Biciklizam

Girmay osvojio treću etapu Tour de Francea. Postao je prvi tamnoputi afrički biciklist s pobjedom

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Girmayu je ovo 14. profesionalna pobjeda, druga na Grand Tour utrkama, nakon što je prije dvije godine osvojio desetu etapu na talijanskom Giru



TORINO Eritrejac Biniam Girmay (Intermarche-Wanty) osvojio je u sprintu treću etapu ovogodišnjeg Tour de Francea voženu od Piacenze do Torina u dužini od 230,8 km i time postao prvi tamnoputi afrički biciklist s pobjedom na najvećoj biciklističkoj utrci.


Girmayu je ovo 14. profesionalna pobjeda, druga na Grand Tour utrkama, nakon što je prije dvije godine osvojio desetu etapu na talijanskom Giru. Zanimljivo, i ovu je ostvario na talijanskom tlu.


Do pobjede je stigao dobrim pozicioniranjem u završnici i odličnim radom cijele momčadi, koja je uspjela izbjeći sve zamke u posljednja tri kilometra na širokim ulicama Torina.




Nažalost, to se ne može reći za sve, jer se 2,3 km prije cilja dogodio pad velike skupine biciklista, a među kojima je bio i jedan od glavnih favorita za pobjedu Belgijac Jasper Philipsen, prošlogodišnji pobjednik u četiri etape i osvajač zelene majice za najboljeg sprintera Tour de Francea.


Iako među vodećima u ukupnom redoslijedu nije došlo do promjene u zaostacima, jer je zbog masovnog pada svima upisano da su ciljem prošli u vremenu pobjednika (5:26:48 sati), Slovenac Tadej Pogačar (UAE Emirates) izgubio je žutu majicu, a novi je vlasnik aktualni olimpijski pobjednik u cestovnoj utrci i osvajač Gira d’Italia 2019. Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) koji je etapu završio na 14. mjestu


Carapaz je postao prvi Ekvadorac koji je obukao najpoznatiju žutu majicu u svijetu sporta. Isto ukupno vrijeme (15:20:18 sati) imaju i Pogačar, Belgijac Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) i aktualni dvostruki pobjednik Toura Danac Jonas Vingegaard (Visma – Lease a Bike).


Već u utorak bi moglo doći do promjena na samom vrhu redoslijeda, kad će Tour iz Italije prijeći na francusko tlo, a biciklisti voziti planinsku etapu od Pinerola do Valloirea u dužini od 139,6 km. Pritom će svladati dva uspona druge kategorije i posljednji, na vrh Galibier (2642 m nadmorske visine), koji je najviše kategorije (23 km, prosječan nagib 5,1%). No, cilj neće biti na vrhu, već u dolini nakon još 19 km spusta. Biciklisti će svladati 3600 m visinske razlike.


Utrka traje do 21. srpnja.