Luka Brkljača

Riječki stručnjak u Kekovu stožeru otkrio tajnu uspjeha Slovenije na EURO-u: “Svi točno znaju što im je raditi”

Ivan Volarić

Luka Brkljača i Matjaž Kek

Luka Brkljača i Matjaž Kek

Meni je ovo deseta godina da radim zajedno s Matjažom. Dobro se razumijemo, a i dosta smo slični po pitanju filozofije rada. Na prvom, drugom i trećem mjestu je - rad - kaže Brkljača



RIJEKA  Vatreni su se vratili s EURO-a nakon skupne faze natjecanja, no hrvatski nogomet će ipak biti zastupljen u osmini finala njemačke smotre. Luka Brkljača član je stručnog stožera slovenskog izbornika Matjaža Keka. Rođeni Puljanin s dugogodišnjom riječkom adresom surađivao je uspješno s Kekom i na Rujevici. Između ostaloga, zajedno su ostvarili povijesni uspjeh riječkoga nogometa osvojivši duplu krunu, a onda se uhvatili posla u slovenskoj vrsti i ponovo napravili povijesni rezultat. U trećem uzastopnom kvalifikacijskom ciklusu uspjeli su odvesti Fantje na EURO, a onda, prvi put u povijesti slovenskog nogometa, proći i skupinu.


– Kada smo bili na izvlačenju u Hamburgu i kada smo izvukli skupinu s Engleskom, Danskom i Srbijom, svi zajedno, od izbornika pa do nas u njegovom stožeru, vjerovali smo da je skupina prolazna. Igrali smo sa Srbijom i znali smo kakvi su, Dansku smo imali u kvalifikacijama… Znali smo da imamo dovoljno kvalitete, odnosno da možemo svima pomrsiti račune ako budemo pravi. Stvarno sam vjerovao da možemo proći skupinu. Engleska je tu apsolutni favorit, no znajući da u osminu finala može proći i treći skupini, ta nada i vjera je u nama rasla – prenosi Brkljača svoja razmišljanja iz slovenske baze u Wuppertalu i tvrdi da je onaj pomalo šokantni remi protiv Srbije brzo prevladan.


– Iskreno, taj nesretni gol protiv Srbije nas je malo zaljuljao, ali kada smo se vratili u hotel, vidjeli smo na licima igrača da nisu izgubili vjeru u to da se zalaganje, trud i igre koje smo pokazali u prve dvije utakmice jednostavno moraju isplatiti. Jednostavno smo vjerovali da će nas sve ono što radimo dovesti na pravi put.


Tajna uspjeha


Koja je tajna uspjeha ove slovenske reprezentacije?




– Sinergija među igračima i stožerom. Svi točno znamo što nam je raditi, od onih na igralištu pa do nas u stožeru. Predanost u poslu i ta sinergija su ključni. Sve je posloženo kako treba.


Hrvatska

 


Ispadanje Vatrenih nakon skupne faze se nametnulo kao nezaobilazna tema.


– Naravno da sam pratio sve utakmice koliko su mi to obveze dozvoljavale. Ipak je to reprezentacija moje zemlje. Jasno je da nakon svega ostaje gorčina, igrački smo mogli i trebali više, ali nakon svih ovih uspjeha trebao se dogoditi i jedan ovakav turnir. Bilo je stvarno prelijepih trenutaka s reprezentacijom u zadnjih sedam, osam godina…

S obzirom na to da ste surađivali s Matjažom Kekom u stožeru Rijeke, za vas to sigurno ne predstavlja nikakvo iznenađenje?


– Meni je ovo deseta godina da radim zajedno s Matjažom. Dobro se razumijemo, a i dosta smo slični po pitanju filozofije rada. Na prvom, drugom i trećem mjestu je – rad. Sigurno da je u takvim okolnostima lakše raditi.


Trenerski posao u klubu i reprezentaciji se ipak razlikuju, koliko je Matjaž Kek drugačiji kao izbornik Slovenije u odnosu na trenersku epizodu na klupi Rijeke?


– Što se tiče samog treninga, sve je apsolutno isto, a jedino je razlika u tome što igrače u reprezentaciji nemaš na raspolaganju svaki dan i moraš se prilagodit načinu i sredini iz koje dolaze i u kakvom su tjelesnom stanju. Teško je usporediti rad u klubu i reprezentaciji jer nemaš uvid u igrače svaki dan.


Fizička sprema


Sve tri utakmice u skupini počeli ste s istom jedanaestorkom, koja u principu odradila 90 posto minutaže u skupini. Mnogi TV analitičari u Hrvatskoj su uoči utakmice s Englezima doveli u pitanje fizičku spremu koja se pokazala izvrsnom?


– Nisam imao sumnju u to, ali moram priznati da je to za mene kao kondicijskog trenera bilo iznimno zahtjevno. Zašto? Zato jer igrači dolaze iz klubova na kraju sezone u različitom stanju. Jedan je igrao zadnju utakmicu 1. svibnja, a drugi 2. lipnja. Znači, to je samo po sebi izazov uskladiti da obojica budu 20. lipnja na nekoj razini. To je vrlo zahtjevno. E sad, sve ove pohvale i svi parametri pokazuju da smo odradili dobar posao. Pretrčali smo Dance, Engleze i Srbe, ozljeda nema. Dakle, sustavan rad i sustavno planiranje, odnosno kada si u stalnom kontaktu s igračima i upoznat s njihovim stanjem u klubova, dovode do zaključka da je sve to ostvarivo.


Portugal je apsolutni favorit u osmini finala, ali sigurno je da i vi gajite određene nade u iznenađenje?


– Igrali smo s njima u ožujku i dobili 2:0. Dok mi ovako izgledamo, dok ovako trčimo i dok se ovako borimo, imamo šanse protiv svakoga. Oni su, naravno, favoriti, nije jednostavno dobiti istog suparnika dvaput, ali… Zašto ne?!


Kako slovenska javnost doživljava ove uspjehe?


– Razveselili smo ljude, počeli su vjerovati u reprezentaciju. No, ne zanose se… Idemo utakmicu po utakmicu, kako mi, tako i navijači zajedno s njima – rekao je Brkljača.


Ugovor

 


Luka Brkljača ne zna još hoće li i po povratka iz Njemačke ostati dio Kekovog stožera, odnosno hoće li Matjaž nastaviti svoju izborničku rolu.


– Sjest ćemo nakon EURO-a s ljudima iz Saveza i definirati neke stvari. Iskreno, nisam uoči EURO-a ni želio pričati o tome jer sam maksimalno fokusiran na svoj posao i da ga što boljem obavim na ovom turniru. Trenutno su sve te druge stvari manje bitne – rekao je Brkljača.