Pripreme reprezentacije

Jakić: “Imali smo tri najbolja veznjaka na svijetu. Uvijek sam čekao svoju priliku”

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Postavi li ga izbornik u udarnu jedanaestorku za subotnje sučeljavanje sa Škotima, Jakić će nastupiti na stadionu s kojeg je prije tri godine krenuo u Bundesligu



ZAGREB Ozljede Josipa Stanišića i imenjaka mu Juranovića ove su sezone stvorile popriličan propuh na poziciji desnog beka hrvatske reprezentacije, a možda su i natjerale Zlatka Dalića da u prva dva kola Lige nacija, protiv Portugala u Lisabonu (1:2) i Poljske u Osijeku (1:0) ubrza isprobavanje taktičke varijante s trojicom igrača u zadnjoj liniji.


Naime, nakon što je EURO donio neslavno ispadanje u skupini sa Španjolskom, Italijom i Albanijom, izbornik je najavio promjene, ali činjenica je da samo on zna je li ih namjeravao uvoditi postupno ili je odmah bio spreman na zaokret.


U svakom slučaju, Hrvatska je pružila dvije više nego pristojne partije s trojicom stopera, pokazavši da može igrati i na taj način. U takvom rasporedu snaga Dalić je u Lisabonu na desnu stranu gurnuo Kristijana Jakića kojem je primarna pozicija u defenzivnom dijelu veznog reda. Doduše, on je kroz protekle dvije sezone prošao puno toga u dresu Eintrachta koji je ovog ljeta definitivno zamijenio za Augsburg, gdje je na posudbi proveo proljetni dio prošle sezone. Preciznije, Jakić je u Frankfurtu znao igrati libera ili desnog bočnog u sustavu s trojicom igrača u zadnjoj liniji.




– Još od Eintrachta nisam igrao na toj poziciji. Tamo nismo imali dosta igrača za desnu stranu, pa je trebalo krpati. Dok sam bio u Frankfurtu, na toj poziciji sam odigrao desetak utakmica. Mislim da sam u Lisabonu defenzivno odradio jako korektnu utakmicu. Naravno, ofenzivno to uvijek može biti bolje, ali, sve u svemu, mogu biti zadovoljan. Bude li trebalo to ponoviti, tu sam, na raspolaganju izborniku – istaknuo je Jakić uoči prvog treninga reprezentacije na stadionu Maksimir.


Pri tome nije na odmet istaknuti da je na utakmici protiv Poljske u Osijeku desnom stranom ordinirao Marko Pjaca, što sugerira da Dalić još uvijek traži idealno rješenje u odsutnosti Stanišića i Juranovića. Postavi li ga izbornik u udarnu jedanaestorku za subotnje sučeljavanje sa Škotima, Jakić će nastupiti na stadionu s kojeg je prije tri godine krenuo u Bundesligu.


– Dinamo je klub koji mi je puno dao. Prezentirao me na velikoj svjetskoj sceni i omogućio mi je da napravim transfer u Bundesligu, a to je san većine igrača. Vjerujem da mnogi žele igrati u jednoj od liga Petice. Predivan je osjećaj vratiti se ovdje – kazao Jakić.


Od njegovog debitantskog nastupa za reprezentaciju prošle su okrugle tri godine, odnosno šest nastupa.


– Ja sam još mlad dečko, a mi smo u veznoj liniji u to vrijeme imali tri najbolja igrača na svijetu. Uvijek sam čekao svoju priliku. U nekim situacijama sam je dobivao, u nekim ne. Međutim, mene osobno ispunjava samo samo saznanje da se nalazim u krugu reprezentacije. Naravno, volio bih igrati, ali ponosan sam što sam ovdje – objasnio je 27-godišnji defenzivni veznjak.


Oporavak od ozljede

Zbog niza teških ozljeda Mislav Oršić nije bio dio hrvatske vrste od Svjetskog prvenstva Kataru, a ove sezone se konačno vratio na teren. Prvo u momčad Trabzonspora te sada u reprezentaciju.


– Sve prošlo i više nema nikakvih problema s ozljedama. Nakon lošijeg starta i manje igranja, počeo sam dobivati više minuta i osjećam se sve bolje i bolje. Vjerujem da će uskoro doći golovi i asistencije. Što se tiče Škotske, tkve momčadi se dobro brane i čekaju kontru ili prekid. Nezgodno je prognozirati, ali mi želimo pobjedu u svakoj utakmici – kazao je Oršić.

Prema njegovom mišljenju, nema strah za budućnost, iako su zadnje dvije godine Hrvatskoj donijele dosta kadrovskih promjena.


– U svakoj reprezentaciji kad-tad mora doći do smjene generacija. Mi sada imamo mlade igrače, ali oni su i vrlo kvalitetni. Evo, Luku Sučića su navijači Real Sociedada izabrali za najboljeg igrač rujna, a tek je stigao u Španjolsku. Baturina i Petar Sučić u Dinamu također rade odličan posao ove sezone. Samo im mogu poželjeti d nastave dalje u istom ritmu – rekao je Jakić koji također ima razloga za zadovoljstvo dosadašnjim dijelom sezone.


Doduše, početak baš i nije bio najsretniji.


– Bilo mi je teško jer sam se ozlijedio sam se dan prije prve utakmice, pa sam nisam igrao u prva dva kola. Hvala Bogu sad sam fit i imam po devedeset minuta na terenu za Augsburg. Imali smo raznih faza u dosadašnjem dijelu sezone i nije nam baš dobro išlo, ali prošlkolo Bundeslige je sve to naplatil – ustvrdio je suigrač Nediljka Labrovića.


Za njega nema sumnje da će subotnji okršaj sa Škotima biti zahtjevan.


– U povijesti smo samo jednom pobijedili, i to nam je donio predzadnji EURO. Sigurno je da će to biti teška utakmica jer oni su defenzivno orijentirni i puno trče. Reklo bi se da igraju tipičan škotski nogomet, ali ja vjerujem u ovu momčad. Sada imamo nekoliko dana više za pripremu i uigravanje. Igramo na svom terenu i želimo ostvariti pobjedu – zaključio je Jakić.