Osmina finala

Willy Sagnol sprema “klopku” i za favorizirane Španjolce: “Nogomet nije matematika ili partija šaha”

Zlatko Horvat

Kviča Kvaratškelia i Willy Sagnol/Foto REUTERS

Kviča Kvaratškelia i Willy Sagnol/Foto REUTERS

Pokazat ćemo Španjolskoj i cijeloj Europi da nismo dobri samo u obrani, već i kada imamo loptu - rekao je gruzijski izbornik



KÖLN Gruzija, mala zemlja s juga Kavkaza, suprotstavit će se večeras (21 sat) nogometnoj dinastiji Španjolskoj. Nitko nije računao na momčad Francuza Willyja Sagnola, ali reprezentacija koja je izborila EURO nakon raspucavanja s bijele točke u »play offu« protiv Grčke, dobila je Portugal za prolaz kroz skupinu u kojoj su još bili Turska i Češka. Kviča Kvaratškelia se probudio, Georges Mikautadze zabio je tri gola na prvenstvu, dok vratar Giorgi Mamardašvili, koji čuva vrata Valencije, ima 20 obrana u prve tri utakmice. Gruzijci sanjaju otvorenih očiju… Izborili su drugi krug na premijeri na velikim natjecanjima, a to je uspjelo Hrvatskoj 1996., te Walesu i Islandu 2016. godine.


Španjolska i Gruzija bili su u istoj skupini kvalifikacija. Furija je dobila obje utakmice, u Tbilisiju čak sa 7:1. No, to danas neće ništa značiti. Svjesni su toga i u reprezentaciji Španjolske, jedine koja je u prvom krugu ostvarila tri pobjede. Za osminu finala u momčad se vraća i Rodri. No, njihov put do trona neće biti nimalo lagan. Gruzija, Njemačka ili Danska u četvrfinalu, Portugal ili Slovenija, te Francuska ili Belgija u polufinalu.


– Ne možeš ostvariti velike stvari bez poteškoća. Puno smo naučili iz tih 7:1. Sve je to dio putovanja. Ovo je nova utakmica, u koju ulazimo s puno samopouzdanja jer nemamo što izgubiti. Mi smo već pobjednici EURO-a. Bit će zadovoljstvo slušati gruzijsku himnu prije utakmice na velikom stadionu. Nogomet nije matematika ili partija šaha, moraš igrati i s osjećajima – poručio je Sagnol. – Ne, nećemo se braniti. Pokazat ćemo Španjolskoj i cijeloj Europi da nismo dobri samo u obrani, već i kada imamo loptu.