In memoriam

U dobra spominjanja otišlo je poznato dugogodišnje riječko ime iz ere košarke na asfaltu

Igor Duvnjak

V. KARUZA

V. KARUZA

Popularni Kale bio itekako uspješan strijelac u dresu Kozale, redovito bi se nadavao koševa, osim što je poentirao, taj košgeter bio je pravi vođa momčadi, predvodeći cijelu plejadu mlađih, nadarenih dječaka



U 77. godini je preminuo Igor Kalčić, poznato dugogodišnje riječko ime iz ere košarke na asfaltu, kada je naš grad vrvio klubovima, a on je igrao za Kozalu. Nadmetali su se susjedi, Brajda, Turnić, Kantrida, Bulevard, Ottavio Valich i razni drugi, izazivajući znatnu pozornost iako je u to doba rijekost bila imati dvometraša, nudili su navijačima gušte u nadmudrivanju kakve pruža »hakla«. U tome je popularni Kale bio itekako uspješan strijelac u dresu Kozale, redovito bi se nadavao koševa, osim što je poentirao, taj košgeter bio je pravi vođa momčadi, predvodeći cijelu plejadu mlađih, nadarenih dječaka.



– Igrali smo zajedno, a osim toga, Igor Kalčić mi je poslije bio trener. Bio je istaknuti igrač, također potom i dobar trener. Dobro smo se slagali, nije floskula to da o njemu mogu reći sve najbolje. Nazabijao se koševa, dočekao je nas mlađe kao igrač iz ere Merlaka i Strenje. Nakon što je završio s trenerskom ulogom ovdje, krenuo je drugim putevima i kasnije je radio u luci gdje je i postao generalnim direktorom – kaže jedan od tih Kozalčana Igor Prtorić, čovjek praktički cijeli život u košarci, rođen 1958. godine, među koševima je kao klinac od 14 godina, kao igrač, a sada i trener, više od pola stoljeća, od 1972. godine, kada je u idućih osam godina nosio dres Kozale. Od preseljenja s terena na klupu, tu je ostao do danas. Trenerski su ga putevi vodili u Crikvenicu gdje je imao prvi angažman, potom na Škrljevo i Kraljevicu, vodio je i košarkašice Kvarnera, FSV-a, otisnuo se i preko granice, trener je bio slovačkog Svita, a »nadaljevanka« je u Postojni gdje vodi tamošnjeg trećeligaša s kojim se bori za ulazak u Drugu slovensku ligu.




Rado se pak vraća u ona davna, ali očito nikada zaboravljena romantična vremena druženja s prijateljima i košarkaškom loptom, spominje tolika imena ovog sportskog »Amarcorda«, sve je kao listanje starog, dragog albuma.


– Lijepa su bila vremena one košarke, uostalom i same košarke na Kozali. Bio sam u momčadi u kojoj su tijekom godina igrali među inima Zlatko Igić, Novica Serdar, Robert Leško, Srđan Mršulja, Silvo Jelenčić, pokojni Zvone Opančar, Sandi Brnin, Zoran Strenja, Nikola Musulin, Marijan Štucl, Dragan »Crni« Donadić. Jednu su godinu s nama igrala poznata prvoligaška imena Milan Grabovac i Ivo Maslak, bilo je to u sezoni 1979./1980. godine. Kasnije je u Kozalu stiglo još jedno poznato ime Kvarnera, Dragan Marjanović Kama, kao trener juniora i u vodstvo kluba.