Ivan Martinović

Jedna od udarnih igli Hrvatske uoči OI-a: “Odmah moramo pokazati da smo favoriti turnira”

Igor Duvnjak

Ivan Martinović/Foto REUTERS

Ivan Martinović/Foto REUTERS

To su Olimpijske igre i tu svatko igra na najvišoj razini. Prva utakmica je uvijek najteža. U njoj odmah trebamo pokazati da smo favoriti da nam ta pobjeda podigne samopouzdanje - kaže Martinović



OPATIJA Uzrečicu »idemo da bismo se vratili« najbolji su hrvatski rukometaši ekspresno ostvarili gostovanjem u Francuskoj. U utorak su odletjeli s krčkog aerodroma, dan kasnije odigrali su utakmicu protiv olimpijskih pobjednika iz Tokija, nakon koje su požurili na let za Kvarner i oko 2.30 sati već su bili u svojoj opatijskoj bazi, hotelu Ambasador, iz kojeg svakodnevno odlaze na treninge u okviru priprema za skorašnje Olimpijske igre. Francuzi su svladali izabranike islandskog stručnjaka, hrvatskog izbornika Dagura Sigurdssona, 31:26. Do odmora su odmakli za četiri koraka, u nastavku su još malo povećali razmak u utakmici koja je i jednoj i drugoj reprezentaciji trebala dati odgovore na trenutno stanje forme.


– U Chartresu smo imali jakog suparnika, pobjednika na prošlim Olimpijskim igrama. Mislim da smo u ovoj utakmici imali loš start, Francuska je bolje ušla u utakmicu – konstatirao je ljevoruki Ivan Martinović, nada hrvatskog i europskog rukometa, igrač njemačkog Melsungena od kojeg se očekuje da na Igrama bude jedna od hrvatskih »udarnih igli«. – Odvojili su se uskoro na 10:5, ali nismo se predali. Borili smo se, želeći se što prije vratiti u pozitivu, što nam je i uspjelo u 15., 16. minuti. Stigli smo na minus četiri do kraja poluvremena. I u drugom smo poluvremenu iznova imali loš start, to trebamo promijeniti na Olimpijskim igrama. Bili smo, međutim, došli na dva gola zaostatka, ali nismo uspjeli doći na gol razlike i Francuska je zasluženo pobijedila. Imamo vremena za analizu da vidimo što trebamo popraviti u ovim preostalim danima priprema.


Rezultat u ovakvim prijateljskim utakmicama nije u prvom planu, iako se igralo s tako zvučnim sastavom poput Francuske. Najbolja vijest za hrvatsku reprezentaciju je da se nitko nije ozlijedio, a što se tiče učinka u igri, obrana, koja je temelj svakog rukometnog uspjeha, posebno je u prvom poluvremenu bila na klimavim nogama.


Zajedništvo




– U obrani želimo pokazati zajedništvo i agresivnost te na taj način pomoći vratarima Kuzmanoviću i Mandiću. Naravno da je namjera primiti što manje golova, a sada smo ih u prvom poluvremenu primili 18. To je previše. U drugom dijelu su nam Francuzi dali preostalih 13 pogodaka, sveukupno je golova bilo previše. Ne moramo mi zabijati po četrdesetak golova, što je, uostalom, jako, jako teško. Kada smo već kod napada, mislim da tu trebamo imati više discipline, imati puno bolju šutersku selektivnost, što sada definitivno nije bio slučaj. Inače, mislim da će i motivacija biti drukčija kada krenu Olimpijske igre. Ovo su tek prijateljske utakmice. Kada krene prva utakmica s Japanom, mislim da će mentalitet biti drukčiji.


Martinović je odlično započeo Svjetsko prvenstvo, no ubrzo se ozlijedio i završio turnir, nakon toga je hrvatska momčad počela sve više tonuti. Sada se, srećom, oporavio, ozljeda je samo prošlost.


– Sada je, hvala Bogu, zdravlje super. To je i meni stalno u glavi, da svi ostanemo zdravi do Olimpijskih igara i da se pritom što bolje pripremimo za taj turnir koji počinje za osam dana. Moramo trenirati koliko god možemo da budemo čim spremniji za ono što jedva čekamo da počne.


»Opatijo bajna, ti biseru našeg mora«, kao da pjevuši Ivan Martinović itekako zadovoljan što u Opatiji na pripremama ustaje i liježe s pogledom na more.


More


– Mislim da je nama svima lakše kada se probudimo i vidimo more, da praktički uz more šećemo prema dvorani koja je dosta blizu. Nama ne treba ništa bolje, jako smo zadovoljni i sretni. Dvorana je također odlična, što je jako bitno, a što je najljepše, tu nam je i more za smočiti glavu. Uglavnom, svi smo jako sretni što smo tu na pripremama za Igre.


Olimpijske igre su riječi koje najbolji svjetski sportaši i sportašice sve češće spominju dok čekaju skori dolazak u Francusku. U skladu s tim iz tabora hrvatske reprezentacije često se čuje poruka o olimpijskom snu.


– Olimpijske igre mi znače sve. Mislim da je to nešto najveće što možeš ostvariti, odigrati taj turnir. To je san svakog igrača. To je najveći dio sporta, mislim da sada svi samo jedva čekamo da Igre krenu.


Naravno da svaka priča, kao i ova sada, počinje od prve stranice. U hrvatskom slučaju to je utakmica s Japanom 27. srpnja, susret u kojem izabranici Dagura Sigurdssona trebaju opravdati ulogu favorita i na pravi način otvoriti turnir. Nakon toga ih redom u skupini čekaju Slovenija (29. srpnja), Njemačka (31. srpnja), Švedska (2. kolovoza) te Španjolska (4. kolovoza). Ovi će dueli odgovoriti koje su prve četiri reprezentacije koje će iz skupine uletjeti u nokaut fazu, odnosno u četvrtfinale.


– To su Olimpijske igre i tu svatko igra na najvišoj razini. Prva utakmica je jako bitna, a bit će i jako teška. Prva utakmica je uvijek najteža. U njoj odmah trebamo pokazati da smo favoriti da nam ta pobjeda podigne mentalitet i samopouzdanje te da dobro krenemo u turnir. Vidjet ćemo onda kako ćemo ići dalje u idućim utakmicama – zaključio je Martinović.