Kvalifikacije za OI

Hrvatski košarkaši ušutkali kritičare i razbili Dončićevu Sloveniju! Filipović i Šarić junaci pobjede

Katarina Blažević

Dario Šarić i Edo Murić/Foto FIBA

Dario Šarić i Edo Murić/Foto FIBA

Goran Filipović (21 poen, trice 6-7) je uz Zupca i Šarića bio prvo ime hrvatske vrste. Njegova serija 6:0 u 25. minuti (74:53) uzela je Slovencima zadnju nadu. Šarić je susret završio s "triple-double" učinkom



PIREJ Hrvatski košarkaši demantirali su mnogobrojne košarkaške zaljubljenike na startu kvalifikacija za Olimpijske igre, što se igraju u grčkom Pireju. Nije Luka Dončić “razbio” Hrvatsku, nije Slovenija bila niti blizu pobjede, već su Sesarovi igrači nadigrali favorite i napravili ogroman korak prema polufinalu. Malo tko bi rekao prije utakmice da će na kraju na semaforu stajati 108:92 za Hrvatsku.


A upravo je semafor predstavljao veliki problem u grčkoj dvorani, pa je tako pri kraju treće četvrtine utakmice prekinuta na pola sata. Igrači su se ponovo morali i zagrijavati, ali Hrvatsku to nije poremetilo. Posebice nije poremetilo sjajnog playmakera Gorana Filipovića (21 poen, trice 6-7), igrača Igokee koji je uz Zupca i Šarića bio prvo ime hrvatske vrste.


Njegova serija 6:0 u 25. minuti donijela je Hrvatskoj dotad najveće vodstvo (74:53) i tada se činilo kako se Slovenci više ne mogu vratiti. Filipović je bio zagrijan i nakon neplaniranog prekida, a kapetanski je odigrao Dario Šarić, koji je susret završio s “triple-double” učinkom (17 poena, 10 skokova i 10 asista).


Slovenija – Hrvatska 92:108



Utakmica grupne faze kvalifikacija za Olimpijske igre: Slovenija – Hrvatska 92:108 (16:31, 25:23, 27:39, 24:15). Dvorana “Peace and Friendship”. Suci: Vazquez (Portoriko), Salins (Latvija) i Garcia (Venezuela).


SLOVENIJA: Dončić 26 (10-11), Nikolić 6 (3-4), Prepelič 19 (5-6), Čančar 12 (5-6), Nebo 12 (2-2), Z. Dragić 3, Hrovat 2, Murić 3, Dimec 4 (2-2), Stregar, Ščuka, Cerkvenik.


HRVATSKA: Filipović 21 (1-2), Smith 11 (2-2), Hezonja 12, Šarić 19 (5-7), Zubac 18 (2-2), Kapusta 3, Krušlin, D. Drežnjak, Branković 15 (1-2), M. Drežnjak, Nakić 9, Vraneš.

Hrvatska će sutra igrati s Novim Zelandom od 16.30 sati.


Iako se nakon prve dvije minute činilo kako bi “pick and roll” Dončića i Neba mogao zadavati probleme Hrvatskoj, Slovenci su do kraja dionice stali na tek 16 poena, od čega su tri koša bila slobodna bacanja Nikolića u zadnjoj sekundi. Nebo je dva puta zakucao na samom početku (4:3) upravo nakon “pick and roll” akcija zbog kojih je doveden. Naime, Slovenci su naturalizirali novog igrača Olimpia Milana zbog suradnje s Dončićem na parketu, ali ubrzo su Šarić, Zubac i društvo pohvatali konce i obranili mnogobrojne pokušaje protivnika.


Hezonji nisu ušla prva dva pokušaja, ali zato je Smith ubacio tricu, a ubrzo i Filipović za vodstvo hrvatske vrste 13:4. Šarić je odradio kapetansku rolu, opravdao je očekivanja i Zubac, dok je tek nedostajala malo bolja napadačka uloga Hezonje, ali samo na početku utakmice jer kasnije se i on razigrao. Ipak, igrač Real Madrida je ubacio važnu tricu za dodatno odvajanje (7:18) brzo nakon minute odmora koju je zvao slovenski izbornik. A Dubrovčanin je u jednoj akciji lijepo proigrao i Kapustu, nakon što je na sebe navukao slovensku obranu, a hrvatski je playmaker iz kornera bio precizan – 13:27.


Do kraja četvrtine Hrvatska je ubacila 31 poen, u drugoj dionici dodala još 23 pa na veliki odmor otišla s lijepom razlikom od 13 poena. A imali su Sesarovi momci u nekoliko navrata u drugoj dionici i “plus 17”. Iako su Slovenci očekivano agresivnije otvorili drugu četvrtinu, pa se malo budio i Luka Dončić, Hrvatska je svejedno uspjela zadržati lijepu razliku.


Bilo je tu malo napadačkih grešaka kod hrvatske vrste, odnosno nepovezanih napada koje su iskorištavali Slovenci i topili razliku u određenim trenucima. Prepelič je tako u 13. minuti smanjio na 12 poena, da bi već minutu kasnije na semaforu stajao predivan rezultat za hrvatske navijače – 24:41. Hrvatska je u trenucima u kojima je Dario Šarić bio na klupi ponovo malo pala u igri, ali onda je opet došlo do naleta. Filipović je pogodio šut za tri poena nakon brze kontre – 29:46. Istina, ritam hrvatske reprezentacije nije bio isti kao u prvih 10 minuta, ali do kraja poluvremena Dončić i društvo su uspjeli smanjiti na tek “minus 13”.


Odmah po startu treće četvrtine Slovenci su smanjili nakog dugo vremena na razliku od 10 poena, i kada se činilo kako bi se mogli početi vraćati u igru, Hrvatska je uzvratila serijom 7:0 (46:63). Hrvatska je imala energiju i ideju i polako išla po pobjedu.


I onda je krenula serija Gorana Filipovića. Dvije brze trice i slobodno bacanje donijeli su Hrvatskoj najvećih “plus 21” (53:74). Jedini problem u ovome trenutku predstavljale su osobne pogreške. Zubac ih je imao već četiri, pa ga je u nekoliko navrata mijenjao Branković, dok ih je Kapusta imao tri, a Hezonja, Smith i Filipović po dvije. A nakon što se “odmaralo” pola sata zbog kvara sa semaforom, Filipović je odmah ubacio još jednu tricu pa je Hrvatska vodila 84:60.


Očito je prekid loše sjeo Slovencima, jer Hrvatska je samo jurila i već u 33. minuti prešla “stotku”…