Vaterpolo

Mauro Ivan Čubranić uoči prvog turnira Euro kupa: “Imamo šanse bez obzira na suparnike”

Igor Duvnjak

DOBRO OTVARANJE SEZONE - Mauro Ivan Čubranić/Foto V. KARUZA

DOBRO OTVARANJE SEZONE - Mauro Ivan Čubranić/Foto V. KARUZA

Pro Recco Waterpolo i BVSC su jače ekipe od nas, ali u bazenu se mora pokazati tko je bolji. To nam je možda i prednost jer smo u tim utakmicama možda i podcijenjena momčad - kaže Čubranić



RIJEKA Vaterpolisti Primorje Erste Banka, prošlosezonski riječki sportski hit koji je igrao finale LEN Euro kupa, od petka do nedjelje igraju prvi turnir ovog natjecanja u Budimpešti. Pro Recco Waterpolo, domaći BVSC i španjolska Terassa redom su suparnici riječke momčadi, dalje idu tek dva kluba, a s obzirom na kvalitetu prva dva suparnika, pred Primorjašima su jako teški međunarodni ispiti.


– Znamo o kakvom jakom turniru je riječ. U prvom nastupu očekuje nas Pro Recco Waterpolo u kojem je ostala glavnina igrača, prva sedmorka, onda se u subotu sastajemo s domaćim BVSC-om – kaže istaknuti vratar s Kantride Mauro Ivan Čubranić. – Mađarska momčad je itekako pojačana u odnosu na prošlu sezonu. Jako su kvalitetna ekipa, to su pokazali i na svom nastupu u Kragujevcu. Naš protivnik u nedjeljnoj utakmici bit će Terassa, španjolska ekipa za koju mislim da je slabije kvalitete u odnosu na prva dva kluba s kojima otvaramo turnir. Pripremali smo se za ove utakmice, uvježbavali smo igru, ali smo isto tako na videosnimkama analizirali igru suparnika na jakom budimpeštanskom turniru.


Poznata imena


Iza Pro Recco Waterpola je uzbudljivo ljeto, najtrofejniji vaterpolski klub na svijetu je tijekom nekoliko tjedana imao hod po žici, prijetio mu je veliki bankrot, ali se izvukao s novim imenom. Maurizio Felugo, predsjednik i nekada slavni igrač te bivši kapetan momčadi, ipak je uz dosta napora uspio zadržati trenera Sandra Sukna, koji je svoje igračko umijeće dokazivao i u Rijeci u trofejnim danima Primorja EB. »Gospar« u sastavu pak ima većinu igrača koji su igrali čak posljednja četiri finala Lige prvaka.




– U talijanskom sastavu je niz poznatih imena, nema ih smisla sve nabrajati. Spomenut ćemo poznatog vratara Marca Del Lunga, a pred njim su tolika znana i kvalitetna vaterpolska imena, Francesco di Fulvio, Gonzalo Echenique, Matteo Iocchi Gratta i Amerikanac Ben Hallock. Uglavnom, tu je sve redom riječ o igračima koji su olimpijci i isto tako među najboljima na svijetu. Prva utakmica u Mađarskoj bit će nam itekako dobar pokazatelj gdje smo trenutno kada se gleda svjetska vaterpolska razina.


Nije otkrivanje tople vode obična konstatacija da su suparnici Riječana u ova prva dva dana kvalitetnije momčadi od sastava trenera Primorjaša Igora Hinića. To je, uostalom, vrijedilo i za nedavnog riječkog domaćina, Radničkog u Kragujevcu koji je, međutim, iz bazena izašao praznih ruku.


Samopouzdanje


– Te dvije ekipe s kojima igramo prve dvije večeri u Mađarskoj su jače od nas, ali sport je takav da se ipak mora odigrati utakmica i da se u bazenu mora pokazati tko je bolji, tako da mi uvijek imamo šanse bez obzira na suparnike. To nam je možda i prednost jer smo u tim utakmicama možda i podcijenjena momčad. U tom slučaju, mi smo u određenoj prednosti i možemo iznenaditi favorite s kojima se susrećemo.


S obzirom na imena suparnika s kojima riječke »kapice« igraju sutra i prekosutra, nastupi su im delikatni kao deaktiviranje eksplozivnih sredstava, ali tako je bilo i prošlog vikenda s Radničkim kada su uspješno deaktivirali tamošnju vaterpolsku »kragujevku«. Premijerni uspjeh u sezoni, pobjeda na peterce protiv velikih favorita, generirala je dobro raspoloženje u momčadi i ulila joj uvijek dobrodošlu dozu samopouzdanja.


– Jasno da nam je ovaj nastup u Kragujevcu značajan poticaj i znači itekako dobar početak sezone. Čak i da smo izgubili, a da smo dobro odigrali bilo bi zadovoljavajuće. Ovako je ispalo još bolje, osvojili smo dva boda, što je odlično za nastavak i dobro će nam doći za ono što nas kasnije očekuje u Regionalnoj ligi – zaključio je Čubranić.