ZAPAŽEN START

Franjo Ivanović: ‘Elfsborg je jaka momčad, dat ćemo sve od sebe fizički i mentalno’

Denis Frančišković

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

Željni smo takvog ritma i on je dio europskog nogometa. A i svaki igrač može se dokazati iz utakmice u utakmicu. Optimist sam, opet imam dobar osjećaj za ovu sezonu - kaže 20-godišnji napadač Bijelih



RIJEKA – Nogometaši Rijeke uz Dinamo najupečatljivije su ušli u novu sezonu. Na kraju završilo je pokerom golova u mreži Lokomotive, moglo je i upečatljivije, dok su Lokosi promašili dva »zicera« u važnim trenucima. Generalno, sve je bilo na strani Bijelih koji su puno lakše od očekivanog slomili sastav Silvija Čabraje koji je opet na novom početku, osuđen na stvaranje nove momčadi. Rijeka je odradila sjajnu uvertiru uoči Elfsborga i prve utakmice 3. pretkola Europske lige u kojoj je domaćin u četvrtak na Rujevici (20 sati).


– Jako mi je drago zbog ove prve pobjede i same momčadi, što smo dobro startali. A onda naravno i zbog mog prvog pogotka ove sezone – kaže Franjo Ivanović koji je opet bio među najboljima u redovima Bijelih. – Bilo je bitno da smo prvi zabili i to brzo dva gola. U drugom poluvremenu znali smo da moramo tako nastaviti. Trebalo je držati visok ritam i zabiti treći gol da sve nekako zapečatimo. To smo uspjeli, nakon čega smo igrali slobodno, bez pritiska. Rekao bih da smo izdominirali protivnika.


Rijeci se »odčepilo«, kako to voli reći trener Željko Sopić. Upravo to je bilo ono što je nedostajalo momčadi i zbog čega je došla u neprilike protiv Corvinula kada je u završnici susreta spašavala goli prolaz. U toj utakmici Ivanović se nakon oduzete lopte pretvorio i u asistenta.


Nagrada i spremnost




– Istina, tada smo zabili samo jedan gol i nakon propuštenih prilika u prvom dijelu sve se pretvorilo u jednu jako napetu utakmicu. Nismo imali tu sigurnost i opuštenost sa samo jednim golom. To se dobro sada vidjelo jer igrali smo slobodnije i lakše – dodaje prvi napadač Bijelih.


Franjo je za 85 minuta provednih na travnjaku postigao drugi gol, imao jednu asistenciju, jedan veliki promašaj, triput pucao u okvir i dvaput van njega. Bilo ga je svuda, u dobroj je formi i djeluje posebno fizički spreman.


– Golovi uvijek daju dodatno samopouzdanje i nadam se još boljoj sezoni od prošle. I da će za mene osobno biti bolja, da će biti još više golova. Trudim se, dajem sve od sebe. To me nagrađuje u posljednje vrijeme i naravno, posebno me raduje. Spremili smo se dobro, pripreme su bile jake i teške, a i sam sam dosta radio u slobodno vrijeme.


Janković, Fruk, Pašalić i Petrovič u novoj ulozi umjesto Hodže sa Selahijem iz drugog plana opet čine igru lepršavom i okomitom.


– Uigrani smo i sada igramo još malo brže. Ipak smo godinu dana zajedno. Ljetne pripreme iskoristili smo za neke ofenzivne kombinacije i akcije te se na terenu vidi da smo klapa i da dobro surađujemo. Uloga Petroviča? Jako je dobro odigrao protiv Corvinula, zabio gol, a i sada je bio zapažen. Dobar je u novoj ulozi, daje sve od sebe i trudi se. Puno trči i svugdje ga ima. Zaslužuje samo pohvale – tvrdi Ivanović.


Elfsborg zahtjevan


Šimun Butić mladi je krilni napadač koji po potrebi zamjenjuje Pašalića. Rijeka očito ne bi zasad trebala imati problema na desnom krilu.


– Šimun radi jako dobro i vidjelo se u Austriji da dečko ima jako puno potencijala. Dobar je igrač, ima dobru lijevu nogu i drago mi je što je zabio gol. Samo neka tako nastavi.


U četvrtak na Rujevicu stiže švedski Elfsborg koji je već u puno jačem natjecateljskom ritmu.


– Treneri su ih vjerojatno već dobro snimili, mi igrači bili smo isključivo fokusirani na Lokomotivu. Ne sumnjam da ćemo se dobro spremiti. Elfsborg je jaka momčad, očekujem zahtjevnu utakmicu i morat ćemo biti na sto posto. I fizički i mentalno. Igramo prvo na Rujevici, dat ćemo sve od sebe pa što bude. Želimo proći dalje.


Igrači redom ističu kako su se zaželjeli ritma četvrtak – nedjelja. I Europe i HNL-a. Dojam je da je riječka mladost opet puna pozitivnog naboja i želje za dokazivanjem.


– Željni smo takvog ritma i on je dio ovog europskog nogometa. Za mene osobno je taj ritam jako dobar, puno je izazova i ne trenira se tako jako. A i svaki igrač može se dokazati iz utakmice u utakmicu. Optimist sam, opet imam dobar osjećaj. Rekao sam prošle godine na početku sezone da se želim boriti za naslov, a tako mislim i sada – zaključuje Ivanović.