SHNL

LAKŠE OD OČEKIVANOG Nogometaši Rijeke dojmljivom izvedbom i golijadom otvorili domaće prvenstvo

Denis Frančišković

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Ako dosta toga nije štimalo protiv Corvinula, protiv Lokosa se "odčepilo", kako je to priželjkivao sam Željko Sopić, strateg Bijelih koji može biti itekako zadovoljan

RIJEKA Nogometaši Rijeke neočekivano su lakom pobjedom sjajno otvorili prvenstvo, na rutinu i kvalitetu više izdominirali su sporovoznu i slabu Lokomotivu te na najbolji način najavili europski sudar s Elfsborgom.


Zagrepčani su početkom utakmice i nastavka imali dvije stopostotne prigode, prvo da povedu, kasnije da se vrate u susret, no nakon toga sve je bilo u znaku Riječana. Ako dosta toga nije štimalo protiv Corvinula, protiv Lokosa se “odčepilo”, kako je to priželjkivao sam Željko Sopić, strateg Bijelih koji može biti itekako zadovoljan.


RIJEKA – LOKOMOTIVA 4:0

Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 3.552.


Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina) – 7.


Strijelci: 1:0 Fruk (13′), 2:0 Ivanović (28′), 3:0 Hodža (70′), 4:0 Butić (83′).


RIJEKA: Posavec 6,5, Smolčić 6,5, Galešić 6,5, Radeljić 7, Bogojević 6,5, Selahi 6,5 (od 62′ Hodža) 6,5, Pašalić  7 (od 74′ Butić) 6,5, Petrovič 6,5, Fruk 7, (od 62′ Rukavina) 6,5, Janković 6,5 (od 74′ Ilinković) -, Ivanović 7, (83′ Djouahra) -.


LOKOMOTIVA: Šubarić 5, Karačić 5, Živković 5, Mersinaj 5, Leovac 5, Smakaj 5 (od 71′ Fetaj) -, Baždarić 5 (od 80′ Bošković) -, Sušak 5 (od 46′ Tošković) 5, Mudražija 5, Goričan 5, Čop 5 (80′ Čuić) -.


Riječki redovi bili su usklađeni, tečni i plijenili su lakoćom izvedbe. Nije se niti najmanje osjetio odlazak nekolicine važnih igrača, za razliku od Lokosa kojima je ljetni remont očito donio pregršt glavobolja.


U prvom dijelu glavninu posla su obavili Fruk i Ivanović, u nastavku je zaigrao i Rukavina, prvijenac zabio Butić, Posavec sigurno čuvao mrežu… Igrači su se uistinu potrudili za lijep dar navijačima u predvečerje sutrašnjeg praznika.


Armadin transparent


Rijeka je u prvom poluvremenu demonstrirala vidljivu razliku u kvaliteti i lako izlazila na kraj s novim, neuštimanim i mladanečakim sastavom Silvija Čabraje. Nije to bila utakmica posebno jakog tempa. Bijeli su više igrali na rutinu i koristili obilje slobodnog prostora.


Foto galerija: Utakmica Rijeka - Lokomotiva (2) Foto: Sergej Drechsler


Ipak prvu šansu na utakmici imali su gosti, Leovac je u 5. minuti sjajno pronašao ubačajem Suška na vrhu peterca, a on neometan udarcem glavom promašio mrežu iz velike prigode. Mogao se je samo uhvatiti za glavu… Riječanima nije trebalo puno da uzvrate, Radeljić je u 7. minuti dugom loptom dobro uočio Petroviča na vrhu šesnaesterca, on je iz prve glavom gurnuo za Ivanovića koji je loše reagirao u matnoj prigodi, Šubarić je na kraju prije stigao do lopte. Dvije minute kasnije Pašalić nije loše pucao prizemno s 18 metara, lopta je prošla malo kraj vratnice.


Rijeci se “otvorilo” u 13. minuti, Pašalić je poslao loptu u srce šesnaesteraca, a ona se spretno i sretno odbila do Fruka koji je iz okreta lako zatresao mrežu – 1:0. Tri minute kasnije Janković je dobrim udarcem s 20 metara zagrijao dlanove Šubarića, a Rijeka svoju tečniju igru oplemenila još jednim golom u 28. minuti. Ivanović je prihvatio loptu na lijevoj strani šesnaestarca, lakoćom okrenuo svog čuvara i prizemnom loptom pogodio bliži kut, pri čemu je ostao dojam na pogodak ide malo i “na dušu” Šubarića – 2:0.


Šansa Goričana


U 30. minuti Armada je izvjesila transparent u spomen na VRO Oluja ’95, a Bijeli lakoćom držali pod kontrolom igru protiv potpuno nepovezanih Lokosa.


Foto galerija: Utakmica Rijeka - Lokomotiva (1) Foto: Sergej Drechsler


Do odmora dvaput je još zaprijetio Ivanović. Prvo sprintom (34′) s gotovo polovice igrališta kada je izgubio snagu u završnici pod pratnjom gostujućih stopera, a potom (37′) kada je pucao u blok Mersinaja.


Gosti su drugo poluvrijeme opet otvorili velikom šansom, u 46. minuti Goričan je izašao sam ispred Posavca s lijeve strane, ali novi je Rijekin čuvar mreže majstorski nogom zaustavio loptu. Igra se potom malo razvodnila, Rijeka opet zaprijetila u 61. minuti i to dvaput preko Ivanovića u jednoj akciji.


Sopić se potom odlučio osvježiti redove dvostrukom zamjenom, a vrlo brzo stigao je i pečat na pobjedu. U 70. minuti Rukavina je dodao loptu za Bogojevića, on je s lijeve strane proslijedio u sredinu za Hodžu koji je rutinski pogodio kut s deseatak metara – 3:0.


U završnici je Butić stavio samo pečet na uvjerljivo riječko slavlje nakon promašene prigode Ivanovića – 4:0.