Kvarner 2010

FOTO Siniša Štemberger oprašta se od igračke karijere: “Zahvalan sam klubu što imam ovu čast”

Katarina Blažević

Ante Nazor, Siniša Štemberger i Davor Kus / Foto Vedran Karuza

Ante Nazor, Siniša Štemberger i Davor Kus / Foto Vedran Karuza

Kvarner 2010 u subotu ugošćuje Alkar u utakmici u kojoj će se od igračke karijere oprostiti Siniša Štemberger. Ulaz je besplatan



RIJEKA U subotu s početkom u 18 sati u Rijeci će se nakon sedam godina čekanja ponovo odigrati jedna premijerligaška košarkaška utakmica.


Kvarner 2010 u Centru Zamet ugošćuje sinjski Alkar u sklopu drugog kola FAVBET Premijer lige, a nakon što je sezona otvorena porazom kod Splita (90:98).


Ipak, povratak najjačeg ranga hrvatske košarke u Rijeku nije jedini lajtmotiv utakmice s Alkarom, na koju je inače ulaz besplatan, već je fokus stavljen i na oproštaj kluba, ali i riječke publike od jednog od legendarnih igrača Kvarnera, Siniše Štembergera.





S Kvarnerom je igrao i u najnižem trećem rangu hrvatske košarke, a na kraju prošle sezone je kao kapetan vodio momčad do titule prvoligaškog prvaka i povratka u premijerligaško društvo.


S obzirom na 45 godina na leđima, bilo je pitanje vremena kada će odlučiti oprostiti se od igračke karijere. Odluka je došla ovoga ljeta, kada je od pozicije igrača postao asistent treneru Anti Nazoru s naglaskom na kondiciju.


Zahvala Siniši Štembergeru


Na konferenciji za medije uoči utakmice o oproštaju Štembergera govorio je i Davor Kus, danas sportski direktor riječkog kluba, a nekada Štembergerov suigrač u Kvarneru.



– Ova konferencija je za nas važna jer nam slijedi utakmica protiv Alkara u kojoj želimo ostvariti prvu pobjedu u sezoni, ali želimo i zahvaliti Siniši Štembergeru za sve što je napravio za naš klub i na neki način obilježiti završetak njegove igračke karijere.


Radi ta dva vrlo važna razloga pozivamo sve navijače da pomognu našem timu i da na dostojanstven način ispratimo Sinišu u igračku mirovinu, kao što to i zaslužuje.


Ja mu se zahvaljujem u ime kluba za sve što je napravio za klub, čestitam mu na vrhunskoj karijeri, ali i malo ću ovo okrenuti na osobnu razinu.


Bila mi je izuzetna čast što smo bili suigrači, a još mi je veća čast što smo ostali prijatelji – rekao je Davor Kus, koji je u prvu ekipu Kvarnera došao otprilike dvije godine prije Štembergera, odnosno 1996. godine.


Poziv svim navijačima


Upravo je njegovu pomoć na početku svoje profesionalne karijere imao Štemberger.



– Kus je jedan od igrača koji mi je najviše pomogao kada sam ušao u prvu ekipu Kvarnera prije davnih 26 godina. Sigurno da je to nešto što se piše osim košarke, ta neka prijateljstva koja ostaju za cijeli život.


Ja se zahvaljujem klubu što imam ovu čast jer, iako sam odigrao puno utakmica za ovaj klub, ne znam je li još neki riječki košarkaš dobio ovakvu oproštajnu utakmicu.


Isto tako, ne bih htio da gubimo fokus na ono što je najvažnije, a to je utakmica. Imamo dobru ekipu i mislim da ljudi koji će doći u Centar Zamet trebaju nastaviti podržavati našu momčad jer možemo biti jako dobri.


Za to nam treba dobar početak. Alkar je dobar protivnik za otvaranje na domaćem terenu.


Pozivam sve navijače i moje prijatelje da nas dođu podržati, ali da i dalje nastave dolaziti, što će ekipa zaslužiti svojim igrama – rekao je Štemberger, koji je u Kvarneru te 1998. godine započeo s profesionalnom košarkom. Inače, svoje prve korake u ovome sportu napravio je u Kastvu.


Igrao je i u Zadru, Splitu, Igokei, Širokom, slovačkom Astrumu Levice te Škrljevu. Ono po čega ga možda najviše pamte jest što je upisan u povijest ABA lige kao jedan od najboljih tricaša.


Do prije godinu i pol dana bio je na samom vrhu ljestvice s ubačene 403 trice tijekom svojih deset ABA-ligaških sezona, a danas je na drugom mjestu.


Najljepše pobjede s Kvarnerom


I nakon završetka igračke karijere se Štemberger nije maknuo iz košarke. U prvom ovosezonskom kolu imao je premijeru kao pomoćni trener Kvarnera 2010.



– Zapravo već neko vrijeme asistiram, odnosno u proteklih pet godina, a pogotovo otkad smo igrali Drugu ligu i dok je bio trener Šućurović. Tada smo Perković i ja dosta sudjelovali u radu, a u teretani radim zadnjih pet godina.


Već imam dovoljno iskustva, iako je sigurno malo neobično. Kada se igrala utakmica u Splitu, mislio sam da ću biti smireniji, ali mogu reći da sam baš bio uzbuđen od samog zagrijavanja.


Stalno sam mislio da ćemo i prelomiti taj Split. Tu će mi trebati još koja utakmica da se malo smirim, ha, ha.


Kada secira karijeru koja je trajala 26 godina, Štembergeru u najljepšem sjećanju ostaju pobjede s Kvarnerom protiv velikih domaćih klubova, ali i druženja koja su prerasla u veća prijateljstva.


– Kvarner je uvijek bio odskočna daska, pogotovo za nas mlade Riječane. U to vrijeme smo to tako i prihvaćali. Tada nije bilo toliko novaca i znali smo da moramo otići iz Rijeke ako želimo nešto više napraviti. Sada se to malo mijenja.


Iz tih vremena sjećam se najviše da smo svi bili jako mladi, bili smo kompaktna ekipa. Sjećam se i onih druženja, putovanja… Sjećam se pobjede u Šibeniku u zadnjoj sekundi u sezoni u kojoj su nas svi otpisivali.


Onda je tu i puna dvorana protiv Zadra, druženje s navijačima… – zaključio je Siniša Štemberger.


 


Nazor: Puni respekt prema protivniku


Ante Nazor u subotu će pokušati doći do prve pobjede kao trener Kvarnera 2010. Alkar je jedna od momčadi s najskromnijim proračunom, a u prvom kolu su upisali težak poraz od Zadra (47:94).


U sinjskoj momčadi je i Riječanin te bivši Kvarnerovac, Ivan Kučan.



– Volio bih da naši igrači pripreme utakmicu na način na koji je Štembo igrao, znači s maksimalnim angažmanom, požrtvovnošću i koncentracijom.


Mislim da trebamo imati puni respekt prema protivniku s obzirom da je on dugogodišnji sudionik Premijer lige, u koju smo mi ove godine ušli.


Oni posjeduju određenu treniranost i čvrstinu te vjerujem da nije realnih onih 50-ak poena razlike u porazu protiv Zadra. Ovo će biti jedna sasvim druga utakmica i zaista je tu svatko jednako vrijedan bez obzira na minute i ulogu na terenu.


Želim da budemo tim koji će se pokazati kao čvrst, dobar u kombinatorici, na tragu zadnje utakmice gdje smo imali gotovo 30 asistencija. Jako bitno je i da publika dođe u što većem broju – rekao je Ante Nazor.