Promjene u Osijeku

Jose Boto dovodi stranog trenera na Opus Arenu. Osječani su ponovo sve napravili naopako

Dalibor Keler

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Ispalo je kako su na Pampasu opet sve napravili naopako. Kada su jesenas dovodili Zorana Zekića za trenera, bila su im puna usta priča o tome kako je on dugoročnije rješenje



OSIJEK Večer na Opus Areni bila je ugodna i lijepa, ali jutro je donijelo – šok. Nakon što je Bijelo-plave u teškoj sezoni doteglio do Europe, treneru Zoranu Zekiću hladno je priopćeno kako neće povesti momčad u pripreme za novu sezonu. Neko vrijeme šuškalo se o takvoj mogućnosti, ali sportski direktor Jose Boto odlučio se na taj korak koji izgleda – nelogično.


Ispalo je kako su na Pampasu opet sve napravili naopako. Kada su jesenas dovodili Zorana Zekića za trenera, bila su im puna usta priča o tome kako je on dugoročnije rješenje nakon što su u godinu dana na klupi Osijeka prodefilirala tri trenera. Zekić odlazi nakon pobjede koja je Osijeku na neki način spasila sezonu. U Osijeku izgleda postoji nekakav kontinuitet – smjenjivanja trenera nakon pobjeda. Isto se dogodilo Nenadu Bjelici nakon što je pobijedio Hajduk, a sada Zekiću nakon što je na Opus Areni pala Rijeka.


Ako se čisto gleda rezultatski, takva odluka Josea Bota nema logike. Stigao je Boto u klub četiri mjeseca nakon Zekića. Na početku je Boto hvalio Zekićeva razmišljanja i metode rada, pružao mu je punu podršku čak i uz riječi »ako se tebe smijeni, otići ću i ja«. U zimu je dogovorena, naizgled, jednostavna strategija. Pokušati ostvariti što je moguće bolji rezultat uz promociju mladih igrača. Zekiću je to uspjelo, iako je ostala rana zbog ispadanja iz Hrvatskog kupa protiv Lokomotive. Osijek je u posljednjih osam utakmica zabilježio šest pobjeda, stigao do Europe koja se u jednom trenutku činila tako daleko i prva premisa trebala je biti – svi zadovoljni. No, u međuvremenu je počelo kopniti Botovo zadovoljstvo vezano uz Zekića. Portugalac je, nedvojbeno, vrlo ambiciozan tip koji je procijenio kako Zekić nije trenerski kapacitet koji će povesti Osijek na višu rezultatsku razinu. Dao je to naslutiti razmišljanjem:




– Siguran sam da s trenutačnim navikama i načinom rada nećemo otići na višu razinu. Ne mogu tvrditi kako će moje metode donijeti željeni rezultat, ali sam sto posto uvjeren da ovako nećemo stići tamo gdje želimo i zbog čega sam došao. Vjerujem sebi, a ako moram poginuti, učinit ću to na svoj način.


Jose je presudio Zekiću čime je preuzeo priličan rizik i veliku odgovornost za sve što će se događati u budućnosti. Nakon što je »gurnuo Zorana niz stepenice«, dao je jak adut u ruke onima koji su tvrdili kako je i doveden da bi upravo to učinio. Od prvog dana su kružile takve glasine, a sada je stigla potvrda. Od vlasnika kluba dobio je odriješene ruke što ga je brzo pretvorilo u gospodara »života i smrti« na Opus Areni.


U Osijeku je sve je manje mjesta za Hrvate. Tako će Zekićev nasljednik sigurno biti stranac. Tko će Bijelo-plave u novu sezonu povesti kao trener, trebalo bi se saznati u prvoj polovini lipnja.