EURO 2024.

Veliki ispit Gordog Albiona u Berlinu, sudar sa Slovacima za Engleze je “sad ili nikad”

Goran Rojnić/Glas Istre

Jordan Pickford i Kyle Walker/Foto REUTERS

Jordan Pickford i Kyle Walker/Foto REUTERS

Znamo da nismo bili savršeni, ali nismo poraženi u tri utakmice - kaže engleski vratar Jordan Pickford



BERLIN Nakon završenog prvog kruga EURO-a definitivno najviše razloga za zadovoljstvo, iako su apsolutno podbacili na planu igre, imaju Englezi koji su osvajanjem prvog mjesta u skupini i raspletom ostalih skupina ostali praktički jedini favoriti u »donjem« dijelu ždrijeba. Španjolska, Njemačka, Francuska i Portugal između sebe će odlučiti o finalistu kontinentalne smotre, dok na papiru Englezi nemaju konkurenta na svom dijelu ždrijeba. Bookmakeri svih kladionica smatraju da će se Englezi prošetati do finala u svom dijelu ždrijeba, a danas u 18 sati u Gelsenkirchenu to trebaju potvrditi protiv Slovačke.


Ipak, s obzirom na dosadašnja izdanja, momčad Garetha Southgatea ne nudi optimizam, posebno po pitanju atmosfere u momčadi i nezadovoljstva navijača, koji su ih u naletu bijesa nakon završetka grupne faze »častili« bacanjem čaša s pivom na teren.


– Shvaćam to, neću bježati od toga. Shvaćam da je to usmjereno protiv mene. Bolje da je protiv mene, nego protiv momčadi, ali to stvara neuobičajeno okružje za rad i izaziva problem momčadi. Nisam vidio niti jednu reprezentaciju koja je prošla, a da je doživjela nešto slično – komentirao je Southgate.


Lavina kritika




Ipak, jasno je da engleske igrače pogađa negodovanje.


– Nijedna utakmica nije laka i bit ćemo pod kritikama, moramo da se nosimo s tim. Završili smo na vrhu skupine iako nismo odigrali najbolje. Moramo zadržati pozitivan način razmišljanja. Znamo da nismo bili savršeni, ali nismo poraženi u tri utakmice – rekao je vratar Jordan Pickford.


Druga priča iz engleskog tabora za otočke medije je nezadovoljstvo Judea Bellinghama, koji se uklopi u sivilo Gordog Albiona. Gestikulacije prema suigračima i mrmljanje sebi u bradu tijekom igre jasno ukazuju da najveća engleska zvijezda ipak nije predvodnik kostura momčadi koji je prošli EURO osvojio srebro.


Usto, Southgate se našao u problemima s izostancima. Engleska bi danas mogla biti bez Phila Fodena nakon što je krilni napadač u srijedu napustio kamp Engleske, a zbog umora su trening propustili Declan Rice i Kieran Trippier.


Trenutak istine


Međutim, unatoč svim problemima, EURO u Njemačkoj je trenutak istine za englesku reprezentaciju i njenog izbornika, posljednja šansa za osvajanje velikog trofeja, čega je i sam svjestan.


– Europsko prvenstvo u Njemačkoj moglo bi biti »moja poslednja šansa« zaosvanje titule s Engleskom – rekao je uoči EURO-a i jasno je stoga da sa Slovačkom za Southgatea kontinentalna smotra tek započinje.


Slovačka je u nokaut fazu ušla kao jedna od četiri trećeplasirane momčadi skupine, iz skupine E. Slovaci su u skupini osvojili četiri boda, u nokaut fazu ušli zahvaljujući iznenađenju u prvom kolu i pobjedi protiv Belgije. Iza njih je mrlja remija s Rumunjskom, o kojem se pričalo i prije same utakmice jer je i jedne i druge gurao u nokaut fazu. Međutim, Slovaci su bili bliže pobjedi, a kako su iznenadili Belgiju, isto se nadaju učiniti protiv Engleske u osmini finala.