Liburnia kup

Trener košarkaša Kvarnera 2010 uoči opatijskog turnira: “Nadam se finalu”

Katarina Blažević

Marjan Čakarun/Foto V. KARUZA

Marjan Čakarun/Foto V. KARUZA

Mađari su najozbiljnija ekipa na turniru. Oni bi po jačini bili negdje na sredini ABA lige. Nadam se da ćemo igrati s njima u finalu jer nam jedna takva utakmica treba da nam najbolje otvori oči - kaže Nazor



OPATIJA  Košarkaši Kvarnera 2010 danas će se prvi put ovoga ljeta prezentirati domaćoj publici u jednoj pripremnoj utakmici uoči početka premijerligaške sezone. Riječani od 18 sati u opatijskoj dvorani »Marino Cvetković« u sklopu četvrtog izdanja »Liburnia Kupa« igraju sa slovenskom ekipom Zlatorog Thermana Laško, koja je jednako kao i Kvarner ove sezone povratnik u najviši rang prvenstva. U ranijem terminu, od 15.30, igraju Šibenka i mađarski Szolnoki. Ulaz je besplatan, a utakmice će biti moguće pratiti i na Sportskoj televiziji.


Što se Kvarnera tiče, može se reći da pripreme idu u dobrom smjeru jer je ostvarena pobjeda nad Šibenkom na turniru u Zadru, dok je riječka momčad itekako namučila ABA ligaše Zadar i Cibonu. Protiv Vukova je Nazorova momčad susret izgubila padom u zadnjoj četvrtini, a bila je oslabljena za važnu trojku iz rostera.


– Imamo još uvijek nekih manjih ozljeda, ali to je sastavni dio priprema i bolje da ih ima sada nego kada krene sezona. Julien Lewis je stigao, ali je još u procesu prilagodbe zbog vremenske razlike… Nadam se da će dobiti određene minute na ovome turniru. Bit ćemo konačno kompletnog rostera i to je jedino važno – kaže trener Kvarnera 2010 Ante Nazor.


Konture igre




Splitski strateg i sam je zadovoljan dosadašnjim dijelom priprema, ali svjestan je da posla još uvijek ima.


– Izgledali smo ozbiljno. Poznaju se već konture igre i ono što tražimo, iako nismo bili kompletni. Svejedno, smatram da možemo i moramo puno bolje. Ovo je neka naznaka, ali sigurno je da moramo biti na sto posto, a sada smo otprilike na pedeset. Na čemu još moramo raditi? Najvažnija stvar koju sam rekao i uoči turnira u Zadru jest da igrači moraju promijeniti taj klik u glavi da više nisu drugoligaši. Onda dođu one »dječje bolesti«. Što se tiče posjeda, moramo puno više cijeniti loptu. Sve što radimo u obrani i napadu i bez lopte mora biti čvršće, brže i snažnije. Sigurno su tu još neke situacije u obrani na kojima moramo poraditi, ali to je nešto gdje najbrže napreduješ. Nadam se da ćemo na ovom turniru to napraviti.


Kultura pobjeđivanja


Riječani su danas na papiru favoriti protiv slovenske momčadi. Na cjelokupnom turniru ta uloga definitivno pripada višestrukom mađarskom prvaku Szolnokiju, u kojemu je nekoliko sezona igrao i aktualni kapetan Kvarnera Marjan Čakarun.


– Već smo igrali s jednom slovenskom ekipom i oni tradicionalno igraju dosta agresivno, neugodno po nas. To bude na rubu osobne pogreške i jako je bitno da se na to prilagodimo i da prihvatimo tu ulogu favorita jer ipak igramo doma. Mislim da moramo imati kulturu pobjeđivanja na domaćem terenu. Zlatorog je ekipa koja se pojačala s dva stranca. Bitna je stavka da budemo u mentalitetu da se utakmica igra od početka do kraja, da nema nekih crnih rupa koje smo možda u Zadru vidjeli. Mađari? Oni su najozbiljna ekipa na turniru. Ako bismo usporedili, oni bi po jačini bili negdje na sredini ABA lige. Nadam se da ćemo igrati s njima u finalu jer nam jedna takva utakmica treba da nam najbolje otvori oči – zaključuje Ante Nazor.


Finale je na rasporedu sutra od 18 sati, dok je utakmica za treće mjesto od 15.30.


Nazorova momčad će 19. rujna odigrati i pripremnu utakmicu s islandskom ekipom Alftanesom, u kojoj igra Riječanin Dino Stipčić, bivši igrač Kvarnera i Škrljeva. Dva dana kasnije na rasporedu je posljednja priprema, susret sa slovenskim Triglavom, a u četvrtak 26. rujna slijedi otvaranje sezone na Gripama. Zbog obveza Splita u ABA ligi utakmica prvog kola pomaknuta je prije vikenda.


Danas

 


Polufinale (15.30): Šibenka – Szolnoki, Kvarner 2010 -Zlatorog Thermana Laško (18)