Andro Švrljuga

Iskusni branič nogometaša Orijenta: “Ljestvica ne laže. Imamo dobru ekipu i očito je problem u nama igračima”

Ivan Volarić

POBJEDA JEDINI IZBOR - Andro Švrljuga/Foto S. DRECHSLER

POBJEDA JEDINI IZBOR - Andro Švrljuga/Foto S. DRECHSLER

Očekivali smo da će nam ishod utakmice u Solinu ići na ruku, ali ne možeš očekivati pomoć. Moramo dobiti Jarun, a nikada nije lako kada se nešto mora - kaže Švrljuga



RIJEKA Pomalo iznenađujuća pobjeda BSK-a u Solinu donijela je polovinu raspleta na dnu ljestvice SuperSport Prve NL. Solin je definitivno preselio u Drugu NL, a zadnje kolo odlučit će o momčadi koja će u kvalifikacije. Među kandidatima je i – Orijent. Krimejčani su se nadali da će Solinjani otkinuti barem bod sastavu iz Bijelog Brda čime bi njihova utakmica protiv Jaruna bila revijalna. No, drugačiji ishod donio je imperativ pobjede.


Orijentu samo pobjeda jamči ostanak u ligi neovisno o ishodima drugih susreta. Ponovila se na neki način pretprošla sezona kada su Crveni »visili« do zadnjih kola. U pretposljednjem kolu su iznenadili Croatiju u Zmijavcima, a ostanak su potvrdili pobjedom nad otpisanom Opatijom u posljednjem kolu na Krimeji. Iskusni branič Andro Švrljuga bio je dio one, ali je i član aktualne momčadi Orijenta.


Jarun u podsvijesti


– Situacija je takva da sva tri kandidata za pretposljednje mjesto koje vodi u kvalifikacije igraju u posljednjem kolu doma i sve tri momčadi moraju dobiti utakmicu. Sigurno da smo očekivali da će nam ishod utakmice u Solinu ići na ruku, ali ne možeš očekivati pomoć niti od koga. Sami moramo riješiti pitanje ostanka. Moramo dobiti utakmicu protiv Jaruna, a nikada nije lako kada se nešto mora. Dakle, sve je na nama – govori 38-godišnji branič koji je svjestan da su Crveni propustili jako puno meč-lopti ovoga proljeća.




– Imali smo puno prilika sve riješiti ranije. Nismo gubili utakmice, ali formula bod po bod se nije pokazala dovoljnom da izbjegnemo borbu do zadnjeg kola. U zadnje tri utakmice smo upisali tri remija. Nismo izgubili posljednjih šest utakmica što je sigurno dobra stvar uoči ove ključne utakmice – nastavio je Švrljuga i pokušao odgovoriti na »pitanje svih pitanja«: Zašto se za prvoligaške okvire, po imenima i općem mišljenju vrlo solidna momčad Orijenta dovela u situaciju da strahuje od ispadanja?


– Imamo dobru ekipu, to je sigurno. Očito je, međutim, kada ne ide cijelu sezonu, da je problem u nama igračima. Malo smo se podignuli na proljeće, ali ljestvica se gleda na kraju sezone i ona nikada ne laže. Tamo gdje završiš nakon 33 kola, to si i zaslužio!


Utakmica finala Kupa protiv Vinodola nenadano je pala u drugi plan.


– Kup je lijepo osvojiti, sigurno ćemo sve napraviti da to i ostvarimo, ali sigurno će nam u podsvijesti biti Jarun. Nadali smo se da ćemo riješiti pitanje ostanka prije Vinodola, a sada se sve promijenilo. Sada smo se doveli u situaciju da moramo dobiti dvije utakmice u četiri dana.


Čestitke Opatiji


Opatija je ušla u Prvu NL, Grobničan izborio ostanak, Krk ispao…


– Čestitke Opatiji i svima u klubu na promociji. To je dobro za nogomet u ovoj regiji, pogotovo za mlade igrače koji se mogu afirmirati kroz drugoligaški nogomet. Sigurno da lakše mogu napredovati u domaćem okruženju, a ne da moraju ići u klubove van naše regije. Grobničan je drugu godinu zaredom ostao i to je isto uspjeh. Znači da se na Mavrincima radi kako treba. Krk je, nažalost, ispao. Naprijed? Mirno smo ostali u ligi, deseti smo. To je realno stanje.


Švrljuga je prošao kroz omladinski pogon Rijeke za koju je odigrao nekoliko prvoligaških sezona.


– Da je netko prije sezone rekao da će Rijeka biti druga i igrati finale Kupa, svi bi bili zadovoljni. Opet, do kraja su imali sve u svojim rukama, odnosno nogama, ali nisu stigli do trofeja. No, smatram da je napravljen veliki uspjeh. Afirmiralo se dosta mladih igrača, a Rijeka je dala najviše A reprezentativaca iz lige – rekao je Švrljuga.