Gostujući kiks

Lideru bodove otkinuo fenjeraš, Toni Fruk propustio najveće prilike

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Nije to bila lepršava i gorpadna Rijeka, Farmaceuti su još jednom pokazali da njihov trijumf nad Dinamom nije slučajan i da ne zaslužuju sadašnju poziciju, u puno su elemenata igre nadigrali su riječke Bijele kod kojih je Toni Fruk promašio prigode utakmice (42')



KOPRIVNICA Rijeka 0, Slaven Belupo 0. Lider protiv “fenjeraša” u utakmici u kojoj se to nikako nije moglo razaznati. Bijeli su nakon Hajduka i drugi put odigrali utakmicu bez golova, remizirali na sličan način kao i u Varaždinu i na neki način kiksali u borbi za vrh. Propustili su, suprotno najavama, pobjedom uoči stanke ranije potvrditi lidersku poziciju, ali prije svega razočarali u napadačkoj igri.


Nije to bila lepršava i gorpadna Rijeka, Farmaceuti su još jednom pokazali da njihov trijumf nad Dinamom nije slučajan i da ne zaslužuju sadašnju poziciju, u puno su elemenata igre nadigrali su riječke Bijele. Istina, imao je Toni Fruk krajem poluvremena šansu utakmice kada je sam izašao ispred vratara kojeg nije uspio matirati u dva navrata, ali prijetili su i domaćini, a prije toga postigli gol koji je poništen i izazvao lavinu bijesa domaćina.


Rijeka je još jednom sačuvala svoju mrežu, ali ostao je dojam da je momčad odigrala daleko od očekivanja. Bijeli jednostavno nisu bili na svojim znanim napadačkim obrtajima, pokušao je Radomir Đalović promjena izazvati reakciju, ali bezuspješno. U konačnici za mršavi bod. Riječka momčad jednostavno nije uspjela dovoljno kvalitetno odgovoriti na agresiju i naći rješenja za čvrsti dvostruki domaći blok. Čak su i akcije domaćina bile bude smišljenije i poduzetnije. Rijeka je po običaju bila dosta dobra u obrani, ali potpuno je zakazala u napadu.


Poništen gol




Nakon mlakog i nesadržajnog ulaska u utakmicu, nogometaši obje momčadi kao da su se razbudile kako su se počele topiti minute prvog poluvremana. Do 20. minute praktički ništa značajnije se nije događalo na travnjaku koji je bio jako dobar, iznad očekivanja. Tada je došlo do prvog većeg prekida kada je Božić dobio udarac u lice nakon jednog skoka s Andrićem.


Momčadi su bile poprilično disciplinirano postavljene, ali Slaven je djelovao nešto rastrčanije i poduzetnije, njegovi igrači više su boravili na riječkoj polovini. Probleme Riječnima donekle je stvarao i čvrst, dosta agresivan pristup domaćina, ali on nije ulazio u crveno, ustalom sam domaći trener Mario Kovačević najavio je igru na granici žutog kartona.


Rijeka je do prve prave šanse došla iz prekida. U 27. minuti Pašalić je pucao s 25 metara, vratar Sušak odbio negodnu poluvisoku loptu koja je došla do Smolčića koji ju je poslao u vratnicu, međutim akcija je prekinuo zvižduk suca Zebeca zbog prekršaja Radeljića.


Puno emocija, protesta i drame izazvala je 35. minuta. Nakon kornera domaćina Kovačić je nadvisio na petercu Majstorovića i poslao loptu glavom u kut Zlomislića, ona se zakoprcala u mreži, no Zebec je opet bio u središnjoj ulozi, prekinuo je akciju domaćina zbog prethodnog prekršaja. Izazvalo je to buru protesta Farmaceuta, inače suzdržani Kovačević bio je bijesan u svom prostoru, no ništa nije moglo promijeniti odluku Zebeca o kojoj će zasigurno još pričati i analizirati.


Nakon toga igra se malo rasplamsla, dobila na ideji i okomitosti. Radeljićeva dubinska lopta pronašla je u 42. minuti Fruka koji je izbio sam ispred vratara, Sušak je sjajno regirao obranivši mrežu u matnoj situaciji, a Rijekin veznjak nije bio uspješan niti nakon odbijanca pogodivši Kovačića u bloku.


Do odmora Slaven je složio još jednu obećavajuću akciju nakon slobodnog udarca, Agbekpornu je dao povratnu loptu za Dolčeka, a on s 12 metara pucao u kut, no Zlomislić je bio dobro postavljen.


Dolčekov udarac


Početkom nastavka stratezi se nisu odlučili za promjene, a na travnjaku Rijeka je počela dominirati. I u kratkom razdoblju stvorila dvije dobre prigode. U 47. minuti Petrovič je pucao visoko preko gola punom nogom nakon gužve, a u 52. slovenski je reprezentativac zavrnuo dobro loptu za Jankovića u šesnaestercu, međutim on je nije dobro zahvatio, lopta zahvaćena iz prve otišla je preko vratiju.


Nakon toga Rijeka je opet nekako stala, a Slaven počeo povlačiti konce igre. U igri u kojoj se čekala greška protivnika Đalović je prvi povukao potez i Andrića u vrhu napada zamijenio Pericom. Ubrzo potom Rijekin je strateg osvježio krilne pozicije, iz igre povukao Jankovića i Pašalića, a prigodu pružio Rukavini i Bogojeviću. Sa zamjenama je krenuo i Kovačević, i jednoj i drugoj momčadi trebao je igrač koji će donijeti prevagu ili možda jednim potezom prelomiti utakmicu.


Veliku priliku domaćini su imali u 83. minuti nakon sjajne akcije Jagušića koji je pobjegao po lijevoj strani uz out liniju i dodao loptu u sredinu u trenucima kad su se Rijekine linije potpuno raspale, Dolček se malo namjestio i s 18 metara silovito opalio, lopta fijuknula malo kraj Zlomislićeve vratnice. Bilo je tu dosta sreće za riječki sastav.


Koprivničanci su i u završnici ostavili nešto bolji dojam od momčadi koja je vodeća na ljestvici. Polušansu je za goste imao tek Gojak koji je u 85. minuti opalio s nešto više od dvadeset metara, a lopta u bilijaru očešala dva domača igrača i završila kraj gola.


S druge strane domaći su zaprijetili u trećoj minuti sudačke nadoknade kad je Lučić ubacio s lijeve strane, a Jagušić zahvatio loptu glavom koje je otišla kraj gola.