Uspon bivšeg dinamovca

Miguel Olmo je u prvi plan stavljao nogometni razvoj, a ne novac i danas Dani može birati gdje će nastaviti karijeru

Davor Petrović

PUT DO ZVIJEZDA PREKO MAKSIMIRA - Dani Olmo/Foto REUTERS

PUT DO ZVIJEZDA PREKO MAKSIMIRA - Dani Olmo/Foto REUTERS

Masakrirali su me sa svih strana zbog odlaska u Dinamo i govorili da ću sinu uništiti karijeru prije nego što je i počela. Napuštanje Barcelone sa statusom kadetskog reprezentativca Španjolske da bi otišao u manju ligu, to nije bila nimalo laka odluka - objašnjavao je Danijev otac Miguel 2019. godine



BERLIN Da UEFA nije mijenjala svoja pravila za dodjelu Zlatne kopačke, Dani Olmo bi ovaj EURO zaključio kao najbolji strijelac. Naime, nekada su, u slučaju istog broja postignutih golova, razliku između prvog i drugog činile asistencije, a on je imao dvije, odnosno barem jednu više od preostale petorice igrača s tri gola: Harryja Kanea, Codyja Gakpa, Jamala Musiale, Ivana Schranza i Georgesa Mikautadzea.


Opet, može se pretpostaviti da Daniel Olmo Carvajal, kako mu glasi puno ime i prezime, nije pretjerano nezadovoljan zbog toga. Štoviše, sasvim je sigurno da mu puno više znači najvažnija obrambena reakcija turnira, iako su njegovi glavni poslovi kreacija i realizacija. U završnici finala, pri vodstvu Španjolske 2:1, Unai Simon je nakon kornera jedva obranio udarac Declana Ricea, a otpadak je stigao do Marca Guehija čiji je udarac s pet metara Olmo odbio s crte.


Naslov europskog prvaka definitivno mu znači još i više, pogotovo kada baci pogled na put koji je prošao kroz proteklo desetljeće. U ljeto 2014. godine Olmov otac Miguel prihvatio je savjet Andyja Bare i odveo svog mlađeg sina iz čuvene La Masije u Maksimirsku 128, s time da je pri tome presudnu ulogu imao Zdravko Mamić koji mu je, kako kaže legenda, objasnio da će Dani u mlađim kategorijama Barcelone biti samo broj, a u Dinamu projekt kluba.




– Tada sam bio trener u drugoj španjolskoj ligi i masakrirali su me sa svih strana zbog odlaska u Dinamo. Govorili su mi da sam lud i da ću sinu uništiti karijeru prije nego što je i počela. Napuštanje Barcelone sa statusom kadetskog reprezentativca Španjolske da bi otišao u manju ligu, nije bila nimalo laka odluka – objašnjavao je Miguel Olmo 2019. godine u razgovoru za Calciomercato.


Idealna momčad


U to doba Dani je već bio jedan od nositelja u Dinamu, za koji je debitirao 7. veljače 2015. godine, kada je u 76. minuti protiv Lokomotive na stadionu Maksimir zamijenio sada već zaboravljenog Paula Machada. Povrh toga, te 2019. godine je povod za spomenuti razgovor s Miguelom Olmom predstavljalo netom završeno U-21 Europsko prvenstvo u Italiji, koje je Španjolska osvojila pod stručnim vodstvom Luisa de la Fuentea. Dani je i tamo postigao tri gola, uključujući po jedan u polufinalu i finalu. i bio je izabran u idealnu momčad turnira.


Uglavnom, dolazak u Maksimirsku 128 pokazao se kao pun pogodak, iako će zlobnici reći da su za uzlet ključni bili njegova nadarenost i odlučnost, a ne Dinamo. Modri su, naime, nakon Olma, dovodili mlade igrače sa svih strana svijeta, nadajući se istom učinku. No, Argentinac Matias Godoy, Velšanin Robbie Burton, Kamerunac Daniela Tueto Fotso i talijanska braća Alessio i Matteo Tonon danas su na marginama nogometne mape. Opet, to je već neka druga priča.


Klauzula


Dani se u Maksimirskoj 128 zadržao pet i pol godina, odnosno do siječnja 2020. kada je za 29 milijuna eura otišao u RB Leipig, gdje je vro brzo postao jedan od ključnih igrača. Tada su ga tražili i veći klubovi, nudeći veću plaću, ali tu se pokazalo koliko obitelj Olmo vodi računa o detaljima. Naime, oni su inistirali na RB Leipzigu, uvjereni da će tamo najviše igrati i dalje se razvijati.


Zapravo, nije pretjerano reći da je to bio sličan rezon onom koji je doveo do prelaska u Dinamo. Sada je, pak, vrlo izvjesno da se Dani neće još dugo zadržati u Leipzigu jer ga je ovaj EURO lansirao u orbitu, a u ugovoru ima otkupnu klauzulu od 60 milijuna eura.


Prema informacijama s Otoka, Pep Guardiola već je pripremio spomenutu svotu kako bi ga što prije doveo u Manchester City, no on nije jedini koja ga želi imati u svojoj momčadi. Zadnje informacije govore da Danija žarko žele Arsenal i Liverpool. U svakom slučaju, savršeno je jasno da danas, s 26 godina, može birati gdje će nastaviti karijeru, i to samo zato što njegov otac u prvi plan stavljao nogometni razvoj, a ne novac.