Trenerska ruka

Uspjehu Slovenije čudit će se svi osim onih koji su pratili rad Matjaža Keka u Rijeci

Davor Petrović

Matjaž Kek/Foto REUTERS

Matjaž Kek/Foto REUTERS

Možda će se netko sjetiti što sam rekao nakon ždrijeba: »Samo neka se smiju.« Iznimno sam ponosan na ovu momčad. Imali smo tešku skupinu - rekao je Kek



NEURUPPIN  Nakon remija hrvatske reprezentacije s Italijom u Leipzigu, teorija je govorila da se osmina finala ipak može ukazati i s dva osvojena boda, pod uvjetom da se poklope rezultati četiriju utakmica među kojima je bila ona između Slovenije i Engleske u Kölnu. Zapravo, ta je u startu izgledala najkritičnije jer su Danska, Portugal i Turska u tom trenutku samo trebale pobijediti Srbiju, Gruziju i Češku. Kod ove u Kölnu je pak za Hrvatsku u igri bio samo težak poraz Slovenije s tri i više golova razlike.


Ta formula svima se motala po glavama tijekom utorka i, naravno, pratili su tu utakmicu od prve sekunde, nadajući se uvodu u čudo. Takav mentalni sklop, međutim, trajao je sve dok lopta nije krenula s centra. Kada je prošlo prvih petnaestak minuta sve matematičke jednadžbe i kalkulacije su isparile, a emocije su otišle na stranu Slovenaca, bez obzira na ono što je bilo potrebno hrvatskoj reprezentaciji.


Motivacija


Utakmica bez golova na kraju je donijela ogromno veselje Sloveniji koje se prvi put u svojoj povijesti probila do nokaut faze nekog velikog natjecanja. I to više nego zasluženo. Odlično organizirana i vrlo disciplinirana momčad pod stručnim ravnanjem Matjaža Keka pružila je odličnu partiju i neutralizirala je Engleze. Više od bilo kakvog opisa reći će činjenica da je Jan Oblak skupio tek tri obrane, s time da nijedna nije bila osobito zahtjevna.




Stoga nije na odmet još jednom ponoviti da su Slovenci itekako zaslužili ovaj uspjeh, iako će se tome vjerojatno čuditi svi, osim onih koji su pratili opus Matjaža Keka za kormilom Rijeke. Čovjek je složio sve kockice mozaika potrebnog za uspjeh i natjerao je Dance i Engleze da se preznojavaju, a Srbiju je poslao kući. Nije teško pretpostaviti da su svi oni trljali ruke od zadovoljstva kada su saznali da ih u skupini C čeka Slovenija.


– Možda će se netko sjetiti što sam rekao nakon ždrijeba: »Samo neka se smiju.« Čestitam dečkima i cijeloj momčadi. Čak su i mediji dodavali svoje da bismo bili još motiviraniji i ljući, a u ljutnji uvijek imamo kvalitetu. Igrom smo pokazali da zaslužujemo prolazak u osminu finala. Igrali smo protiv jednog od favorita turnira i pokazali smo mentalnu snagu. Analizirali smo Engleze, ali imali smo problema kada smo postali pasivni – poručio je Kek nakon velikog uspjeha koji je odjeknuo Europom.


Energija navijača


Pored Oblaka i Benjamina Šeška, Slovenija u Njemačkoj nema niti jednog igrača za kojeg bi se moglo reći da je vrhunska klasa. Uz dužno poštovanje, ostali igrači nisu u kategoriji onih čija imena se spominju u planovima velikih europskih klubova. Zapravo, to nisu bili do sada jer je logično za očekivati da ih ovaj EURO lansira u centar pažnje.


– Iznimno sam ponosan na ovu momčad. Vjerujem da su svi vidjeli energiju koju su svi igrači dobili od naših navijača na dosadašnjim utakmicama. Veselimo se, ali se odmah vraćamo treninzima i pripremama za osminu finala. Imali smo tešku skupinu, a ovo je vrhunska momčad. Jako sam ponosan na sve njih i mislim da je ovo početak novog i lijepog doba za slovenski nogomet – zaključio je Kek.