Novi početak

Kvarner 2010 danas na Gripama otvara povratničku premijerligašku sezonu: “U stanju smo svakome pomrsiti račune”

Katarina Blažević

SPREMNI ZA SEZONU U ELITNOM DRUŠTVU - Košarkaši Kvarnera 2010/Foto M. GRACIN

SPREMNI ZA SEZONU U ELITNOM DRUŠTVU - Košarkaši Kvarnera 2010/Foto M. GRACIN

Split je jako dobra ekipa, rekao bih, rosterom najjača ekipa u Hrvatskoj iza Zadra. Svakako nas treba respektirati jer imamo kvalitetne i iskusne igrače, kao i mlade talente - kaže Marjan Čakarun, novi kapetan riječke ekipe



RIJEKA Kvarner 2010 je nakon dugih sedam godina dočekao povratak u elitno društvo hrvatske košarke. Riječani će danas od 18 sati susretom sa Splitom na Gripama označiti novi početak u povijesti kluba i ujedno otvoriti novu sezonu FAVBET Premijer lige.


Kvarneru je ždrijeb dodijelio jednog od najtežih protivnika na samom startu, aktualnog viceprvaka države, ali za momčad Ante Nazora ovo je psihološki zasigurno i jedna od boljih opcija jer pritisak danas neće biti na strani gostiju.


– Nećemo se prilagođavati Splitu, nego idemo igrati svoju igru pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Respektiram Split, nastoje igrati dosta brzo, dosta su skakački dobri, imaju kvalitetu i posebno bih tu istaknuo Shortera, koji je kapetan, daje energiju i ima poene u ruci. Škara je u odličnoj formi, igraju s tri razigravača, Kučićem, Kapustom i Katićem.




Praktički igraju s deset igrača i mislim da će kontrola ritma igre biti ključ. Nastojat ćemo tražiti našu šansu – kaže Splićanin Ante Nazor, koji se danas vraća u svoj bivši klub u kojem je bio i trener mlađih kategorija, ali i strateg prve ekipe u sezoni 2013./2014.


Kvarner 2010

Bekovi: Paolo Marinelli (1995.), Petar Ogrizović (1999.), Toni Jelenković (1997.), Šime Lisica (1998.), Julien Lewis (1992.), Blaž Matić (2004.).


Krila: Chudier Bile (1998.), Luka Vucić (1999.), Vito Smojver (2002.), Gabrijel Pepelar (2003.).


Centri: Marjan Čakarun (1990.), Ivan Miličević (1995.), Marin Đugum (1996.).

Sredina ljestvice


Veći dio riječke momčadi koji je izborio plasman u Premijer ligu ostao je na okupu. Preciznije, u rosteru više nema Roka Delpina, Danijela Vujasinovića, Mateja Kostića i Dominika Zelanta, a od njih je tek Vujasinović imao značajniju minutažu. S druge strane, došli su Petar Ogrizović, Ivan Miličević i Julien Lewis.


Kvarner bi stoga trebao biti jači, a na papiru ova momčad sigurno vrijedi sredine ljestvice. Istina, i ostatak lige se pojačao, ali dojam je da se Kvarner ne bi trebao boriti za ostanak u svojoj povratničkoj sezoni.


– Ozljede su iza nas i spremni smo za Split. Prognoza sezone? Imamo određenu kvalitetu, ali to što prije moramo potvrditi na terenu. Ne bih radio neku veliku euforiju, moja želja je da budemo u nekoj sigurnoj zoni, odnosno da bez stresa stabiliziramo klub. Imamo jednu utakmicu tjedno, tako da imamo dosta vremena za pripremu i stabilizaciju. Samo da budemo kompletni i onda ćemo pokazati svoju kvalitetu.


Nazoru će ove godine pomoćnik biti Siniša Štemberger pa će tako kapetansku traku preuzeti najiskusniji u ekipi, Marjan Čakarun. Stručni stožer su pojačali i Matko Miočić kao team menadžer te fizioterapeut Edi Vincetić, dok su tu i dalje pomoćni trener Antonio Jurković te Zoran Oštrić kao službena osoba.


Napredak


– Štembergera je teško nadomjestiti, ali dat ću svoj maksimum da podržim ekipu u bilo kojem smislu na terenu i izvan njega. Privilegij je biti kapetan ovim momcima – kaže Marjan Čakarun, kojemu današnja utakmica znači i osobni povratak u najviši rang hrvatske košarke. Posljednji je put ondje igrao upravo s Kvarnerom 2015. godine, nakon čega su uslijedile inozemne sezone.


– Prvi razred hrvatske košarke je strašno napredovao. Veće su financije, bolje su ekipe i svi su ozbiljniji. Ovo ljeto smo igrali neke pripremne utakmice sa slovenskim prvoligašima i prije sam mislio da su jači od nas, ali danas se s time ne bih složio. Zadržavaju se domaći igrači koji su proteklih sezona imali zapaženu ulogu.


Što Kvarner može napraviti? Mi smo spremni parirati svakome u ovoj ligi i to smo pokazali na turniru u Zadru. Definitivno smo u stanju svakome pomrsiti račune. Split je jako dobra ekipa, rekao bih, rosterom najjača ekipa u Hrvatskoj iza Zadra. To je samo na papiru, realnost je druga stvar. Svakako nas treba respektirati jer imamo kvalitetne i iskusne igrače, kao i mlade talente – zaključio je Marjan Čakarun.