Kvalifikacije košarkaša

Hrvatska večeras protiv Slovenije kreće prema Parizu: “Obranom zaustaviti Dončića i društvo”

Katarina Blažević

Josip Sesar/Foto PIXSELL

Josip Sesar/Foto PIXSELL

Normalno je da najveći interes izaziva Luka Dončić koji je jedan od najboljih igrača na svijetu, međutim, tu su i Prepelič, Josh Nebo, Dragič, Čančar, Murić... Igrači visoke kvalitete i ne smijemo im dopustiti da se razigraju - kaže izbornik Josip Sesar



RIJEKA  Samo četiri košarkaške reprezentacije na četiri turnira, koja se od danas održavaju u Pireju, Valenciji, Rigi i San Juanu, dobit će olimpijsku vizu i tako se polako početi pripremati za odlazak u Pariz. A među ekipama koje se još nadaju nalazi se i Hrvatska, koja će večeras od 20 sati u grčkom Pireju odmjeriti snage sa Slovenijom. I NBA zvijezdom Lukom Dončićem koji je u zadnjoj prijateljskoj utakmici protiv Brazila ipak zaigrao, ali i dominirao s 32 poena, sedam skokova i sedam asistencija.


Peripetije


Sesarovi igrači neće imati lagan posao, ali pobjedama u Opatiji nad Poljskom i Brazilom pokazali su da su u potpunosti fokusirani i da u Grčku idu dati sve od sebe. Protiv Slovenaca će ipak najveći fokus biti na Luki Dončiću i kako zaustaviti igrača Dallasa, dok Hrvatska već sutra (16.30 sati) igra s Novim Zelandom, što barem na papiru mora biti lakši posao. Prve dvije ekipe iz podskupine plasirat će se u polufinale, a ondje će ih čekati dvije od tri ekipe iz podskupine u kojoj su Egipat, Grčka i Dominikanska Republika. Polufinala su na rasporedu 6. srpnja, finale dan kasnije, a samo pobjednik ide u Pariz. Prijenos utakmica je na SportKlubu i RTL2.


Hrvatska je imala poprilično mukotrpan put te je već sam odlazak u Pirej bio izazov. Prvi je problem bio put iz Opatije u Zagreb, tijekom kojeg su košarkaši »zapeli« u koloni zbog prometne nesreće, pa je uskočila prometna policija s kojom je reprezentativni autobus »projurio« do Zagreba. Potom je ponoćni let za Atenu kasnio skoro tri sata, a na kraju je uoči samog uzlijetanja ustanovljen kvar pa je let otkazan. U nedjelju ujutro hrvatska delegacija napokon je uspjela poletjeti…




– Nakon dugog puta i peripetija, umor je prisutan, no momci su odradili dva treninga uoči utakmice. Što se tiče zdravstvenog biltena, sve je u redu, svi su spremni i jedva čekamo početak – rekao je izbornik Hrvatske Josip Sesar.


Mnogi su se nadali da Luka Dončić zbog ozljede koljena neće biti spreman za Hrvatsku, ali protiv Brazila je u posljednjoj pripremi uoči kvalifikacija za Olimpijske igre odradio velik posao. Novi naturalizirani slovenski igrač je pak Josh Nebo, koji je zadnje dvije sezone igrao za Maccabi Tel Aviv.


Komforna zona


– Normalno je da najveći interes izaziva Luka Dončić, koji je jedan od najboljih igrača na svijetu, međutim, tu je i Prepelič, tu je i Josh Nebo, Dragič, Čančar, Murić… To su sve igrači visoke kvalitete i moramo se pobrinuti da se oni ne razigraju. Dončić će vjerojatno svoje odigrati, a na nama je pokušati mu spustiti postotak uspješnosti šuta. Ključ će biti u timskoj obrani kada ne smijemo dozvoliti Prepeliču, koji je sjajan šuter, da se razigra. Ne smijemo dozvoliti da rade ono što žele i budu u komfornoj zoni. Pripremili smo neke taktičke varijante i detalje obrane i alternativne obrane. Bitno je da ne profunkcionira osovina između Dončića i Neba jer je očigledno da su mu dali putovnicu zbog lakše suradnje s Lukom Dončićem – dodao je Sesar.


Kada su međusobne utakmice u pitanju, Hrvatska je protiv Slovenije do sada odigrala devet službenih utakmica uz četiri pobjede i pet poraza. Posljednja pobjeda ostvarena je u grupnoj fazi EuroBasketa 2015. godine u zagrebačkoj Areni. Ove dvije reprezentacije službeno su se potom susrele u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. godine, a tada je Hrvatska izgubila i kod kuće (74:76, 2021.) i u gostima (69:97, 2022.).