Robert Jurković

Organizator najnovijeg izdanja Liburnia kupa: “Želja je pratiti sredinu europske košarke”

Katarina Blažević

Košarkaši Igokee su prošle godine slavili u Opatiji/Foto Arhiva NL

Košarkaši Igokee su prošle godine slavili u Opatiji/Foto Arhiva NL

Prvi turnir smo napravili na europskoj razini s Partizanom, Olimpijom, Cibonom i Scavolinijem. Sada je jako teško održati takve standarde - kaže Jurković. Turnir će sutra s početkom u 15.30 otvoriti Šibenčani i Mađari, dok je u 18 sati na rasporedu dvoboj Kvarnera i Zlatoroga



OPATIJA Na Kvarneru se, kada je košarka u pitanju, ponovo nešto događa. Robert Jurković se nije umorio pa je tako rujan i četvrtu godinu zaredom rezerviran za međunarodni košarkaški Liburnia kup s opatijskom dvoranom »Marino Cvetković« kao mjestom događanja. Ove godine prvi put sudjeluje i domaći klub, Kvarner 2010, dok su ostali sudionici Šibenka, višestruki mađarski prvak Szolnoki te slovenski prvoligaš Zlatorog Thermana Laško.


Turnir će sutra s početkom u 15.30 otvoriti Šibenčani i Mađari, dok je u 18 sati na rasporedu dvoboj Kvarnera i Zlatoroga. U subotu je od 15.30 borba za treće mjesto, a u 18 sati je finale. Kao i dosad, ulaz na tribinu je besplatan, dok će ljubitelji košarke moći pratiti prijenos na Sportskoj televiziji.


Dražen


Ovoga puta nema ABA ligaša na turniru, a jedan od razloga je taj što regionalna liga ove sezone počinje ranije, već 20. rujna.




– Imamo specifičnu situaciju, odnosno prokletstvo. Prvi turnir smo napravili na europskoj razini s Partizanom, ljubljanskom Olimpijom, Cibonom i Scavolinijem. Sada je jako teško održati takve standarde jer je produkcija takvih turnira jako skupa. Mislim da moramo pratiti sredinu europske košarke. Ljudi su skloni podcjenjivanju.


Szolnoki igra ove sezone FIBA Europski kup. To su ekipe u kojima igra po pet Amerikanaca i svi su skuplji od naših. Laško je ove sezone povratnik u najjaču slovensku ligu, jednako kao Kvarner u Hrvatskoj. Na kraju je tu Šibenka, bivši prvak Jugoslavije, s kojime smo htjeli napraviti i poveznicu s Draženom Petrovićem i obilježavanjem njegova 60. rođendana – govori Robert Jurković, predsjednik Društva za športsku rekreaciju Marinovi prijatelji, koji je organizator ovoga turnira.


Pomoć


Veliku pomoć odrađuju i sponzori, a najveća dolazi od Liburnia Riviera Hotela.


– Nekada je bilo puno više tih turnira i šteta što je došlo do toga da smo jedan od rijetkih turnira u državi. Onaj prvi turnir, neposredno iza koronavirusa, u onome trenutku bio je po kvaliteti negdje četvrti u Europi, iako ih je naravno tada bilo manje. Želja nam je da svake godine dolaze ekipe iz različitih država jer na taj način pomažemo i glavnom sponzoru Liburniji. Želimo da kada naši sportski gosti otiđu iz Opatije budu prezadovoljni, što je dosad uvijek i bio slučaj. HEP je tradicionalno pratitelj svih sportova pa tako i našeg turnira. Tu su i Janaf, ACI, Gitone, Jadrolinija, Hrvatska lutrija, Lučka uprava Rijeka…


Tijekom turnira u Opatiji sada se već tradicionalno održavaju i obvezni seminari za sve trenerice i trenere seniorskih ekipa u Hrvatskoj, koji su ujedno uvjet za dobivanje licence za Premijer ligu te Prvu i Drugu ligu. Predavači će im ovoga vikenda biti Ivan Tomas (Zabok), Ante Nazor (Kvarner 2010), Davorin Nakić kao nekadašnji sudac te Kazys Maksvytis, koji je donedavno bio izbornik litavske reprezentacije.


– S obzirom da sam u glavi još uvijek trener, iznimno sam ponosan na seminar. Apsolutno je velika stvar dolazak Litavca. Imali smo kroz ove godine i Željka Obradovića, Acu Petrovića, Stefana Pillastrinija… Držimo jedan standard da na seminaru predaju dobri treneri – zaključuje Robert Jurković.