Novi napadač Rijeke

Komnen Andrić: “Ova momčad ima kvalitetu za velike stvari. Hajduk? Domaći teren bit će nam vjetar u leđa”

Denis Frančišković

RIJEČKA NAPADAČKA UZDANICA - Komnen Andrić slavi pogodak protiv Šibenika/Foto S. DRECHSLER

RIJEČKA NAPADAČKA UZDANICA - Komnen Andrić slavi pogodak protiv Šibenika/Foto S. DRECHSLER

Imamo glavu i rep i na pravom smo putu. S Hajdukom imam pozitivan omjer još dok sam igrao u Interu i Dinamu. Znao sam zabiti u susretu protiv Splićana, a sada je najvažnije da budemo momčad - kaže Andrić



RIJEKA Nogometaši Rijeke guštaju u dobrim plodovima već na početku jeseni, ljubljanski debakl polako se već arhivira, iako će ostati velika mrlja u povijesti kluba, a momčad se kao lider HNL-a priprema za prvi ovosezonski Jadranski derbi, dolazak Hajduka pod reflektore Rujevice.


Pobjeda nad Šibenikom je očekivana, ali kao i za svaku, potrebno je u nju uložiti dosta truda, pa i mudrosti. Bijeli imaju neospornu kvalitetu, a ovog su puta sve na jako dobar način pretočili na travnjak. Malo toga nije štimalo u redovima riječkog sastava koji je na pragmatičan način osvojio trobod. A on je isti i protiv Šibenika i protiv Hajduka, kako vole reći treneri. Navijači se vjerojatno ne bi složili, pobjeda u velikom Jadranskom derbiju ipak ima posebno specifičnu težinu.


Osim po efektnom golu Tonija Fruka i asistencijama Marca Pašalića te Ivana Smolčića, utakmica će ostati upamćena i po prvenstvenom prvijencu Komnena Andrića. Novi napadač Bijelih pristigao iz Francuske, dugogodišnji igrač Dinama i zaprešićanskog Intera, baš je na asistenciju kapetana Smolčića glavom zakucao loptu u mrežu.




Andrić se našao na pravom mjestu u pravom trenutku, a to je posebna odlika strijelca istančanog osjećaja za gol. Komnen ga, poznato je svima, ima od ranije, a na Rujevici očekuju da bude sve bolji i učinkovitiji kako budu odmicala ligaška kola i faze Kupa.


– Ne bih se složio da smo pobijedili lakše od očekivanog. Mislim da smo dobro ušli u utakmicu i ona je za nas bila dosta teška. Možda je tako sve izgledalo zbog brzih golova – kaže Komnen Andrić, strijelac drugoga gola.


– Ušli smo u susret sa stvarno velikom energijom, željom i htijenjem. Rezultat na poluvremenu od 2:0 uvijek je nekako najteži jer primiš li gol, odmah si u problemu. Smatram da smo ispunili sve što je trener tražio od nas. To nam je jako bitno kao momčadi. Nismo primili gol i dobro smo odradili posao, ali ne tako lako kao što rezultat pokazuje.


Klub i grb


Igra Rijeke bila je dobro »uglazbljena«, linije poprilično automatizirane, protok lopte kvalitetan… Zapravo, malo toga nije štimalo. Možda pokoja kvalitetna lopta više za samog Andrića.


– Kad se vodi 2:0, uglavnom je to i neki recept za igru. Znači, spustiti loptu na zemlji, da se što manje trošimo i budemo opet opasni u nekoj tranziciji i kontrama. Možda smo mogli zabiti još koji gol, ali bitnije je da nismo primili niti jedan pogodak. To je putokaz za dalje. Moram pohvaliti dečke u obrani, dosad smo primili samo jedan gol i samo moramo i dalje nastaviti ovako raditi – dodaje Andrić.


Andriću je ovo ujedno bio ligaški prvijenac u bijelom dresu. Još jedan gol zabio je Neretvancu u šesnaestini finala Kupa.


– Sretan sam zbog gola, baš mi je trebao jer sam prošle godine imao izuzetno malu minutažu u Francuskoj. Opet sam nekako napadački živ, dobre igre uvijek su najbitnije, ali golovi su hrana za napadače. Sada tako treba nastaviti, ne zadovoljavati se postignutim. Mislim da ova momčad ima kvalitetu za velike stvari.


Komnen je trenutačno očekivano napadač broj jedan u konkurenciji iskusnog Stipe Perice i mladog Dominika Dogana, koji su u zaostaku s formom. Franjo Ivanović bio je oštrica riječkog napada koju je nadopunjavao Jorge Obregon. Bio je više igrač presinga, a trebalo mu je dosta prigoda za golove.


– Slažem se da sam drugačiji napadač od Ivanovića. Pritisak? Pa nisam više toliko mlad kao kad sam došao u Hrvatsku. Znam se nositi s time, Rijeka je veliki klub i znam što znači ovaj grb. Kao i koliko traže navijači. Nama je pritisak jedino da dobro treniramo i dobro radimo, a sve ostalo će doći.


I Andrić je bio u zaostatku s fizičkom spremnom, no dojam je da sve brzo hvata. I spremu i formu i dolazak u prilike.


– Istina. No, moram priznati da sam veliki profesionalac. Ali, opet, kad jednu cijelu sezonu, kao što je bila prošla u Francuskoj, nemate gotovo nikakvu minutažu, iako sam radio svakoga dana, to se osjeti. To je živa stvar, puno je drugačije kad igrate utakmice ili kad samo trenirate. Trudim se, radim dodatno i sada sam na nekih 80 posto spreme. Ostatak će doći kroz utakmice, kroz osjećaj i igru. Sve u svemu, zadovoljan sam – tvrdi Rijekin napadač.


Dinamo ima moj respekt, puno je učinio za hrvatski nogomet

Andrić je za Dinamo odigrao više od 50 utakmica, zabio neke važne golove, potom je prije dvije godine iz Maksimira prodan za milijun eura u francuski Clermont. Dinamo je jako dobro krenuo, a onda doživio dva bolna prizemljenja.


– Proveo sam dobar dio karijere u Dinamu i imaju moj veliki respekt. Iz iskustva znam da će se izdići iz ove situacije, a to su pokazali već jako puno puta. Napravili su veliku stvar za cijeli hrvatski nogomet, o čemu ljudi malo pričaju, ali svi klubovi u ligi trebaju biti zahvalni Modrima jer su njihovim plasmanom u Ligu prvaka svi uzeli dio financijskog kolača. To što se dogodilo protiv Bayerna, naravno, nije ugodno, ali kvalitetni su to igrači, imam tamo puno prijatelja i znam da su u stanju dignuti se iz novonastale situacije – kaže Komnen.

Nema favorita


Novi napadač Bijelih znakovito ističe da je ova momčad spremna za velike stvari. Bila je i prošlosezonska, ali je potonula u najvažnijim utakmicama završnice.


– Mislim da smo to i dokazali u dosadašnjem dijelu sezone, osim black-outa koji se dogodio u Ljubljani i za koji nemamo opravdanja. Zasad sve ide dobro, istina, rani je dio prvenstva, puno je još za igrati. Ne bih donosio rane zaključke, ali opet ponavljam, imamo glavu i rep. I na pravom smo putu.


Treneri i igrači u najavama ne vole preskakati utakmice. I previše govoriti o konkurenciji. Jadranski derbi je pred vratima i sada valja progovoriti i o sudaru s momčadi koja je dosad osvojila isti broj bodova.


– Nakon regeneracije odmah krećemo jako s pripremama. Veliki je to Jadranski derbi, Splićani su u dobrom naletu s kvalitetnim pojedincima i kvalitetnim trenerom. Opet, i mi smo također u dobrom zaletu i igramo pred našim navijačima. Nemamo se čega bojati, dobro radimo i sve bi to trebalo biti OK.


Na prvu Rijeka izgleda kompaktnije u domaćem prvenstvu, Hajduk još uvijek traga za igrom, ali u Maksimiru je pokazao da se dobro zna postaviti u bloku i zaprijetiti preko Marka Livaje.


– To je opet derbi, nekada ga odlučuje jedna lopta. Jedan duel, jedna dobra reakcija… Nema tu nekog izrazitog favorita, a navijači i domaći teren sigurno će nam biti dodatni vjetar u leđa. Svakako da ćemo tražiti put da bodovi ostanu na Rujevici.


Komnen se u HNL-u naigrao utakmica s Hajdukom.


– Imam s Hajdukom neki pozitivan omjer. Još dok sam igrao u Interu i Dinamu. Znao sam zabiti u susretu protiv Splićana. Najbitnije od svega je dobar ulazak u utakmicu. Manje je bitno tko će biti junak derbija. Najvažnije je da budemo momčad. Važno nam je zadržati prvu poziciju – zaključio je Andrić.