Osmina finala

Juliana Nagelsmanna brine obrana uoči sudara s Dancima u Dortmundu

Roberto Car

Julian Nagelsmann i Manuel Neuer/Foto REUTERS

Julian Nagelsmann i Manuel Neuer/Foto REUTERS

Kod Danske upitan nastup Christiana Eriksena, koji je jučer trenirao samo u dvorani



DORTMUND   Iznimno motivirani i dosad vrlo uspješni domaćini EURO-a ugostit će večeras (21 sati) Dansku u Dortmundu, nekadašnjeg neočekivanog europskog prvaka iz 1992. godine, u drugom susretu osmine finala EURO-a. Njemačka je u potrazi za uspjehom na velikoj sceni koji joj nedostaje još od SP-a u Brazilu 2014. godine, odnosno EURO-a u Engleskoj 1996. godine, a osim što igra pred svojim navijačima, reprezentacija koju vodi Julian Nagelsmann iskazala se i u grupnoj fazi. Osim toga, u dosadašnjim ogledima sa svojim sjevernim susjedima bili su puno uspješniji. U 28 međusobnih utakmica Njemačka ima 15 pobjeda i 8 poraza uz pet remija.


Ono što uoči ovog dvoboja, nakon kojeg više nema popravnog ispita, najviše muči izbornika Nagelsmanna su stoperske pozicije. Jonathana Taha, koji danas ne može igrati zbog dvaju žutih kartona, zamijenit će Nico Schlotterbeck, a u posljednjem trenutku odlučit će se hoće li Antonio Rüdiger zaigrati uz njega na stoperskoj poziciji. Braniča Elfa i Reala muči istegnuće mišića zbog čega je proteklih dana trenirao odvojeno od suigrača. Ne bude li spreman, na stoperskoj će poziciji vjerojatno zaigrati kapetan Stuttgarta Waldemar Anton.


– Te 1992. izgubili smo od Danaca u finalu iako smo bili favoriti, kao što je Njemačka sada favorit. Svi su mislili da imamo titulu u rukama. Nažalost, to su mislili i neki igrači – upozorio je Berti Vogts, tadašnji njemački izbornik.




Ostaje i dvojba za vrh napada, Havertz ili Füllkrug.


– Nije važan pojedinac već momčad – kaže Füllkrug, već naviknut na ulogu džokera.


Danska je osminu finala izborila kao druga reprezentacija skupine C i s tri remija. Hojbjerg, Poulsen i Wind su zasad ostali dužnici. Možda netko od njih baš danas proradi, posebno jer će i Danci imati veliku podršku s tribina budući da je najavljen dolazak trajektom velikog broja njihovih fanova. Upitan je nastup Christiana Eriksena, koji je jučer trenirao samo u dvorani.


– Mi zaista želimo pobijediti, to je najbolji osjećaj u nogometu – tvrdi izbornik Kasper Hjulmand. – U dosadašnjem dijelu nismo bili dovoljno odlučni u zadnjoj trećini terena. Sad je prilika da se iskažemo.