Kvalifikacije za OI

Giannis i grčko društvo ipak prejaki, hrvatski košarkaši ne idu na Olimpijske igre

Katarina Blažević

Foto FIBA

Foto FIBA

Sesarovi igrači se nisu osramotili. Domaćin se pred 12 tisuća navijača u Pireju odvojio od Hrvatske tek negdje krajem treće četvrtine, dok je u zadnjoj dionici držao prednost od desetak poena razlike



PIREJ Hrvatski košarkaši neće nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu, ali nakon večerašnjeg finala kvalifikacijskog turnira ne može se reći kako je Hrvatska gubitnik. Moćna Grčka s jednim od najboljih igrača današnjice bila je ipak prejaka, a ono što je najvažnije, Sesarovi igrači se nisu osramotili. Domaćin se pred 12 tisuća navijača u Pireju odvojio od Hrvatske tek negdje krajem treće četvrtine, dok je u zadnjoj dionici držao prednost od desetak poena razlike.


Hrvatska – Grčka 69:80

Finale kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu: Hrvatska – Grčka 69:80 (22:22, 17:23, 14:21, 16:14). Dvorana “Peace and Friendship”. Suci: Vazquez (Portoriko), Salins (Latvija), Anaya (Panama).


HRVATSKA: Filipović, Smith 4 (2-2), Kapusta, Krušlin, Hezonja 15 (8-8), Šarić 14 (0-1), Vraneš, Branković, M. Drežnjak 15 (4-5), D. Drežnjak 2, Zubac 19 (7-10), Nakić.




GRČKA: Walkup 6, Larentzakis 3 (0-1), Moraitis, Toliopoulos 5, Calathes 14 (1-2), Kalaitzakis, Papagiannis 19, Charalampopoulos, Papanikolaou 8 (1-1), G. Antetokounmpo 23 (6-10), K. Antetokounmpo, Mitoglou 2.

Josip Sesar je krenuo s neočekivanom promjenom u startnoj petorci. Mateo Drežnjak je bio na poziciji šutera, dok je Jaleen Smith krenuo kao playmaker zbog čega je Filipović ostao na klupi. I imao je Drežnjak nekoliko zapaženih akcija, počevši od hrabrog prodora u 4. minuti (9:9), pa zatim dvije teške trice. Prvu je zabio u padu zbog prekršaja Calathesa i još iskoristio slobodno bacanje (33:37), dok je svoju momčad vratio na minus jedan (39:40) još jednim šutem za tri poena iz desnog kornera.


Ova posljednja je ujedno bila zadnji koš Hrvatske u prvom poluvremenu, ali do velikog odmora su se Grci ipak uspjeli odvojiti na razliku od šest poena. Papanikolaou je zabio tricu nakon dva poena Giannisa, a upravo je dalekometni šut i držao Grke u nekoj prednosti. Hrvatska se jako dobro držala i nije dopuštala domaćinu turnira da se značajnije odvoji, ali trice hrvatski igrači ipak nisu uspjeli zaustaviti.


Osam trica iz 15 pokušaja su zabili Grci u prvih 20 minuta, a četiri je bilo djelo raspoloženog Papagiannisa. I tu je zapravo bila prevaga između Hrvatske i Grčke u prvom poluvremenu.


Grci su podosta griješili pod košem i konstantno je rezultat bio u egalu, da bi se Grčka prvi put odvojila nakon dviju trica u 15. minuti – 29:35. Tu se onda ukazao Mateo Drežnjak, koji je u dva navrata topio prednost grčke momčadi. Ipak, u samoj završnici poluvremena Papanikolaou je bio precizan i opet vratio razliku na šest poena.


A trica je odvajala Grčku i u trećoj četvrtini. Mateo Drežnjak je uz nekoliko dobrih obrana na Giannisu ubacio još jedan važan dalekometni šut za 48:52, ali odmah je jednako uzvratio Calathes. Isti je igrač Grčkoj donio prvih “plus 10” u 27. minuti (50:60). Imao je Calathes odličnu seriju, a u jednom od tih napada Grci su izvukli tri poena jer su uzeli skok nakon svojeg promašenog slobodnog bacanja.


Bila je to jedna od grešaka koju Sesarovi igrači nisu smjeli dopustiti, ali moćna Grčka je jednostavno u ovim trenucima počela pokazivati svoju nadmoć. Giannis je u 28. minuti zaključio grčku seriju 9:0 – 50:64. I od ovog trenutka se Hrvatska više nije uspjela vratiti u igru, odnosno u egalu.


Doduše, Sesarovi igrači su se borili, dobro su branili Giannisa, ali zato je Calathes odradio velik dio u grčkoj momčadi. Šarić se lavovski borio, u važnoj akciji je ulovio skok i zabio koš za dva poena (55:66), ali u napadu je još netko nedostajao kako bi se Hrvatska opet približila Grcima. Taj netko je pod broj jedan – Mario Hezonja. Zabio je 39 poena Brazilu u Opatiji u zadnjoj pripremi prije ovog kvalifikacijskog turnira, ali u Grčkoj je stao.


Hezonja je u tako u finalu proveo jedan dobar dio na klupi, odnosno sedam minuta od kraja treće dionice pa do sredine zadnje četvrtine. Dubrovčanin je ušao u igru šest minuta prije kraja susreta, kada je ipak možda bilo i prekasno jer je Grčka vodila 68:55.


Šarić je 4.20 minuta prije kraja vratio na razliku od 10 poena, malo kasnije smo dočekali i dvije trice Hezonje, ali Hrvatska nije mogla zaustaviti Giannisa i Papagiannisa. Giannis je ubacio dva slobodna bacanja minutu prije sučeva zvižduka – 65:77. Puna dvorana u Pireju ga je ovacijama nagradila, a malo kasnije je ubacio i tricu…