OI 2024.

Hrvatski rukometaši danas protiv Japana otvaraju nastup na OI. U sadašnjem trenutku sanja se – četvrtfinale

Igor Duvnjak

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Hrvatska na svoj šesti nastup na Igrama stiže s bogatom poviješću uspjeha na najvećem svjetskom sportskom skupu



RIJEKA Hrvatski rukometaši danas protiv Japana od 14 sati počinju svoj pohod ka željenim olimpijskim visovima. Bez obzira na sušu rezultata na prijašnjim natjecanjima, nekadašnje su generacije sjajnim dosezima stvarale reputaciju prema kojoj Lijepa naša spada u krug rukometnih velesila. Hrvatska na svoj šesti nastup na Igrama stiže s bogatom poviješću uspjeha na najvećem svjetskom sportskom skupu na kojem je osvojila dva zlata i broncu, minimalan je doseg četvrtfinale, osvojeno je jedno četvrto i jedno peto mjesto.


Brzina


To je, međutim, samo povijest od koje se ne živi, u sadašnjem se trenutku sanja četvrtfinale, nužna je pobjeda protiv Japanaca u utrci u skupini iz koje u nokaut fazu idu četiri najbolje momčadi. Lako je reći, ali to treba ostvariti, dovoljno je prisjetiti se na prošli susret u Egiptu prije tri godine kada su hrvatski favoriti s mukom remizirali. Lijeka za Japance svakako ima Dagur Sigurdsson, islandski stručnjak koji je za hrvatsko kormilo stigao s japanskog, azijsku reprezentaciju vodio je od 2017. godine. Problem je što se nešto pita i suparnika, a ako netko ima »protuotrov« za islandsku terapiju, to je svakako Carlos Antonio Ortega. Njegov angažman za japanskog izbornika govori puno o ambicijama Japanaca, sa stručnjakom svjetskoga glasa svakako žele puno uspjeha.


Brzina je japanski adut, sve u skladu sa zahtjevima modernog rukometa, bez mnogo taktiziranja, žele nametnuti jurnjavu i fanatičnom borbenošću navoditi suparnike u niz pogrešaka. To im je itekako uspjelo u listopadu prošle godine na Azijskim kvalifikacijama za Olimpijske igre pa su ostvarili šest pobjeda u svih šest nastupa. Azijati, kojima su kao i Hrvatima ovo šeste Olimpijske igre, imaju i petoricu igrača koji igraju u nekom od europskih klubova.




U svim analizama, kao glavna uzdanica Antonija Ortege apostrofiran je srednji vanjski Kotsuke Yosuhira, član skopskog Vardara. Među istaknutijim imenima današnjih hrvatskih suparnika su vrlo iskusni desni vanjski igra Jin Watanabe (Toyota Auto Body) s više od 130 nastupa u reprezentaciji, uz njega je i drugi veteran, krilo Hiroki Motokia (Zeekstara Tokyo), inače najbolji japanski strijelac. Sa crte pak prijeti »Europljanin« Shuichi Yoshidi iz francuskog HBC Nantesa.


Hrvatska razmišlja o suparnicima, ali u prvom redu o sebi i načinu na koji će potamniti sjaj Izlazećeg sunca u današnjem duelu.


– Nema pritiska. Svi željno iščekujemo prvi zvižduk da možemo predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama – poručio je nadareni vratar Dominik Kuzmanović, od kojeg izbornik, suigrači i navijači mnogo očekuju na ovom turniru. – Očekuje nas uzbudljiva utakmica, kao i svaka prva na velikom natjecanju. Sada je na nama da budemo pravi i pokažemo se u pravom svjetlu.


Ljevoruki desni vanjski Luka Lovre Klarica je pokazao talent na prošlom Europskom prvenstvu, kamo sreće za Hrvatsku da nastavi istim putem.


Tanka obrana


– Svi jedva čekamo utakmicu s Japanom. Nakon težih priprema napokon kreću utakmice. Japanci su dobra momčad, već godinama imaju dobar sustav – kaže Klarica. – Malo su brži, agilniji, to bi nam moglo zadati određene probleme, ali obrambeno su tanki. Te neke njihove izmjene obrana, napad će nam sigurno pomoći. Mislim da smo kvaltetniji i to moramo dokazati. Trebamo ući što opuštenije u utakmicu i pobijediti.


Zvonimir Srna, poput Klarice, cijeni suparnike na startu, ali vjeruje u svoju momčad.


– Odbrojavanje je završeno, turnir napokon počinje – odahnuo je Zvonimir Srna. – Na posljednjem treningu radili smo neke taktičke detalje i spremni smo za Japan i utakmice koje dolaze. Jedva čekamo početak turnira.


Nakon Japana, Hrvatsku očekuje utakmica sa Slovenijom 29. srpnja te s Njemačkom dva dana kasnije, nakon čega slijede ogledi sa Švedskom (2. kolovoza) i Španjolskom (4. kolovoza).