Uoči borbe za OI

Hrvatsku u Opatiji čeka pripremni turnir uoči onog najvažnijeg: “Imamo dobre izglede u Ateni, pokriveni smo na svim pozicijama”

Katarina Blažević

Josip Sesar, Nikola Rukavina, Dario Šarić i Goran Filipović/Foto M. GRACIN

Josip Sesar, Nikola Rukavina, Dario Šarić i Goran Filipović/Foto M. GRACIN

Bitno je da napravimo bazu i da ju nadogradimo pa će s vremenom izgledi rasti. Pokriveni smo na svim pozicijama i igrači koji ulaze s klupe imaju kvalitetu. Idemo se boriti, dati sve od sebe - kaže kapetan Dario Šarić



OPATIJA Hrvatskim košarkašima već je standardno baza tijekom ljetnih priprema Opatija, odnosno Hotel Ambasador u kojemu je danas održana i konferencija za medije uoči međunarodnog turnira koji će se održati u opatijskoj dvorani “Marino Cvetković”. Hrvatska će u nedjelju (18.30) ugostiti Poljsku, a potom u istom terminu u srijedu i Brazil. Povodom toga pred medije su izašli predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Nikola Rukavina, izbornik Josip Sesar, kapetan reprezentacije Dario Šarić i Goran Filipović.


– Nakon prošlogodišnjeg uspješnog ljeta koje je završilo trijumfom na pretkvalifikacijskom turniru u Istanbulu ispred nas je pripremni turnir u Opatiji, a nakon toga kvalifikacijski turnir u Ateni. Svi znamo što su Olimpijske igre i otići u Pariz bio bi veličanstven uspjeh. Ako ne uspijemo, neće biti tragedija jer igramo protiv nekih od najboljih svjetskih reprezentacija.


Ugođaj je odličan, igrači su spremni, uvjeti su fenomenalni. Ispred nas je turnir s dvije odlične reprezentacije pa koristim priliku pozvati sve poklonike košarke da dođu vidjeti našu reprezentaciju i da joj daju poticaja uoči olimpijskih kvalifikacija. Idemo to probati dobiti pa da okrenemo novu stranicu u povijesti hrvatske košarke – rekao je na početku konferencije za medije predsjednik HKS-a Nikola Rukavina.





Kao i predsjednik, i izbornik te igrači svjesni su težine turnira u Ateni, ali nitko se neće predati unaprijed. Hrvatsku u Grčkoj na putu prema Olimpijskim igrama prvo čekaju Slovenija te Novi Zeland, a u slučaju prolaska u polufinale s druge strane će biti Grčka, Dominikanska Republika ili Egipat.


Izbornik Josip Sesar prvo se odlučio zahvaliti opatijskom hotelu, a potom se osvrnuo na ono što njegove igrače prvo čeka, a to je pripremni turnir s reprezentacijama koje vode Igor Miličić te Aleksandar Petrović.


– Želim se prvo zahvaliti osoblju hotela koje sve čini da nam boravak bude ugodan i ljudima u Opatiji koji su izrazito domaćinski raspoloženi pa se ovdje stvarno ugodno osjećamo. U drugom dijelu priprema, u Opatiji, priključili su nam se Šarić, Zubac, Hezonja, Smith i Branković i odmah smo krenuli taktički osvježiti ono što smo radili prošlo ljeto. Atmosfera je odlična, momci su cijelu sezonu u kontaktu i postali su prava klapa. Radimo na nadogradnji, na povezivanju linija i ja se nadam da će biti dobro.


Brazil i Poljska? To su momčadi po mjeri, koje su skrenule pozornost na sebe na zadnjim natjecanjima. To će biti dobri testovi koji će nam kazati na kojim stvarima trebamo raditi do odlaska u Ateni. Probat ćemo raspodijeliti minutažu i nećemo baš sve niti otkrivati. To su jako važne utakmice gdje ćemo vidjeti naznake onoga što želimo igrati. Rezultat bi trebao biti kao posljedica onoga što želimo uigrati, da se obnovi taj dio koji smo radili dobro prošlo ljeto. A tada smo imali poveznicu između unutarnje i vanjske linije, gdje smo imali sjajnu defenzivnu suradnju. Što se tiče samog rezultata turnira, on nam nije primaran. Primarno nam je da izgledamo što bolje i da izgledamo kao tim – rekao je Josip Sesar.


Dario Šarić i ovoga je puta kapetan reprezentacije…


– Zadovoljstvo je biti dijelom ovakve momčadi. Cilj je bazu koju smo stvorili prošle godine nadograditi ovo ljeto. U tri, četiri dana smo odradili dobar posao i te utakmice protiv Poljske i Brazila bit će dobri testovi. Kao što je rekao izbornik, mi se nadamo da će i rezultat tih utakmica biti posljedica naše dobre igre i kemije koju smo pokazali na prošloljetnom turniru. Kao kapetanu mi je čast ponovo biti tu, biti dio ovoga svega.


Izgledi u Ateni? Teško je sada govoriti o izgledima pored Slovenije, Grčke i Dominikanske Republike. Imamo i nezgodan raspored, prvu utakmicu igramo u 21 sat, a drugu u 17 sati. No, bitno je da napravimo bazu i da ju nadogradimo pa će s vremenom izgledi rasti. Pokriveni smo na svim pozicijama i igrači koji ulaze s klupe imaju kvalitetu. Idemo se boriti, dati sve od sebe, biti pravi u obrani i onda će nam se napad otvoriti. Imamo Zupca koji je dominantan u reketu, imamo Hezonju koji ima veliki napadački arsenal i mi ostali koji možemo tu pripomoći da igramo bolju košarku. Imamo dobre izglede, sa svima možemo igrati – dodao je Dario Šarić.


Razigravač Goran Filipović bio je dio reprezentacije i prošloga ljeta kada je naša vrsta osvojila turnir u Istanbulu i tako izborila ove kvalifikacije za OI.


– Hrvatskoj košarci malo treba da se zapali. Kad smo lani osvojili pretkvalifikacijski turnir u Istanbulu osjetilo se da smo napravili nešto vrijedno, ugođaj među nama pa tako i među ljudima. Uvijek je dobar rezultat poticaj za dobru priču – istaknuo je Filipović.


Ulaznice za utakmice u Opatiji mogu se nabaviti na stranici Core Event ili na blagajni dvorane na dan utakmice od 17 sati.