Ukupno je uzeto 6.130 uzoraka (urin, krv, suha krv) iz 4.770 testiranja na 4.150 sportaša, navodi se u priopćenju ITA-e, u kojem se precizira da je to “najveći udio” ikada testiranih sportaša. Te su se provjere odvijale između otvaranja Olimpijskog sela sredinom srpnja i svečanosti zatvaranja Olimpijskih igara 11. kolovoza.


ITA je vršila ciljane provjere od kojih su “gotovo dvije trećine” provedene tijekom samog natjecanja, a ostatak izvan njega. Među zemljama s najviše testiranih sportaša su SAD, Francuska, Kina, Australija i Velika Britanija.




Također je proveden program testiranja nekoliko tjedana prije Olimpijskih igara, što je značilo da je oko 90 posto od oko 10.000 sudionika Olimpijskih igara u Parizu bilo testirano barem jednom. U tom razdoblju zabilježeno je četrdesetak kršenja antidopinških pravila, dodaje ITA.


Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. otkriveno je šest slučajeva dopinga.


ITA, koja je osnovana 2018. godine i djelomično financiran od strane Međunarodnog olimpijskog odbora, planira, organizira i upravlja rezultatima antidopinških kontrola tijekom Igara. Već je djelovala u Tokiju 2021., zatim na ZOI u Pekingu 2022. Također vodi antidopinški program za Tour de France i na još nekoliko sportskih natecanja.