Liburnia kup

Oslabljeni Kvarner 2010 poražen u finalu opatijskog turnira, Mađari uvjerljivi

Katarina Blažević

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Treće mjesto osvojila je Šibenka pobjedom 111:81 nad Zlatorogom Laško



OPATIJA Košarkaši Szolnokija, aktualnog viceprvaka Mađarske, osvojili su četvrto izdanje Liburnia kupa, međunarodnog opatijskog košarkaškog turnira što ga organizira Udruga “Marinovi prijatelji”.


Mađari su u finalu bili bolji protiv ozljedama osakaćenog domaćina Kvarnera 2010. Premijerligaška sezona kreće za desetak dana, ali srećom za Riječane, tada bi trebao biti spreman trojac Čakarun, Miličević i Lewis, koji je izostao u finalu.


Paolo Marinelli/M. GRACIN


Đugum je zbog ozljeda bio jedini centar u riječkoj ekipi te je stoga odigrao gotovo 39 minuta, a to je i iskoristio upisavši 17 poena i šest skokova. Vucić je od visokih igrača s njime iznio velik teret u prvom poluvremenu, u kojemu se Kvarner vrlo dobro držao protiv aktualnog viceprvaka Mađarske.


Szolnoki




Domaći su došli do početne prednosti 10:6, ali potom su Mađari zaredali nekoliko trica, dok je šut kod Riječana “štekao”. Bilo je tu nekoliko promašenih šuteva, ali lijep prodor Bilea i trica Lisice vratile su igru u egal (18:19). Na kraju su minimalnom razlikom završene i prva i druga četvrtina, iako je Kvarner puno teže dolazio do svojih poena. Bile je razveselio domaće navijače s tricom i zakucavanjem (28:30), ali dojam je kako su se domaći podosta mučili zbog skraćene rotacije visokih igrača.


Finalisti četvrtog izdanja Liburnia kupa


To se odrazilo na igru u trećoj četvrtini. Szolnoki je polakao povećavao svoju prednost, serijom 13:0 prelomio je utakmicu na početku drugog poluvremena. Kvarner je upisao tek sedam poena u trećoj dionici… Pet minuta prije kraja utakmice Vucić je zaradio i petu osobnu pogrešku pa je posao domaćinu bio još teži.


Petorka turnira s Josipom Vrankovićem: Blaž Tratar, Paolo Marinelli, Bile Chuider, Marcus Lewis i Strahinja Jovanović


Paolo Marinelli i Chudier Bile na kraju su zasluženo izabrani u prvu petorku turnira. Marinelli je u finalu upisao 11 asistencija, dok je Bile bio dominantan u prvom poluvremenu te je stao na 16 poena. Uz njih, prvu petorku čine Blaž Tratar (Laško) te Marcus Lewis i Strahinja Jovanović (Szolnoki). Posljednja dvojica uzeli su još dvije nagrade.


Lewis je MVP turnira, dok je Jovanović najbolji strijelac. Trofeje i individualne nagrade uručili su glavni tajnik HKS-a Josip Vranković, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, predsjednik Košarkaškog saveza PGŽ-a Duško Miočić te Damir Knjaz s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.


Treće mjesto osvojila je Šibenka pobjedom 111:81 nad Zlatorogom Laško. Zanimljivo, slovenska ekipa je vodila prvih 12 minuta, na kraju prve četvrtine bilo je 28:23 za Zlatorog. Ali, u drugoj dionici Šibenčani su ubacili u brzinu više i sa zabijenih 36 poena poveli 59:44 uoči odlaska na veliki odmor. Vujičić se istaknuo s 28 poena u prvih 20 minuta igre. Slovenci su u drugom poluvremenu, jednako kao i protiv Kvarnera, dodatno pali u igri te je pitanje pobjednika ubrzo riješeno.


Szolnoki – Kvarner 2010 91:67

Finale međunarodnog košarkaškog turnira “Liburnia kup”: Szolnoki – Kvarner 2010 91:67 (23:21, 20:21, 25:7, 23:18). Dvorana “Marino Cvetković”. Gledatelja: 200. Suci: Hadžić, Hordov i Modrić.


SZOLNOKI: Aimaq 14, Lewis 15, Lukacs 14 (1-2), Pallai 5, Rudner 3, Abraham, Subotić 19 (8-9), Krnjajski, Peringer 4 (2-3), Horvath, Jovanović 17 (4-4).


KVARNER 2010: Čakarun, Marinelli 9 (2-2), Jelenković, Pepelar, Vucić, Lisica 8, Matić 2, Smojver 5, Đugum 17 (1-1), Miličević, Bile 16 (3-5), Ogrizović 10 (2-4).