Plivanje

Hrvatski plivači uspješni na juniorskom EP-u: Pavalić srebrna, Miknić rekordno

Ivana Vaupotić

Maro Miknić/Foto V. KARUZA

Maro Miknić/Foto V. KARUZA



RIJEKA Jana Pavalić osvojila je srebrno odličje u utrci na 50 slobodno na Europskom juniorskom prvenstvu, domaćin kojega je Vilnius, i još jednom potvrdila svoj potencijal. Sedamnaestogodišnja plivačica Olimp-Zaboka i putnica na Olimpijske igre u Parizu u finalu je plivala 24.92 sekunde. Zlato je osvojila Talijanka Sara Curtis (24.68), a broncu Britanka Skye Carter (25.24). Jana je i u kvalifikacijama i u polufinalu isplivala drugi rezultat, jutarnji dio programa okončala je za 25.23 sekunde, u polufinalu je plivala 24.78 sekunde, odnosno 11 stotinki sporije od svojeg i najboljeg hrvatskog rezultata kojim je na nedavno održanom seniorskom EP-u u Beogradu vizirala Pariz.


Maro Miknić, junior Nevere, plasirao se u dva finala. U njegovoj glavnoj disciplini, utrci na 100 delfin, jučer je u dvama navratima popravljao svoj juniorski državni rekord. Prvo je za 52.85 sekundi isplivao najbrži rezultat kvalifikacija i za 35 stotinki nadmašio rekord, da bi u polufinalu bio još 21 stotinku brži (52.64) i četvrtim se rezultatom plasirao u današnji finale.


Maro će danas plivati i u finalu na 50 slobodno nakon što je u polufinalu podijelio šesto mjesto sa Španjolcem Lucom Hoekom le Guenedalom isplivavši osobni rekord od 22.64 sekunde, čime je za četiri stotinke popravio osobni rekord iz kvalifikacija. U finalu će plivati i Vlaho Nenadić koji je u polufinalu bio peti (22.59).




Hrvatske boje u Vilniusu brani i Primorjašica Ana Bobanović, koja je zajedno s Janom Pavalić, Larom Luetić i Mijom Hren u štafeti 4×100 slobodno isplivala apsolutni i juniorski državni rekord. Njihovih 3:48.58 minuta bilo im je dovoljno za 12. mjesto. Ana je bila i dio mješovite štafete 4×100 slobodno u kojoj se zajedno s Vlahom Nenadićem, Filipom Gruicom i Mijom Hren petim rezultatom plasirala u finale (3:33.83) u kojem ju je zamijenila Jana Pavalić, a Hrvatska zauzela sedmo mjesto (3:31.13). Plivačica Primorja odradila je i nastup u pojedinačnoj utrci i na 50 slobodno isplivala 24. rezultat (26.21).