EURO 2024.

Mogu li Gruzijci prirediti novo sportsko čudo protiv jednog od favorita za naslov?

Portal Novi list

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Reprezentacija Willyja Sagnola impresionirala je u skupini F, kako borbenošću i bodovima, tako i predstavama pojedinaca



KÖLN Malo je ljudi vjerovalo u plasman Gruzije među 16 najboljih i to uvjerljivom pobjedom protiv Portugala (2:0). U Kölnu će se tako sastati Španjolska, koja je jedina osvojila devet bodova u skupini, te Gruzija.


Španjolska nogometna reprezentacija ostavila je najpozitivniji utisak u prvoj fazi. A sve zahvaljujući trenerskoj ruci Luisa De La Fuentea, čija je Furija mnogo okomitija u odnosu na vrijeme Luisa Enriquea. Razlog za to je korištenje hitrih krilnih napadača, tinejdžera Yamala i vižljastog Nica Williamsa. Upravo Yamal i Williams stvaraju komparativnu prednost na svojim stranama, a sredini je trio Rodri – Fabian Ruiz – Pedri kojima je skoro pa nemoguće oduzeti loptu, što se vidjelo u susretima protiv Vatrenih i Italije.


– Prije mjesec dana nitko nam nije dao šansu, a sada smo favoriti za krunu. Stvari se brzo mijenjaju – kaže Alejandro Grimaldo. – Uloga favorita nam ne pomaže, ne želimo taj pritisak. Rekli smo da želimo osvojiti EURO, ali idemo korak po korak i siguran sam da ćemo dočekati trenutak velike sreće.




Reprezentacija Willyja Sagnola impresionirala je u skupini F, kako borbenošću i bodovima, tako i predstavama pojedinaca. Mikautadze je trenutno najbolji strijelac natjecanja s tri postignuta pogotka, a vratar Giorgi Mamardashvili je dosada obranio čak 21 udarac, izjednačivši rekord grupne faze koji je 2004. postavio latvijski čuvar mreže Aleksandrs Kolinko. Kvaratškelia pokazuje znakove buđenja.


Ove dvije momčadi bile su u kvalifikacijskoj skupini za Njemačku, a u oba susreta su uvjerljivo slavili Španjolci. U Tbilisiju je bilo čak 7:1, dok je u Valladolidu bilo 3:1. No, nakon pobjede protiv Portugalca, Gruzijci su se napunili samopouzdanjem. No, samopouzdanje neće biti dovoljno za još jedno čudo. (R. H.)