca i Šarića uopće dobio priliku”

Katarina Blažević

ISKORIŠTENA PRILIKA - Karlo Matković/Foto PIXSELL

ISKORIŠTENA PRILIKA - Karlo Matković/Foto PIXSELL

Za to je najzaslužniji moj rad. Igram s velikom energijom, ali uvijek ima prostora za napredak, kako u obrani, tako i u napadu. Idem iz utakmice u utakmicu pa što bude - kaže 21-godišnji Matković



OPATIJA Hrvatski košarkaši nisu mogli biti nezadovoljni nakon prijateljske utakmice sa Slovenijom u Celju. Nakon što ju je prije gotovo dva mjeseca Slovenija teško prizemljila u okviru kvalifikacija za SP (69:97), Hrvatska je u pripremnom susretu uoči EuroBasketa pokazala potpuno drugo lice, a poraz od samo šest poena razlike (88:94) od prvog favorita za osvajanje titule europskoga prvaka vratio je nadu da bi na europskoj smotri mogla iznenaditi.


Hrvatska je krenula obrambeno sjajno u Celju na krilima Ivana Ramljaka i Karla Matkovića, koji su zaustavili najveću slovensku zvijezdu Luku Dončića, zahvaljujući čemu su gosti poveli 11:3 u trećoj minuti.


– Mislim da manje-više moramo biti zadovoljni utakmicom sa Slovenijom. Vidjelo se poslije utakmice da je i stanje u svlačionici bilo pozitivnije. Ipak su oni jedni od najvećih favorita za osvajanje EuroBasketa, aktualni su prvaci, imaju Dončića i Gorana Dragića… Obrambeno smo u prvom poluvremenu bili baš dobri, a onda nas je zeznuo obrambeni skok u drugom dijelu, tu su nam uzeli dosta lopti pa ih je to diglo. Ali, napadački mislim da nam je to bila najbolja utakmica dosad, vrtjeli smo loptu, znali smo što igramo protiv ekipe koja je jako dobra.




S Ramljakom sam bio na početku u paru i stvarno je to izgledalo dobro, zaustavili smo Dončića, ali došao je Čančar s 21 i onda Dragić s 19 poena. Zaustaviš jednog, a dođu drugi, ha, ha. Ali, dobro, možda i bolje da oni daju, nego Dončić, koji kada uđe u ritam, znaš da je gotovo – govori 21-godišnji Karlo Matković, za kojeg se može reći da je u tri pripremna susreta bio prvo ime Hrvatske zajedno s naturaliziranim Amerikancem Jaleenom Smithom.


Hrvatski centar, inače rođen u Livnu, opravdao je minute koje je na svojoj poziciji dijelio sa Zupcem i Šarićem. U Opatiji je protiv Mađarske bio i najkorisniji igrač s 13 poena i osam skokova.


Obrana


– Zahvalan sam što sam uz Zupca i Šarića uopće dobio priliku, a za to je najzaslužniji moj rad. Igram s velikom energijom, ali naravno, da uvijek ima prostora za napredak, kako u obrani, tako i u napadu. Svatko ima neku svoju ulogu i nije bitno tko će dati više, a tko manje na parketu, meni je najbitnije da prvo krenemo od obrane, da je reket zaštićen. Pomaže mi dosta igra i s Bogdanovićem, Zupcem, Šarićem… Vidiš neke stvari drugačije, kako NBA igrači razmišljaju, a i oni dosta pričaju s nama i daju savjete, pogotovo Zubac.


A NBA igrače za godinu ili dvije mogao bi susretati i u tamošnjoj ligi. Matković je ovoga ljeta izabran na NBA draftu od strane New Orleans Pelicansa, ali će iduće sezone ipak ostati u Europi, odnosno u slovenskoj Cedevita Olimpiji. Zbog »workouta« i drafta je propustio protekli ciklus s reprezentacijom, u kojem je Hrvatska s dva poraza ispala iz daljnje borbe za SP, ali i došla do toga da mora igrati pretkvalifikacije za sljedeći EuroBasket. Prva je utakmica na rasporedu u Poljskoj u četvrtak, dok u nedjelju Švicarska dolazi u Opatiju.


– U vrijeme obje utakmice kvalifikacija za SP bio sam u avionu pa ih nisam mogao gledati, ali sam pogledao statistiku i neke »highlightse«. Bilo mi je krivo zbog poraza. U pretkvalifikacijama su, naravno, naša očekivanja samo pobjede. O Švicarcima ne znam puno, a u Poljskoj je moj bivši suigrač iz Mege, Balcerowski, pa će mi biti drago vidjeti ga i zaigrati protiv njega. Idemo iz utakmice u utakmicu, moramo napraviti dobar »skauting« i otići na EuroBasket u pozitivnom ozračju.


Bilo je u lipnju i negativnih komentara oko Matkovićeva odlaska u SAD, umjesto na pripreme s reprezentacijom. Tadašnji predsjednik Stručnog savjeta HKS-a, Dino Rađa, komentirao je da on i Branković ne dominiraju niti u Hrvatskoj.


– Ne znam čemu to sve, mislim da je normalno da mi je moja budućnost na prvom mjestu. Primjerice, Nikola Jović je dobio podršku svih u Srbiji, ali eto, prošlo je i ja s Rađom nemam ništa, tako da se neću time zamarati.


Premijera


Zbog natrpanog rasporeda ovoga ljeta u SAD-u, »workouta«, ali i Ljetne lige u Las Vegasu na kojoj je sudjelovao s Pelicansima, Matković je imao oko deset dana odmora.


– Malo sam otišao na more odmoriti, prva tri dana se odmaraš, druga tri dana već gledaš da moraš ići na pripreme, ha, ha. Kako su izgledali »workouti«? Bio sam ondje mjesec i pol dana s ukupno 11 momčadi. Prvo sam krenuo u Bostonu gdje je, iskreno, bilo najgore. Imao sam osjećaj da im nije stalo do mene i da ih nije nimalo briga, energija je bila loša. A onda u Torontu totalno druga priča, paze te i maze. Bio sam i u Memphisu, Atlanti, Clevelandu, Sacramentu, Utah Jazzu, Pelicansima, koji su me i odabrali… Ondje sam i upoznao njihove zvijezde, Ingrama, McColluma, i baš su super likovi.


Matković je tek u veljači ove godine debitirao za Hrvatsku, a već za desetak dana ga čeka premijera na velikom natjecanju – EuroBasketu.


– Možemo se uzdignuti na EuroBasketu, mislim da svaka reprezentacija može svakoga iznenaditi. Zašto i mi ne bismo nekoga zeznuli. A najveći favoriti su sigurno Slovenija i Srbija, koja ima MVP-ja NBA lige i Eurolige. Slovenci imaju Dončića, braću Dragić, Murića, Čančara, individualno su jako kvalitetni i dugo su skupa. Pritisak? Kod mene osobno ga nema, ne gledam to tako, nego idem iz utakmice u utakmicu pa što bude. Ali znam da možda stariji, kojima je ovo i zadnje natjecanje s Hrvatskom, to gledaju drugačije i imaju drugačije ambicije. Ipak, taj pritisak koji sami sebi stvaramo je pozitivan i normalan – zaključuje Karlo Matković.


Nastavak tradicije

Karlo Matković nastavio je »hercegovačku tradiciju« u hrvatskoj reprezentaciji. Iako je nastupao za BiH u mlađim kategorijama, želja mu je oduvijek bila nastupiti za Hrvatsku. Košarku je počeo trenirati s 13 godina u rodnom Livnu, ali je već s 15 otišao u Cedevitu, dok je zadnje tri sezone proveo u OKK Beogradu te Megi. U Zagrebu je živio i s Riječaninom Antonijom Jordanom…


– Bio je s nama i Toni Perković iz Pule, čujemo se svi često jer još uvijek imamo i zajedničku grupu, a evo, nedavno se Jordano i oženio, drago mi je zbog njega. Mega? Ondje sam se definitivno najviše košarkaški razvio, dosta sam ondje naučio i stekao iskustva.