Bivši na Maksimiru

Jakiroviću cipelica voljenog kluba. Njegova priča završila je onako kako je i počela – naprasno

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Nije naodmet podsjetiti da je krajem kolovoza prošle godine Jakirović zbrisao iz Rijeke kao da se u zadnji tren evakuira zbog erupcije vulkana, a sada je izgorio unutar šest dana



ZAGREB »GNK Dinamo ovim putem želi obavijestiti javnost kako je dogovoren sporazumni raskid ugovora s dosadašnjim trenerom Plavih Sergejom Jakirovićem. Prvu momčad će kratkoročno do odluke o novom dugoročnom trenerskom rješenju voditi dosadašnji član stručnog stožera Sandro Perković. Sergeju Jakiroviću od srca zahvaljujemo na svemu što je dao za naš klub i želimo mu puno sreće i uspjeha u nastavku karijere.«


Te dvije rečenice službenog priopćenja odgovornih iz Maksimirske 128 označile su kraj trinaest mjeseci dugog mandata Sergeja Jakirovića na modroj klupi. Zapravo, njegova priča u Dinamu je završila onako kako je i počela – naprasno. Nije naodmet podsjetiti da je krajem kolovoza prošle godine Jakirović zbrisao iz Rijeke kao da se u zadnji tren evakuira zbog erupcije vulkana, a sada je izgorio unutar šest dana, s time da se do prošlog petka činilo da mu je pozicija učvršćena armiranim betonom.


Međutim, poraz od Hajduka na stadionu Maksimir (0:1) načeo je mit o »hrvatskom Jürgenu Kloppu«, kako glasi pretenciozni nadimak koji prati Jakirovića. Uoči tog derbija svih derbija činilo se da je Dinamo spreman na uzlet u orbitu jer Splićani su se nalazili usred vrlo turbulentnog razdoblja. Modri su, umjesto pobjede, morali potpisati kapitualciju, i to je bio početak Jakirovićevog kraja koji je donio teški debakl kod Bayerna na otvaranju Lige prvaka (2:9), prošlog utorka.


Ugodna suradnja




Kako to uvijek biva u ovakvim situacijama, lista kandidata za upražnjenu poziciju je prilično velika. Tijekom srijede se učestalo spominjalo Niku Kovača i njegovog brata također, ali ta varijanta ipak djeluje nerealno. Navijači prizivaju Nenada Bjelicu i Željka Sopića, a izvori bliski klubu tvrde da Jakirovićev prethodnik Igor Bišćan predstavlja tihu patnju Velimira Zajeca. U optjecaju je i ime Igora Jovićevića, s time da je otvorena i mogućnost dovođenja nekog stručnjaka iz inozemstva iza kojeg stoje jake reference.


– Prije svega, želim Sergeju Jakiroviću zahvaliti na svim rezultatima koje je postigao. Imali smo ugodnu suradnju, na mene je ostavio dojam kvalitetne osobe i želim mu puno sreće u daljnjoj karijeri. Najvažnije je u ovakvim situacijama da ostanemo ljudi, te da interes Dinama stavimo na prvo mjesto. Na svima nama je sada da donesemo kvalitetnu odluku o novom treneru u ovom nezgodnom trenutku po Dinamo i da se vratimo na pobjedničke staze – poručio je Zajec s pozicije predsjednika Dinama.


Neosporna je činjenica da njegova garnitura nikada nije ni htjela Jakirovića na čelu svoje udarne momčadi. Jednostavno, zadržali su ga silom prilika, nakon prvih demokratskih izbora u klubu, prvenstveno pazeći na svoj obraz. Naime, da su ga potjerali, ispalo bi da ognjem i mačem čiste sve što je ostalo od Mirka Barišića i njegovih najbližih suradnika. Zajec i novi Izvršni odbor zadržali su Jakirovića, kojeg je u to doba taman krenuo i rezultat, kako u domaćim natjecanjima, tako i u nokaut fazi Konferencijske lige.


Dvostruka kruna


Uz dosta sreće i oslanjanja na individualnu kvalitetu igrača najskuplje hrvatske momčadi, osvojena je dvostruka kruna, ali to za sobom nije povuklo nuđenje novog ugovora treneru. Po svemu sudeći, i odgovorni iz Maksimirske 128 su shvatili da Jakirovićev trenerski rukopis nije pretjerano čitljiv na modroj podlozi. Na kraju krajeva, to se dalo uočiti na većini domaćih derbija i utakmica s kvalitetnijim suparnicima na europskoj sceni, gdje se posebno ističu teški porazi na uzvratima kod praške Sparte i PAOK-a.


Pored nekoliko dostignuća za povijest, među kojima jednu od rijetkih pozitivnih predstavlja izbacivanje Betisa u nokaut fazi prošlosezonskog izdanja Konferencijske lige, Jakirović će iz Maksimirske 128 odnijeti i nešto manje od pola milijuna eura. Naime, njegova otpremnina iznosi šest mjesečnih plaća, a pripadaju mu i premije za plasman u Ligu prvaka, odnosno dvije pobjede nad Qarabagom u zadnjoj rundi kvalifikacija. To svakako čini sasvim solidnu svotu za učinak od 41 pobjede, devet neriješenih rezultata i deset poraza na klupi najboljeg i najbogatijeg hrvatskog kluba.