Kuglanje

Kuglačice Mlake izborile polufinale Svjetskog kupa. Prve su u kvalifikacijama

Zlatko Horvat

SAČUVALA VRH - Milana Pavlic/Foto A. KRIŽANEC

SAČUVALA VRH - Milana Pavlic/Foto A. KRIŽANEC

Mlaka će u polufinalu igrati protiv austrijskog BBSC Wiena. Osmoplasirana Rijeka ispala iz NBC kupa, sa 66 čunjeva zaostatka za četvrtim mjestom



ZALAEGERSEG Kuglačice Mlake izborile su polufinale Svjetskog kupa i danas imaju prigodu šesti put u nizu izboriti završnicu elitnog međunarodnog klupskog nadmetanja. Tigrice su bile najbolje u kvalifikacijama, srušivši 3.582 čunja, što je novi rekord kuglane, 49 više od drugoplasiranih Čehinja iz Slovan Rosica. Tigrice će u polufinalu igrati protiv austrijskog BBSC Wiena, susret je na rasporedu danas točno u podne. U drugom polufinalu sastaju se Slovan Rosice i slovenski Kamnik (9.30 sati).


Prva je u jutarnjem programu krenula Venesa Bogdanović, od koje se očekivalo više od 561 srušenog čunja. Mlada Paula Polanšćak sjajno je krenula, ali zaustavila se na 583 čunja. Riječanke su i dalje bile u komotnoj poziciji, vodeće nakon pet igračica, ali njihova prednost se istopila jer je Slovan iz Rosica došao na 20 čunjeva zaostatka. No, Milana Pavlic je s 596 čunjeva sačuvala vrh.


Optimizam


– Valentina Gal je u srijedu odlično krenula, a ostale su sačuvale vrh do kraja. Neke, koje su u dosadašnjem dijelu sezone bile slabije, krenule su oprezno i dobro, a one koje su bile u dobroj formi, mislile su da će čunjevi sami padati… – kaže Tonči Mikac, trener Mlake. – Sve u svemu, bilo je u redu, uz novi rekord kuglane. Sad idemo probati otići do kraja, kao u posljednja četiri izdanja. Danas krećemo od nule, nema euforije, ali ima optimizma. Idemo odigrati kako treba, maksimalno borbeno. Vjerujem u našu pobjedu.




Ekipa Rijeke nije uspjela izboriti polufinale NBC kupa u Apatinu. Riječanke su u konkurenciji 14 ekipa bile osme u kvalifikacijama s 3.383 srušena čunja, a do četvrtog mjesta nedostajala su im 42 čunja. U polufinalu će igrati njemački SV Pöllwitz (3.536) i mađarski Rakoshegyi VSE (3.425) te njemački Schrezheim (3.497) i slovenska ekipa Brest (3.474). Peto mjesto u kvalifikacijama osvojila je ekipa Zagreba (3.412), kojoj je za nastavak natjecanja nedostajalo 13 srušenih čunjeva.


Loše otvaranje


Za Rijeku je sve krenulo loše još u prvom jutarnjem nastupu. Ema Tomašić srušila je 254 čunja, što je bilo ispod nužnog da bi ostale u utrci za četvrtfinalom. No, njezina zamjena 18-godišnja Hanna Kircher bila je još slabija (232) pa su pobjednice Kupa Hrvatske prošle sezone rano ostale bez prave šanse, sa 66 čunjeva zaostatka za četvrtim mjestom. Iako je Marijana Liović briljirala sa 626 čunjeva i vratila nadu, Ivana Juričić (519) nije uspjela držati tu razinu. U prva tri nastupa (Matea Juričić 617, Ana Grčić, Sanja Gizdulić 575) Riječanke su bile sasvim solidne.


Rijeka je nastupila bez Ive Cindrić zbog obaveza na radnom mjestu i to je zapravo najveći razlog što danas neće nastupiti u polufinalu.


– Tih jutarnjih 486 čunjeva nas je potopilo, i rezultatski i psihički. Nažalost, Iva nije mogla dobiti slobodne dane jer je učiteljica u školi – poručila je Matea Juričić.


Porečka Istra drugim je mjestom odradila kvalifikacije Europskoga kupa u Mariboru i danas će igrati u polufinalu protiv austrijske ekipe SK FWT – Composites Neunkirchen.